Seleeni on kivennäisaine, jota tarvitaan entsyymien ja proteiinien toiminnassa. Näistä tunnetuin on antioksidanttina toimiva glutationiperoksidaasi.
Seleenin tarve aikuisilla on 50 - 60 µg. Puutos aiheuttaa sydänlihaksen rappeumaa ja saattaa lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä joihinkin syöpiin.
Koska Suomen maaperässä on nihkeästi seleeniä, sitä lisätään lannoitteisiin. Tämän takia suomalaisten seleeninsaanti on keskimäärin riittävää. Luomuruokaa käyttävät voivat kuitenkin saada liian vähän seleeniä, mikä johtuu siitä että luomuviljelyn lannoitteissa ei käytetä seleeniä.
Tärkeimpiä seleenin lähteitä ovat liha, maitotuotteet ja täysvilja, poislukien luomuvilja. Ruokavalion kaikkein runsain seleenin lähde on kuitenkin parapähkinä. Parapähkinässä on seleeniä niin paljon että siitä saa helposti yliannostuksen. Lue lisää parapähkinän seleenipitoisuudesta täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti