Naisurheilijan oireyhtymän ruokavaliohoito on suoraviivaista ja ennuste hyvä. |
Runsas harjoittelu lisää energiantarvetta. Jos urheilija tai aktiiviliikkuja ei syö riittävästi, kuilu tarpeen ja saannin välillä kasvaa ja energiansaanti jää aivan liian matalaksi, mikä on urheilijoilla yllättävän tavallista. Maltillinen energiavaje ei ole vielä vaarallista, mutta jos energiansaanti jää kauaksi energiantarpeesta, haittavaikutusten riski kasvaa.
Selvin merkki liian vähäisestä syömisestä on naisurheilijoilla kuukautisten poisjääminen. Kuukautiset vahvistavat luustoa joten niiden puuttuminen heikentää luuston kuntoa. Tämä lisää riskiä rasitusmurtumille mutta myös osteoporoosille myöhemmällä iällä.
Oli kyseessä sitten naisurheilijan oireyhtymä tai muuten vaan liian vähäinen syöminen, yleisiä haittavaikutuksia ovat:
- Heikentynyt luuston kunto
- Raudanpuutos, mahdollisesti raudanpuutosanemia
- Heikentynyt palautuminen, joka pitkään jatkuessaan voi kehittyä ylikuormitustilaksi tai ylikunnoksi
- Loukkaantumis- tai sairastelukierre
- Yleinen voimattomuus, vetämätön olo
- Mielialan vaihtelut, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute, jopa masennusoireita
- Vatsavaivat
- Nuorilla kasvun vaarantuminen
- Puutokset tärkeissä suojaravintoaineissa kuten kalsium, D-vitamiini, jodi ja rauta
Hoito
Koska liian vähäiseen syömiseen liittyy yleensä useita ylläolevalla listalla mainittuja haasteita, hoito on vain harvoin pelkkää liian vähäisen energiansaannin korjaamista. Riittävä energiansaanti (kalorit) ja perusruokavalion riittävyyden varmistaminen on hoidon tärkein tavoite, mutta esimerkiksi raudan- ja kalsiumin puutokset tulee myös korjata. Toisaalta potilas voi kärsiä myös toiminnallisista vatsavaivoista, jolloin tulee opetella sopivat elintarvikkeet joiden avulla energian ja suojaravintoaineiden puutteita lähdetään korjaamaan.
Syömishäiriöiden hoidossa pätevät samat periaatteet kuin naisurheilijan oireyhtymän hoidossa: tärkeintä on tehdä syömisestä riittävää. Hoidon perustana on täsmäsyömisen opettelu: syömisestä pyritään tekemään säännöllistä, riittävää, monipuolista ja sallivaa. Tähän saat minulta konkreettiset ohjeet. Etenemme maltillisin askelin sinulle sopivassa tahdissa.
Potilaan kannattaa varautua siihen, että vastaanottokertoja tarvitaan pari-kolme - mitä enemmän haasteita on, sitä useampi tapaaminen. Ennuste potilaan toipumiselle on hyvä ja kuukautiset palaavat parhaimmillaan jopa kuukaudessa kun ruokaa saadaan riittävästi. Jos ongelmana on ollut vain lievästi liian vähäistä syömistä, jo pelkkä maltillinen ruoan lisääminen voi parantaa jaksamista ja palautumista huomattavasti. Ajanvarauksen voit tehdä tästä. Pidän myös etävastaanottoa: ajanvaraus joko suoraan tästä tai petteri.lindblad1204@gmail.com. Jos linkit eivät toimi, mene suoraan Terveystalon sivuille tai soita 030 6000.