5.6.2019

Miksi ketogeeninen ruokavalio ei ole oikea ratkaisu painonhallintaan



Ketogeeninen ruokavalio on taas vaihteeksi ollut enemmän esillä. Sitä tarjotaan vaihtoehdoksi laihduttamiseen. Ihan niin kuin minkä tahansa muunkin dieetin, myös ketogeenisen ruokavalion ehdottaminen laihdutusratkaisuksi muiden kuin terveydenhuollon ammattilaisten toimesta on hyvin kyseenalaista. Ketogeeninen ruokavalio tuskin ratkaisee kenenkään ylipaino-ongelmaa: päinvastoin, siinä keskitytään väärien asioiden hoitamiseen. Haluan nostaa ruokavaliosta esille muutaman näkökulman.

Mitä ketogeeninen ruokavalio tarkoittaa?


Ketogeenisesta ruokavaliosta ei ole olemassa yhtä ainoaa versiota (Liikuntaravitsemus 2014). Proteiinia ketogeeninen ruokavalio voi sisältää enemmän tai vähemmän, mutta rasvoista tulee aina enemmistö energiasta. Kaikissa ketogeenissä ruokavalioissa hiilihydraatin määrää rajoitetaan kuitenkin voimakkaasti siten että hiilaria syödään yleensä enintään 50, mutta jopa alle 20 grammaa vuorokaudessa.

Ketogeenisen ruokavalion nimi tulee sanasta ketoosi. Kun hiilihydraattia ei saada riittävästi, keho alkaa tuottaa ketoaineita. Ketoaineita käytetään energiaksi muun muassa aivojen toimesta. Ketoosi on elimistön vanha tapa taata energiansaanti myös silloin kuin hiilihydraateista on puutetta.

Ketogeeninen ruokavalio laihduttamisessa ja painonhallinnassa


Ketogeeninen ruokavalio ON erittäin tehokas tapa pudottaa painoa, siitä ei pääse mihinkään. Se ei välttämättä ole sen tehokkaampi kuin mikään mukaan tapa, varsinkaan pitkässä juoksussa, mutta sen avulla paino lähtee usein laskemaan ja nopeasti. Ketogeenisen ruokavalion painoa pudottava vaikutus ei perustu insuliiniin tai hiilihydraattien lihottavaan vaikutukseen vaan yksinkertaisesti siihen että kun hiilarit leikataan pois, ruokavalion sisältämä kalorimäärä romahtaa. Moni kaloripitoinen ruoka on sekä hiilari- että rasvapommi: jos et syö hiilihydraattia, et syö myöskään sipsiä ja muita naksuja, suklaata tai leivonnaisia, mikä helpottaa painonhallintaa. Ketogeenissä ruokavaliossa niin moni herkku, myös karkit, jäävät pois, että kalorimäärä putoaa automaattisesti. Käsittääkseni ketoosilla saattaa olla myös nälkää hillitsevää vaikutusta. Toisaalta jos noudatetaan sellaista ketogeenisen ruokavalion versiota jossa syödään paljon proteiinia, myös proteiinin kylläisyyttä edistävä vaikutus vähentää kokonaisenergiansaantia.

Ketogeeninen ruokavalio siis hyvin todennäköisesti pudottaa painoa, jos sitä jaksaa vaan noudattaa. Ketogeeninen ruokavalio toimii lyhytaikaisessa painonpudotuksessa, mutta en näe että se on hyväksi pitkäjänteisessä painonhallinnassa ja kestävässä elämäntapamuutoksessa.

Ketogeenisen ruokavalion aloittamista perustellaan usein sillä että se auttaa vastustamaan napostelua, vähentämään hiilari- ja sokerinhimoa, auttaa pitämään verensokerit tasaisina ja parantaa syömisen hallintaa. Tosiasiassa ketogeenista ruokavaliota ei pitäisi kuitenkaan käyttää näistä syistä.

Hyvin usein ihmisellä, joka kärsii ylipainosta, on haasteita syömisen hallinnan kanssa. On napostelua, liian pitkiä ateriavälejä, sokerinhimoa ja iltaa kohden kasvavaa nälkää. Napostelu ja sokerinhimo eivät itsessään ole pääongelmia vaan seurausta heikosta syömisen hallinnasta. Jos syöt hyvän ateriarytmin mukaan ja muutenkin fiksusti, sinulla ei ole suuria haasteita syömisen hallinnan kanssa. Jos napostelet ja himoitset jatkuvasti sokeria, sinulla on ongelma. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista leikkaamalla hiilihydraatit ruokavaliosta pois vaan alkamalla syömään fiksusti.

Ketogeeninen ruokavalio toimii samoin kuin mikä tahansa muukin laihdutusruokavalio: sen sijaan että keskityttäisiin siihen mikä tekemisissä oikeasti on pielessä, ruvetaan noudattamaan ahdasta ja jäykkää ruokavaliota eikä syömisen hallinnan perusongelmiin päästä pureutumaan.

Hyvin tyypillinen syömisen hallinnan haaste on pitkät ruokailuvälit ja se ettei otetaan mukaan töihin välipaloja. Kun lounaan jälkeen ollaan liian monta tuntia syömättä, nälkä kasvaa ja illalla ennen päivällistä voi olla huutava nälkä. Tällaisessa tapauksessa ketogeenisen ruokavalion ehdottaminen on mielestäni helppoheikkiratkaisu: parasta olisi miettiä että miten töihin saataisiin joka päivä mukaan se välipala ja sitten vielä niin että se myös syötäisiin. Jos kärsit pitkistä ruokailuväleistä ja kovasta nälästä päivän mittaan, älä yritä hallita tilannetta itsekurilla (en syö illalla mitään/ syön illalla vain kevyesti) tai ehdottomilla dieeteillä vaan mieti itsellesi fiksu välipala.

Painonhallinta on usein syömisen hallintaa ja jos syömisen hallinta on hukassa, se täytyy laittaa ensin kuntoon. Kun syömisen hallinta laitetaan kuntoon, tarvetta ketogeeniselle ruokavaliolla harvoin enää on. Jos koet että tarvitset hiilareiden leikkaamista ruokavaliosta kokonaan pois saadaksesi nälkäpiikit kuriin, sinulla on suuria haasteita syömisessäsi ja suhtautumisessasi ruokavalioon.

Hiilareita ei kannata leikata ruokavaliosta kokonaan pois vaan mieluummin kannattaa keskittyä laatuun. Maltillinen annos päivässä (naiset noin 6, miehet noin 9) täysjyväviljaa auttaa ateriarytmin kanssa pitämään nälkäpiikit kurissa. Aloita aamu myslin sijasta kaurapuurolla, ota lounaalla valkoisen viljan sijasta täysjyväriisiä jne. Tietysti jos ruokavalion muut tekijät ovat pielessä, ei laadukkaiden hiilareidenkaan syöminen auta. Esim. aamupalalla tarvitaan myös rasvaa ja proteiinia.

Eräs suht yleinen haaste painonsa kanssa kamppailevilla ihmisillä on riittävä syöminen. Aikuinen ihminen saa syödä aika suuria määriä ruokaa, mutta varsinkin ylipainoiset usein pelkäävät syödä riittävästi. Kun riittävän syömisen kanssa arastellaan päivällä (en missään nimessä ota lounaalla pastaa tai leipää!), loppupäivästä on nälkä. Ruoan volyymi voi olla pieni mutta kalorimäärä suuri - varsinkin jos syödään vähän kasviksia, näin helposti käy.

Ketogeeninen ruokavalio leikkaa terveelliseksi todettuja elintarvikkeita pois


Täysvilja ja hedelmät ovat eräitä terveellisimmistä elintarvikkeista. Mutta koska ne sisältävät hiilihydraattia, niiden määrää joudutaan ketogeenisessa ruokavaliossa rajoittamaan. Myös marjat ja palkokasvit sisältävät hiilihydraattia, ja jos hiilareiden määrä halutaan pitää tietyissä rajoissa esim. enintään 50 grammassa, näiden elintarvikkeiden määrää täytyy rajoittaa. Tämä on täysin ristiriidassa terveyttä edistävän ruokavalion kanssa. Ketogeenista ruokavaliota suunnittelevan kannattaa miettiä: haluanko ruveta noudattamaan epäterveellistä, yksipuolista ruokavaliota jotta saan painoni putoamaan? Toki jos ketogeeninen ruokavalio olisi ainoa vaihtoehto painon pudottamiseen niin vastaus voisi olla kyllä, mutta kun se ei ole. Jos koet että sinun tarvitsee ruveta ketoamaan, ajattelusi on jo lähtökohtaisesti pahasti pielessä.

Eikö ketogeenista ruokavaliota voi käyttää koskaan?


Ketogeeniselle ruokavaliolle, aivan kuten muillekin spesiaalimmille dieeteille, on paikkansa. Esimerkiksi erittäin niukkaenerginen ruokavalio eli ENE-dieetti sisältää alle 800 kaloria ja siinä syödään käytännössä ainoastaan nestemäisiä ateriankorvikkeita ja kasviksia. ENE voi sopia hyvin lihavalle henkilölle, jolla lihavuutta on niin paljon että se akuutisti uhkaa terveyttä. Ratkaisun ENE:lle ryhtymisestä tekee kuitenkin terveydenhuollon ammattilainen, mieluiten lääkäri, ei koskaan personal trainer tai ravitsemuksen "itseoppinut" henkilö. Mielestäni on todella vastenmielistä että ketogeenista ruokavaliota tarjotaan erilaisilla nettikursseilla, joissa ketogeenisen ruokavalion sopivuuden arvioi siihen täysin kykenemätön henkilö - ja itseasiassa usein arviota ei edes tehdä vaan kuka tahansa voi hypätä mukaan kurssille. Tämä ei tietenkään ole nettikurssien järjestäjien syy koska heillä on oikeus tehdä rahaa valitsemallaan elinkeinolla ja moni varmasti uskoo aidosti tekevänsä hyvää: syy on sen systeemin, joka mahdollistaa sen että kuka tahansa voi Suomessa antaa ravitsemusohjausta.

Yhteenveto


Ketogeeninen ruokavalio on yksi mahdollinen hoitomuoto varsinkin runsaassa ylipainossa. Heppoisin perustein sille ei pidä kuitenkaan ryhtyä koska kyseessä on rajoittava ja mahdollisesti terveyttä haittaava ruokavalio. Terveyttä edistävien elintarvikkeiden (täysvilja, hedelmät, palkokasvit, marjat) käyttöä tulee rajoittaa ja tästä syystä lihavuuden hoitoon perehtyneen terveydehuollon ammattilaisen tulisi aina tehdä arvio sen soveltuvuudesta kyseisellä henkilölle. Tällöin voidaan arvioida onko ketogeeninen ruokavalio hyödyksi vai itseasiassa haitaksi henkilön terveydelle ja painonhallinnalle pitkässä juoksussa. Tulee ymmärtää, että jos syömisen hallinnan kanssa on haasteita, ketogeeninen ruokavalio ei yleensä ole paras ratkaisu. Toimivinta on keskittyä syömisen hallinnan haasteisiin ja taklaamaan ne.

17 kommenttia:

  1. En edes viitsi korjata, menisi päivä hukkaan. Ketoisaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Mistä ihmeestä repäsit idean, että kun ketogeenisellä tiputetaan hiilarit pois, niin sen jälkeen ollaan niitä vastaavassa energiavajeessa? Tuo kuullostaa takavuosien karppaukselta. Ihan hullu metodi. Oikeaoppisella ketogeenisellä hiilarit korvataan rasvalla ja kropan annetaan adaptoitua ketoosiin kaikessa rauhassa. Tämä on todella tasapainottava ja korjaava tila. Moni laihtuu tässä kohtaa jo ilman kalorivajettakin, mutta joka tapauksessa idea on siinä, että mitä suuremmilla kaloreilla laihtuu, sen parempi. Millekkään hullulle kalorivajeelle ei siis tarvitse ruveta. Ja kyllä se syöminen on monipuolista ja värikästä ketollakin. On yksilöstä itsestään kiinni miten ruokavalion koostaa. Veikkaan että he, jotka ketoilee pääosin pekonilla ja kermalla, eivät ole aiemmin syöneet ainakaan sen terveellisemmin. Samassa ryhmässä jossa itse olen ketoillut nyt jo reippaasti yli vuoden, korostetaan että lautasen volyymin tulee tulla kasviksista. Itse syön vihreitä 800-1000g vrk ja siihen mahtuu myös marjoja. Moniko tavallisella ruokavaliolla syö heviä yhtä paljon? Tiedän ettei kovin moni, olin mukana viimekertaisessa Finterveystutkimuksessa. Tuolla ketoryhmässämme on paljon porukkaa, jotka kertovat syövänsä vihanneksia enemmän kuin ikinä ennen elämässään ja sanoisin että se on nettivalmennuksen mukanaan tuoma hyöty. Ei voi kun lämpimästi suositella, mutta unohtakaa ne hullut kalorivajeet. Niillä mennään ojasta allikkoon millä tahansa ruokavaliolla. Ps. Syön keskimäärin 800kcal enemmän kun ennen ketoa ja olen laihtunut reippaat 10kg. Mistään hiilaritaivaasta en edes ketolle hypännyt, vaan varsin terveellisestä ja harkitusta ruokavaliosta, johon ei silloinkaan karkit tai munkit kuuluneet. Läski tuntui silti ikuiselta ja kaikenlaista kremppaa alkoi mukamas ikä tuoda mukanaan. No, ne mitä tuli, on ketoosi nyt vienyt mennessään. Yksi isoimpia etuja ketolla on juuri se, ettei tarvi koko ajan olla pupeltamassa jotain ”välipalaa”. Aiemmin se oli tarpeellista että verensokeri pysyi tasaisena. Itselläni se johti liian vähäiseen syömiseen, aterioilla ei ollut tarpeeksi nälkä ja vaikka söi isoja annoksia, niiden energiasisältö oli liian pieni. Tästä seurasi säästöliekki, jolla kiloja sitten alkoi kertyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      Kuulostaa siltä että noudatat järkevästi laadittua ketoa. Kasvisten määrä hyvällä tasolla. Olen kasannut vähän laajemman jutun ketosta myöhemmin tähän: https://petterilindblad.blogspot.com/2020/05/ketogeeninen-ruokavalio-ja-sen.html

      Ja tottahan on että jos syö liian vähän, sekin helposti aiheuttaa haasteita painonhallinnan kanssa.

      Poista
  3. Kun n.15kg ylipainoon ei ole syynä sokerin syöminen vaan liikkumaton elämäntapa ja omaa energiantarvetta suurempi syöminen, vaikkakin terveellisesti, niin ravintosuositukset eivät auta normipainoon saati siinä pysymiseen. Kaikki vilja vaan turvottaa ja pierettää, sitä olotilaa ja painoasiasta nillityämistä ei ole yhtään ikävä. Ketogeenisellä on hyvä ja helppo olla. Aika monta väärää väitettä oli artikkelissa, joita omaan kehoon ei ainakaan kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      On totta että jos ei liiku juuri yhtään, se ruokamäärä jonka saa syödä, jää helposti tosi pieneksi.

      Kerrot että vilja turvottaa ja pierettää, sopiiko sinulle (gluteeniton) kaura, entä riisi? Yleensä nuo ovat hyvin siedettyjä viljoja, ainakin maltillisin määrin.

      Poista
  4. Puhut täyttä paskaa! Kyllä ketogeeninen ruokavalio on todella terveellinen. Otappa asiasta kunnolla selvää, ennenku alat höpöttämään mitä sattuu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      Ravitsemus on aihe joka herättää intohimoja. Palautetta saa aina antaa mutta ehkä hieman eri ulosannilla. Oli miten oli, sinulla on oikeus mielipiteeseesi ja saat olla sitä mieltä että kirjoitan potaskaa. Olen kuitenkin kanssasi eri mieltä.

      Poista
  5. Hyvä Petteri,

    Olen kanssasi samaa mieltä, että ongelma on kokonaisvaltaisempi kuin hiilihydraattien rajoittaminen tiettyyn grammamäärään tai ketomittarin lukemaan. Tietenkään ketoosiin pääseminen ei myöskään ole tae ruokavalion terveellisyydestä. Ketogeeninen ruokavalio kuitenkin sekä tosielämässä että sinun puheissasi tukee juuri tätä, kokonaisvaltaisesti terveellistä syömistä.

    Ketogeenisen ruokavalion teho perustuu pitkälti siihen, että syödään sekä energia- että suojaravinteiden osalta erittäin ravitsevaa ja kylläisenä pitävää ruokaa niin paljon kuin tarvitsee, silloin kun tarvitsee. Käsittääkseni yrität argumentoida kyseistä ruokavaliota vastaan juuri niillä argumenteilla, jotka nimenomaan puoltavat sen käyttöä.

    Se, miksi kuitenkin kirjoitin, johtuu siitä, että tekstisi on todella ala-arvoinen ja heijastelee enemmän henkilökohtaista vastenmielisyyttäsi ketogeenistä ruokavaliota kohtaan kuin mitään muuta. Hyvänä kakkosena tulee kuitenkin kyky tehdä täysin käsittämättömiä virhepäätelmiä ja argumentaatiovirheitä.

    Tämä on surkeaa siksi, että kaltaisesi ravitsemuksen ammattilaisen tulisi pikemminkin ohjata ihmisiä toteuttamaan ketogeenistä ruokavaliota paremmin kuin pelotella heidät pois siitä, vaikka se on tutkimuksissa todistettu aivan turvalliseksi ja - aivan kuten itse toteat - tehokkaaksi.

    Ja jotta en tulisi väärin ymmärretyksi, niin ketogeeninen ruokavalio ei mielestäni ole mikään ainoa ratkaisu. Ja ruokavalio kuten muutkin elintavat ovat ketogeeniselläkin kokonaisuus. Siispä: ketoosi itsessään ei kerro vielä mistään mitään, mutta ketogeeninen ruokavalio on toteutettavissa laadukkaasti melko helpolla.

    Todetaan nyt vielä, että mitään lääketieteen tai ravitsemuksen eksperttiä ei ketogeeniseen ruokavalioon tarvita sen enempää kuin tavanomaiseenkaan. Pikemminkin vaikuttaisi olevan päinvastoin.

    P.S. Ketogeeninen ruokavalio ei ole mikään "spesiaalimpi dieetti", vaikka koulukirjoissasi niin on opetettu. Enemmän erikoisdieetti on syödä jokaisen aterian välissä ultraprosessoitua moskaa (vrt. Tupla-vanukkaan mainospuheesi). Ainakaan minusta jossain silakoiden syömisessä ei pitäisi olla mitään erikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      Kiitos palautteesta, se on huomioitu. Sinulla on oikeus mielipiteeseesi.

      Poista
  6. Olen ollut ketoosiruokavaliolla 25-30 vuotta ja hyvältä tuntuu näin 72v.
    Aloitin aivan omana ruokavaliona, vasta noin 5 vuotta takaperin tajusin että olen ketoosiruokavaliolla.
    Tarina alkaa niin, painoin 16v noin 80 kg ja siinä oli 15 kg liikaa. Laihduttaminen oli silloin helppoa, vain puolittti annokset ja paino laski. Mutta taas parin vuoden kuluttua oli samat takaisin. Näin tein yli 10 kertaa ja painon pudotus alkoi olla vaikeampaa.
    Sitten aloin syömään "terveellisesti", broilerinlihaa ja keittojuureksia, ajattelin että sillä elää ja niin on elänytkin erittäin hyvin.
    Minulla muuttui näläntunne sellaiseksi, että koskaan ei ollut nälkä, joskus uuvuin aivan, hyvä kun sänkyyn jaksoi. Huomasin että pitää laittaa ruoka-ajat muistiin, että syö 2-3 kertaa päivässä. niin len mennyt hurjan kauan. Joskus syön ateriat 14, 18 ja 21. Joskus on heti aamusta nälkä, syön klo 6, 11, 15 ja se on päivän viimeinen ateria.
    Nykyään syön 200-500m g pakastekeittojuureksia joka päivä, kerran viikossa en syö keittojuureksia vaan jotain terveellistä, esim 200 g mustikoita, puolukoita, tms. Lisäksi syön vedessä keitettyjä broilerin /kalkkunan paisteja.
    Lisänä kalsiumsitraattia, multivitamiiniä, rautaa, b-vitamiinejä, d-vita,.
    Juhlissa ja ulkona syön normaaliruokaa, täytekakkuja, leipää ja kaikkea, mutta siitä paluu omaan ruokaan on seuraavana päivänä tuskaista, kyllä normaali/tavallinen ruoka on hyvää.

    Mutta kaikki on paremmin ja elän hyvin hyvin yksinkertaisella ruoalla. Vaimolla on aivan eri ruoka, hän tekee itselleen kerran kuussa 50-80 300g annosta pakastimeen ja niitä sitten syö 2 x päivässä ja pullat ja kaffit ja aamupuuron ja iltapuuron. Vaimolla on hyvin herkkä vatsa, ollut koko elämän, ei sovi monikaan hedelmä, ei syö hedelmää kuin muutaman vuodessa, ei ruisleipää. Omalla pakasteruoalla pysyy vatsa hyvässä kunnossa. Jokainen ulkonasyöminen on seuraavat 2 päivää vaikeaa. Kaikille sukulaisille hän menee omalla ruoalla. Juhlissa syö talon ruokaa, koska ongelmat tulevat vasta 2 vrk kuluttua, ilmavaivoina ja 15 kertaa vrk wc käynnillä

    En odota julkaisua, mutta koettakaapa 4-6 kk niin olette kanssani samaa mieltä.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      Mukava kuulla että olet löytänyt hyvän tavan syödä. Jatka hyvää työtä!

      Poista
  7. Ehkä ei pitäisi jakaa "tietoa", jos sitä ei oijeasti ole?
    Toisaalta mielipiteitä kyllä maailmaan mahtuu.
    On totta, että ketogeenista ruokavaliota on tutkittu enemmän diabeteksen hoidossa kuin laihdutusruokavaliona, mutta molemmat toimivat. Kannattaa tutustua esim. Virta healthin tutkimuksiin.

    Mikään ruokavalio ei sovi aivan kaikille, ei se "virallistieteellinen" eikä vähähiilihydraattinen. Kaikki vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat eivät tietysti ole ketoosissa.

    Viralliset ohjeet laihdutukseen on kaikkien saatavilla, samoin virallinen ohje terveelliseen ruokavalioon. Joillakin se toimii. Mutta miksi sitten meillä on historian suurin luhavuusepidemia? Eniten tulehduksellisia suolistosairauksia (nuorilla)? Miksi sydänsairauksia on rypsiöljy käytöstä huolimatta, varsinkin Kuopion seudulla sairastetaan, vaikka siellä pitäisi olla ravitsemusosaamista. Alzheimer, allergiat... sairaustiloja riittää. Näihinkin on ketogeenisella tai vähähiilihydraattisella ruokavaliolla saatu hyviä tuloksia tutkimuksissa. Toki tutkimus on vasta alussa eikä Suomessa kukaan tutki tätä. Ei kiinnosta, kun "Kaikki tiedetään jo". Mutta PubMedistä niitä löytyy.

    Anteeksi kommenttini hieman hyökkäävä sävy. Lukiessani jatkuvasti tällaisia mielestäni huonosti perusteltuja juttuja, en voi enää pidätellä suuttumustani. Toki tämäkin on vain blogi, mutta terveysneuvonta olisi syytä tukea tutkitulla tiedolla. Uusilla tutkimuksilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

      Ei mitään hätää, ravitsemus on kiinnostava ja aihe ja koska meitä kaikkia niin lähellä, se herättää kiihkeitäkin ajatuksia ja tunteita :). Itse näen asian niin että järkevin pitkän aikavälin ratkaisu painonhallintaan on monipuolinen ruokavalio, jossa erilaisia kuituja tulee monipuolisesti. Keto on tietysti yksi vaihtoehto mutta korostan että mielestäni sille pitäisi päätyä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tehdyn neuvottelun jälkeen.

      Ja kannattaa myös miettiä: vaikka viralliset suositukset on olemassa, harva suomalainen noudattaa niitä. Käytännön työssäni näen että ihminen joka syö hyvän rytmin mukaan, riittävästi kasviksia, laadukkaita hiilareita jne, saa kyllä painon hallintaan. Tällaisen järkevän paketin rakentaminen vaan voi viedä enemmän aikaa.

      Poista
  8. "Ketogeeninen ruokavalio tuskin ratkaisee kenenkään ylipaino-ongelmaa"

    Ööh. Sehän nimen omaan ratkaisee, jos kerran menetelmällä saa ylipainon pois. Ja jos niin moni on ketoilemalla saanut painon ja lisäksi terveyden hallintaansa, niin vaikuttaa hieman omituiselta kun joku vierestä toteaa, "väärin laihdutettu".

    VastaaPoista
  9. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

    Olet tietysti täysin oikeassa siinä että jos ketogeenista noudattaa, se on tehokas tapa pudottaa painoa, myös pysyvästi. Yritin tarkastella ketoa kriittisesti ja olen siinä näkemyksessä että keto ei ole ihanteellinen pitkän juoksun ratkaisu: yksi syy on se että keto on parhaillaankin hyvin rajoittava dieetti jossa rajoitetaan nimenomaan terveellisiä kuituja sisältäviä elintarvikkeita. Lisäksi ketoon ryhdytään usein koska syömisen hallintaa ei saada kuntoon ja hiilarihimo on kova: keto ei ratkaise näiden ongelmien juurisyitä, mutta pitkäjänteinen työ ja kokonaisuuden (uni, rytmi, liikunta jne) auttaa.

    Olit myöskin irroittanut kommenttini asiayhteydestä. Koko lause kuuluu: Ketogeeninen ruokavalio tuskin ratkaisee kenenkään ylipaino-ongelmaa: päinvastoin, siinä keskitytään väärien asioiden hoitamiseen.

    Keto on yksi vaihtoehto painonhallintaan, kyllä. Mutta ratkaisu pitäisi tehdä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa: yleensä oikea henkilö tähän on lääkäri. Ravitsemusterapeutin kanssa voidaan sitten miettiä millaiseksi ketoruokavalion voisi käytännössä kasata.

    VastaaPoista
  10. Itse olin heinäkuusta 2019 keto kickstartilla, mutta heidän ohjeillaan en juuri laihtunut (valmis ateriasuunnitelma jota koetin noudattaa pilkun tarkasti). Olin välillä luovuttamaisillani kunnes tuli se fat burning female valmennus niin sillä jonkin verran laihduin. Mutta en ongelmitta selvinnyt siitäkään huolimatta. Painon kanssa taistelua oli kaiken aikaa sittenkin. Lihoin uudestaan välillä, sitten taas laihdutin...tuhlasin kallisarvoista aikaa tähän hommaan kuitenkin ja ehti tulla vahinkoa mm. nivelelle ylipainosta eikä nuo labra-arvotkaan kehuttavia ole viimeaikoina olleet. Päädyin luopumaan lopulta ketogeenisestä v. 2023 lopulla. Hiilareita kumminkin aina halusin syödä. Eikä hiilarit tarkoita tässä siinä mielessä huonoja hiilareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät tasapainon syömisen suhteen. Hiilareitahan voi syödä mutta kannattaa pääosin panostaa laatuun, täysviljaan.

      Poista