6.5.2018

5 syytä olla syömättä viljaa
Jokainen meistä on varmasti kuullut puheita sekä viljan syömisen puolesta että vastaan. Katsotaan asiaa kriittisesti (ja vakavasti!) ja mietitään, miksi vilja olisi parempi jättää kaupan hyllylle.

1. Kuolet aikaisemmin


Jokainen päivässä nautittu annos täysviljaa pienentää kuolleisuuden riskiäsi 7 %. Toisin sanoen täysviljan nauttiminen säännöllisesti alentaa kuolleisuuttasi. Jos et syö viljaa, kuolleisuuden riskisi on korkeampi. Myös riski sydäriin kasvaa:  täysvilja nimittäin suojaa sydän-verisuonitaudeilta paremmin kuin hedelmät ja vihannekset.

2. Pääset nauttimaan ummetuksesta


Runsas kuidunsaanti on ummetuksen ehkäisyn ja hoidon kulmakiviä. Kasviksissa, marjoissa, hedelmissä, pähkinöissä ja siemenissä on kuitua, mutta nauttimalla täysviljaa kuidunsaanti on huomattavasti helpompi saavuttaa. Jos syöt liian vähän kuitua, kärsit todennäköisemmin ummetuksesta - viimeistään vanhana.

3. Suolistosi voi huonommin


Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä rukiin, vehnän ja ohran fermentoituvat hiilihydraatit lisäävät voimakkaasti vatsavaivoja. Ne toimivat myös paksusuolessa elävien bakteerien ravintona: kun bakteerit panevat näitä fermentoituvia hiilihydraatteja poskeensa, syntyy sivutuotteena lyhytketjuisia rasvahappoja. Nämä rasvahapot ja fermentaatio tekevät hyvää suolistolle (ja terveydelle ylipäätään) ja osittain tämän takia rukiin, vehnän ja ohran totaalinen rajaus pois ruokavaliosta on pitkässä juoksussa suolistolle enemmän haitaksi kuin hyödyksi - vaikka vatsan oireet akuutisti helpottuisivatkin.

4. Kuidunsaantisi vaikeutuu ja yksipuolistuu


Kasviksissa, marjoissa, hedelmissä sekä pähkinöissä ja siemenissä on kuitua myös, mutta syömällä monipuolisesti kuidunsaanti on helpompaa. Beetaglukaani on kaurassa ja ohrassa oleva veteen liukeneva kuitu, joka laskee veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Jos et syö viljaa, on kuidunsaantisi yksipuolisempi. Juuri viljan kuitu ehkäisee paksu- ja peräsuolisyöpiä tehokkaimmin.

5. Sairastut syöpään ja kakkostyypin diabetekseen


Täysviljan syöminen säännöllisesti vähentää riskiä sairastua ja kuolla syöpään, myös tässä, ja sairastua diabetekseen. Diabetesriskin pieneneminen selittyy osin indolipropionihapolla. Tämä kaikki tarkoittaa sitä että ilman täysviljaa mahdollisuutesi sairastua näihin molempiin sairauksiin on korkeampi.

Bonus-kohta: Viljattoman ruokavalion edut urheilijalla


Kovassa urheilusuorituksessa tärkein polttoaine on hiilihydraatti. Ilman viljoja urheilijan on haastavaa saada riittävästi hiiihydraattia, ja samalla riittävä energiansaantikin vaaraantuu. Tämä aiheuttaa monenlaisia haasteita ja voi pahimmillaan kehittyä jopa naisurheilijan oireyhtymäksi ja suhteelliseksi energiavajeeksi urheilussa. Myös loukkaantumisriski kasvaa. Varsinkin kasvisruokavaliota noudattavan urheilijan on erittäin haastava pärjätä ilman viljaa: yksi syy tähän on se että viljatuotteet ovat erinomainen raudanlähde ja ilman niitä urheilijalle voi kehittyä raudanpuutos ja jopa anemia. Myös seleenin saanti vaikeutuu.

Viljattoman ruokavalion edut.

7 kommenttia:

 1. Itselläni taitaa tulla tällä hetkellä iso osa kaloreista viljasta =)

  VastaaPoista
 2. Öööö...terveisin leipätiedotus ry

  VastaaPoista
 3. Juu, täysvilja ei ole itse saatana, mutta jos kuvitellaan tilanne, jossa kahdella identtisellä ihmisellä on identtiset ruokavaliot nenänsä edessä. Toiselle lisätään annos täysviljaa viereen lisäksi ja toiselle vastaava annos kasviksia. Kumpi on terveyden edistämisen kannalta absoluuttisesti optimaalisempi vaihtoehto?
  Entä jos rakennetaan tilanne toisinpäin: otetaan kaikki muu pois, paitsi juuri lisätyt asiat. Toiselle jää kuppi kasviksia, toiselle jää kuppi täysviljaa. Kumman vaihtoehdon kanssa ihminen elää pidempään ja pysyy terveempänä? Eihän näistä tarvitse edes väitellä. Helppouskaan ei ole mikään argumentti ("mutta nauttimalla täysviljaa kuidunsaanti on huomattavasti helpompi saavuttaa"). Jos kuolee, niin sitten ei tarvitse miettiä kuidunsaantia lainkaan, eli homma käy vielä helpommaksi, nääs.

  Ravitsemussuositukset on pitkälti puhdasta politiikkaa, eivätkä perustu 100% terveyden edistämiseen, kuten niiden pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta tänään että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, en ollut ollenkaan huomannut niitä. Itse ajattelen asian niin että ehkä mieluummin syö niitä molempia, kun valinnan mahdollisuus kuitenkin on.

   Poista
 4. Olisi mielenkiintoista nähdä tutkimus, jossa täysviljaa verrataan viljattomuuteen. Noissa tutkimuksissahan sitä verrataan puhdistettuun viljaan, joten totta kai sillä on siihen nähden "suotuisia" tuloksia. Täysviljatietoiset syövät varmasti muutoinkin astetta terveellisemmin, joten vanhaa kunnon kausaliteetti-korrelaatio-mutkatsuoriksi asennetta on vähän taidettu käyttää, kuten ravitsemustutkimuksissa on tapana.

  Rautalanka: Jos tutkitaan amfetamiinin käyttäjiä vrt. heroiinin käyttäjiä, ja saadaan selville, että amfetamiinin käyttäjät elivät terveempinä ja pidempään kuin heroiinin käyttäjät. Voiko konkluusio siis olla, että amfetamiini on terveystuote ja sitä tulisi suositella? Koska juuri tällaista logiikkaa noissa tutkimuksissa käytetään. Kyllä, heroiiniin nähden amfetamiini on parempi vaihtoehto. Mutta entäs jos verrataan amfetamiinin käyttäjiä veden käyttäjiin...?

  Nii-in. Mutkaa suoraksi sopivasti omiin tarpeisiin.

  VastaaPoista
 5. Entä viljassa käytetyt torjunta-aineet? Niitä on muuten paljon. Mm. Round Up

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti viljassa on jonkin verran torjunta-aineita mutten päätynyt lisäämään tuota tähän viisikoon koska näkisin ettei se ole olennaisin juttu. Jos syöt monipuolisesti etkä käytä mitään yhtä elintarviketta kohtuuttoman paljon, sinun ei tarvitse olla huolissasi torjunta-aineista.

   Poista