1.5.2018

Syötkö sinä ruokapyramidin mukaisesti?


Ruokapyramidissa on kuusi tasoa. Mitä leveämpi ja mitä alempana taso on, sitä enemmän siitä tulisi päivittäin syödä.

Ruokapyramidissa kaikkein tärkeimmällä sijalla on kasvikset, marjat ja hedelmät. Olet ehkä kuullut ohjeen että kasviksia tulisi syödä päivässä puoli kiloa? Se on hyvä ohje, mutta hivenen enemmän on vieläkin parempi. 500 g kasviksia, 2 dl marjoja ja 1-2 hedelmää on jo kunnianhimoinen tavoite. 800 grammalla päivässä saataneen kasvisten, marjojen ja hedelmien optimaalinen terveysvaikutus. Liioitella tässäkään ei kannata - en tiedä onko mitään järkeä syödä kasviksia 1,5 kiloa päivässä...

Täysvilja runsas käyttö ehkäisee syöpiä, diabetesta sekä pidentää odotettavissa elinikää. Täysviljan terveysvaikutukset perustuvat sen sisältämään kuituun. Leipää tuskin kannattaa syödä 9 palaa päivässä: ennemminkin tähtää kohtuuteen tässäkin osiossa ja nauttii noin kuudesta yhdeksään annosta viljaa päivässä. Annos vastaa yhtä ruisleipäviipaletta tai desiä pastaa keitettynä; 2 annosta taas on lautasellinen puuroa.

Maitovalmisteidenkaan kanssa ei kannata liioitella: 5-6 dl piimää, maitoa, jogurttia tai viiliä on sopiva määrä suurelle osalle ihmisistä. Tähän kun vielä lisää pari-kolme siivua juustoa, on kalsiumin saanti turvattu.

Leivän päälle kannattaa sipaista margariinia - se on paljon parempi välttämättömien rasvahappojen lähde kuin voi. Lisäaineidenkaan takia margariinia ei tarvitse jättää nauttimatta: tänä päivänä löytyy vaihtoehtoja jotka ovat lisäaineettomia. Rasvoja kannattaa toki syödä muutenkin kuin leivän päällä: kourallinen pähkinöitä tai siemeniä päivässä on hyvä ohjenuora - tämä vastaa noin 30 grammaa. Salaattia ei kannata syödä yksinään vaan siihen kannattaa heittää ruokalusikallinen rypsi- tai oliiviöljyä.

Suomalaiset syövät turhan paljon lihaa. Tänä päivänä kun kasvissyönti on nosteessa on kuitenkin hyvä korostaa sitä että punaista lihaa ei tarvitse jättää pois - riittää kun vähentää sitä noin puoleen kiloon viikossa. Se määrä ei haittaa kunhan kasvisten, rasvojen ja täysviljan saanti on kunnossa. Punaisen lihan ohella kannattaa käyttää eri lihamuotoja monipuolisesti: sen sijaan että juuttuu nautaan ja possuun on hyvä syödä laajemman kirjon mukaan. Riistaliha kuten poro, riistalinnut, kana ja tietysti kala ovat terveellisempiä vaihtoehtoja kuin nauta ja possu. Eikä sitä eläinperäistä välttämättä tarvitse nauttia joka päivä: voisiko kerran-pari viikossa syödä mieluummin palkokasveja tai tofua?

Herkutellakin saa. Tähän ei kuitenkaan ole mitään yleispätevää sääntöä että kuinka usein näin voisi tehdä. Toiset voivat herkutella enemmän ilman että paino nousee siinä missä toisilla paino pyrkii helpommin nousemaan. Jos liikkuu paljon, valinnoissa on tietysti myös enemmän pelivaraa. Pulla päivässä pitää luut piilossa joten ihan joka päivä tuskin kannattaa herkutella. Löydä itsellesi sopiva taso!

Alkoholissa kannattaa pitää kohtuus ja mennä Maailman syöpätutkimussäätiön suosituksen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti