21.6.2019

Mitä lihavampi olet, sitä enemmän sinun tulee syödäVaikka otsikon teesi voikin tuntua itsestäänselvyydeltä, se unohtuu helposti jos ylipainoa kertyy paljon. Lihavien ihmisten suurimpia virheitä on se että aletaan pelkäämään ruokaa. Helposti käy niin että mitä enemmän ylipainoa on, sitä enemmän aletaan pelkäämään suurten annosten syömistä. Tämä aiheuttaa helposti sen että syödään liian vähän. Liian vähän syöminen taas aiheuttaa sen että vatsassa on enemmän tilaa herkuille jolloin herkkuja todennäköisesti syödään enemmän. Mitä vähemmän syöt kunnon peruskotiruokaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä syöt herkkuja. Mitä pienempiä annoksia syöt ruokaa, sitä suuremmassa kalorivajeessa olet, ja mitä suuremmassa kalorivajeessa olet, sitä todennäköisemmin sinulla on lopputyöpäivästä tai illasta nälkä, jolloin joko ateriakoot karkaavat käsistä ja syöt liikaa tai syöt jotain sellaista mitä ei ehkä pitäisi syödä, kuten suklaapatukka tai karkkia.

Yksi pahimpia virheitä mitä ylipainoinen voi tehdä, on syyttää ylipainosta itsekurin puutetta tai omaa heikkouttaan ja yrittää syödä vähemmän. Syömisten vähentäminen tietysti toimii jos sitä pystyy noudattamaan mutta harva meistä siihen pystyy. Minä en ainakaan pysty! Yksi kamalimpia asioita on mennä nälkäisenä nukkumaan. Harvoin lihavalla ihmisellä todellinen syy ekstrakiloihin on itsekurin puute tai heikkous. Yleensä kyse on siitä että syödään liian kevyesti alkupäivästä ja ateriavälit venyvät liian pitkiksi: lopputuloksena on kova nälkä ja mieliteot.

Ylipainoisen pahimpia mokia on yrittää syödä kuin 50-kiloinen. Ylipainoisen tulee syödä PALJON. Jo pelkkä perusaineenvaihdunta voi olla reilusti yli 2000 kcal ja se ei ole mikään pikkumäärä se. Ensimmäinen asia joka painonpudotusproggiksessa tulee taklata on syömisen hallinnan kuntoon laittaminen. Ja tämä onnistuu ainoastaan syömällä riittävästi - lihavan ihmisen kohdalla paljon. Samalla tai seuraavaksi aletaan muokkaamaan ruoan sisältöä painonpudotusta tukevaksi. Tätä ei kannata kuitenkaan tehdä ennen kuin syöminen on riittävää.

Jos sinulla siis on reilusti ylipainoa, älä yritä vähentää syömisiä vaan syö riittävästi. Pelaa ensin hervoton nälkä pois. Nälän kanssa ei pudoteta painoa. Kun nälkä on saatu hallintaan, voidaan siirtyä muokkaamaan syömisiä painonpudotusta tukevaksi.

Toisinaan käy niin että näläntunne on kadonnut kokonaan: tällöinkin nälkä yleensä on, mutta voi olla että sitä ei tunneta. Hyvin usein napostelun taustalla on nälkä jota ei vaan huomata. Samaan tapaan kuin kroonisessa univajeessa oleva ihminen voi tottua väsymykseen, liian vähän syövä voi tottua syömättömyyteen ja kadottaa näläntunteen. Ylipainoisella ihmisellä nälkä voi olla kateissa ja nälän säätely aivan sekaisin, jolloin tuntuu että tulee syötyä kaikenlaista mutta ilman hyvää syytä koska ei kuitenkaan tunneta nälkää: tällöin mennään taas helposti siihen vipuun että syytetään itseä itsekurin puutteesta - "Miksen pysty hillitsemään herkuttelua!" - vaikka todellisuudessa kärsitään jatkuvasta nälästä ja kalorivajeesta, jotka ajavat vierailemaan karkkipussilla ja jääkaapilla. Riittävä syöminen saattaakin paradoksaalisesti lisätä nälkää, kun näläntunne palaa. Nälän lisääntyminen on kuitenkin tässä yhteydessä hyvä asia koska nälänsäätely alkaa löytymään ja nyt voidaan ruveta hoitamaan oikeita asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti