1.6.2019

Ovatko proteiinivanukkaat mistään kotoisin?


Ensi katsomalta se saattaa näyttää pahalta:
voiko Tupla-vanukas olla terveellistä?

Pari viikkoa sitten kauppoihin tuli Tuplan proteiinivanukas. Proteiini on ollut jo pitkään in ja markkinoille on tullut vuosien ajan erilaisia tuotteita joihin on lisätty proteiinia. Proteiinipitoisia tuotteita perustellaan sillä, että jos treenaa, lihakset tarvitsevat enemmän proteiinia. Toisaalta proteiini pitää kylläisyyttä joten painonhallinnassa se on käyttökelpoinen ravintoaine.

Silti proteiinin tunkeminen joka paikkaan on aika epäilyttävää. Suomalaiset saavat jo riittävästi proteiinia, ja harvan painonhallinta on kiinni riittävästä proteiinista. Eikä kuntosaliharjoittelu oikeasti lisää proteiinintarvetta niin paljon. Syömällä perusruokavalion mukaan pärjää hyvin.

Mutta entä nämä proteiinituotteiden uusimmat rynnistykset eli vanukkaat? Mielestäni ne ovat erinomainen välipalakandidaatti ja käytän niitä välipalaksi itsekin.

Oma kokemukseni on että suurimpia painonhallinnan haasteita on epäsäännöllinen ateriarytmi ja pitkät ateriavälit. Vieläkin tarkemmin sanottuna, suurimpia painonhallinnan haasteita on alkuiltapäivän välipala tai pikemminkin sen puuttuminen. Kun lounaan jälkeen on syömättä 5-6 tuntia eli lounaasta seuraavan kerran syö päivällisen klo 17-18 aikaan, nälkä alkaa olemaan suurimmalla osalla meistä eläimellisen kova eli niin kova että sitä ei meinaa hallita ja tulee helposti syötyä jotain mitä ei pitäisi. Jos lounas syödään klo 11-12, kun välipalan nappaa noin klo 14, se hillitsee hienosti nälän kasvamista loppupäivää kohden.

Tärkein asia välipalassa on että se ylipäätään syödään. Mutta ei välipalan sisältökään mikään merkityksetön asia ole. Jos välipala on liian kevyt, sillä ei pärjää päivälliseen. Monelle aikuiselle pelkkä hedelmä on liian kevyt.

Minun ohjeeni on että jokaisella välipalalla olisi riittävästi monipuolisuutta: välipalalla on hyvä olla ainakin proteiini ja jotakin tuoretta kuten hedelmä tai marjoja, ja sitten riippuen siitä miten tuhdin setin tarvitsee, mahdollisesti myös hiilaria, kuitua ja rasvaa. Joka tapauksessa ilman kunnon proteiininlähdettä välipalasta tulee helposti liian köykäinen.

Proteiinivanukkaan kaveriksi voi ottaa vaikka
C-vitamiinipitoisen hedelmän, esimerkiksi mandariinin.

Proteiinipitoinen setti, oli se sitten kourallinen pähkinöitä, jogurtti tai vanukas, vastaa hyvin tähän huutoon. Vanukkaassa on proteiinia iso annos, 18 grammaa: vaikka näin suurta määrää ei välttämättä tarvitsisikaan, se pitää tehokkaasti nälkää loitolla eikä toisaalta ole vielä mikään 30 g megamääräkään. Kun yhden proteiinivanukkaan yhdistää hedelmään, siinä on jo hyvä välipala joka taatusti auttaa pitämään nälkää loitolla. Välipalassa tärkeää on myös helppous ja vanukas-hedelmä-kombo on tosi helppo homma.

Tsekkaa sokeri!


Kun kyseessä on Tuplan proteiinivanukas, voisi ehkä kuvitella että se on kyllästetty sokerilla? Ei ole. Sokeria tuotteessa on maltilla:

Kun ravintosisältöä kuitenkin katsoo tarkemmin huomaa,
että Tupla-vanukas on itseasiassa erinomainen välipala.

Kun Tuplaa vertaa muihin maitotuotteisiin esim. jogurtteihin, voidaan huomata että Tuplassa on maltillisesti sokeria:

Monessa jogurtissa on aika paljon sokeria, Tuplassa
vain maltillisesti.

Muu ravintosisältö: vitamiinit ja kivennäisaineet


Tuplan sivuilla ei kerrota kivennäisaineiden kuten kalsiumin määrää, mutta ainesosaluettelossa ykkösenä ovat pastöroitu maito ja maitoproteiini. Jo tämän perusteella voidaan päätellä että tuotteesta löytyy hyvin ainakin kalsiumia, jodia, B12-vitamiinia ja seleeniä.

Maitotuotteet ovat tuhteja ravintoainepommeja sisältäen
mm. jodia, seleeniä ja kalsiumia.

Elintarviketietopankki Finelistä löytyy proteiinivanukas joten voimme tarkastella sitä, vaikka emme tiedäkään onko se miten identiteettinen ravintosisällöltään Tuplan kanssa. 100 grammassa proteiinivanukasta on proteiinia ja sokeria saman verran kuin Tuplassa. Kalsiumia on 260 mg, jodia 13 µg, kaliumia 330 mg, seleeniä 2,4 µg ja B12-vitamiinia 0,3 µg. Rautaa, folaattia ja C-vitamiinia ei käytännössä ole, niin kuin ei ole maitotuotteissa yleensäkään.

Entä urheilijat ja aktiiviliikkujat?


Urheilijan tulee saada päivässä proteiinia 1,4 - 2 g per oma painokilo. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmille sitä että syödään 4-6 kertaa ja jokaisella kerralla tulee proteiinia noin 20-30 g. Proteiinia olisi hyvä tulla päivän mittaan tasaisesti. Myös kerta-annoksissa on hyvä olla tasaisuutta eli mieluummin edellä mainittu 20-30 g kuin yhdellä ruokailukerralla 10, toisella 45 ja kolmannella 15. Koska Tupla on kooltaan hieman pienempi kuin moni muu proteiinivanukas ja rahka, yhdestä annoksesta saa proteiinia 18 g. Tämä jää hieman alle 20 g. Tällä tuskin on valtavaa käytännön merkitystä tavalliselle kuntoilijalle, mutta jos haluaa olla kunnianhimoinen ja haluaa vähintään 20 g proteiinia joka ruokailukerralla, Tuplan mukaan voi ottaa kourallisen pähkinöitä. Proteiinivanukas on muutenkin yksinään köyhä välipala ja myös urheilijan kannattaa täydentää sitä pähkinöillä tai hedelmällä tai parilla. Ruisleivän mukaan ottaminen täydentää välipalaa todella mukavasti ja proteiinissakin päästään mukavasti 20 gramman paremman puolen. Ehrmannin proteiinivanukkaissa on 20 g proteiinia per vanukas.

Proteiininsaannissa tärkeää on määrä, laatu ja ajoitus. Jos syö riittävästi proteiinia tasaisin väliajoin, pitää vielä huolehtia että laatu on kunnossa. Tupla ja muut proteiinivanukkaat valmistetaan maidosta ja maitoproteiinista, joiden aminohappokoostumus ja sulavuus ovat erinomaisia. Proteiinivanukkaat ovatkin laadukasta proteiinia. Muista kuitenkin että proteiininsaannin kanssa ei kannata liioitella, ja jos treenaat paljon ja kovaa, sinun tulee syödä ennen kaikkea riittävästi hiilaria. Riittävä kokonaisenergiansaanti on urheilijalle kaikkein tärkeintä. Ja kyllä kasvisruokavaliollakin haba kasvaa.

Huomioi proteiinissa kolme tekijää: määrä, laatu ja ajoitus.
Proteiinivanukkaista saat laadukasta proteiinia.

Entä maku?


Lopuksi vielä asia joka monia varmasti mietityttää eli maku: kyljessä lukee Tupla joten maistuuko se yhtä hyvältä? No ei se yhtä hyvältä maistu kuin Tuplan suklaapatukka mutta itse ainakin tykkään. Jos haluan hyvänmakuista välipalaa niin Tuplan vanukas on hyvä valinta. Kyllä se ehdottomaan parhaimmistoon markkinoilla olevista rahkoista ja proteiinivanukkaista menee. Joku voi kokea että se on liian makea mutta omaan makuuni vastaa hyvin.  Myös Ehrmannilla on hyviä vanukkaita, esim. vanilja ja suklaa. Ne eivät ole ihan yhtä makeita kuin Tupla.

Ps. Kun valitset vanukkaita ja jogurtteja, ole tarkkana sokerin kanssa. ”Ei lisättyä sokeria” ei välttämättä tarkoita mitään. Olen tarkastellut elintarvikkeiden piilosokereita aiemmassa kirjoituksessani. Eikä proteiinivanukkaitakaan älyttömiä määriä kannata syödä: liika proteiini lihottaa.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle ravitsemuksesta juttelemaan?


Jos sinulla herää kysymyksiä ravitsemukseen liittyen, olet tervetullut ravitsemusterapeutin vastaanotolleni. Hoidan mm. kasvisruokavaliota noudattavia, vatsavaivoista kärsiviä ja urheilijoita. Pidän vastaanottoa Keskuskadun ja Kampin Terveystalossa. Pidän myös etävastaanottoa joten voit varata ajan etänä tai tulla paikan päälle. Jos kysyttävää, ole yhteyksissä petteri.lindblad1204@gmail.com.

6 kommenttia:

 1. Miksi nuo ilmavaivoja ja ripulia aiheuttavat keinomakeutusaineet? Ei kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

   Ilmavaivat ja ripuli johtuvat yleensä suolistossa fermentoituvista hiilihydraateista. Keinomakeutusaineissa ei näitä ole joten ne ovat paremmin siedettyjä. Toki jos koet saavasi niistä oireita, parempi varmaan välttää niitä. Mutta voisiko ruokavaliossasi olla jokin muu tekijä joka sinulla aiheuttaa noita vatsavaivoja?

   Poista
 2. moi,mä en löytäny et onks tää nyt gluteeniton?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi. Kannattaa kysyä valmistajalta.

   Poista
 3. Joskus itsekin ostanut näitä. Hyvänmakuisia ja laktoosittomia. Makeutuksessa käytetty sukraloosia ja sitä siedän paremmin kuin sokerialkoholeja ja aspartaami tuotteet jätän kauppaan suosiolla. 😁

  VastaaPoista