1.4.2017

Saatko viljasta vatsavaivoja?Ei hätää, et ole yksin. Loppupeleissä aika moni saa viljoista turvotusta, ilmavaivoja tai ripulia. Osassa viljoista esiintyy näet hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy normaaliin tapaan ohutsuolessa vaan jatkavat matkaa paksuoleen, jossa bakteerit käyttävät niitä energiaksi. Tämä energiaksi käyttäminen, fermentaatio, aiheuttaa juuri nuo yllämainitut oireet.

Usein viljan vatsaoireiden aiheuttajaksi ajatellaan gluteenia - osalla näin onkin, mutta harvemmin vatsavaivojen pääpiruna on niinkään proteiini (gluteeni on viljan proteiini) kuin hiilihydraatti.

Viljasta saatetaan saada vatsavaivoja. Selvä homma! Jätetään siis viljat pois ruokavaliosta niin turvotuskin helpottaa? Ei aivan.

Luitko kirjoituksen alun tarkasti? Kirjoitin: osassa viljoista. Tämä on tärkeä pointti erityisesti siksi ettei ruokavaliosta tehdä turhaan liian rajoittavaa. Suht moni saa oireita viljasta - huomattavasti harvempi kuitenkaan saa oireita kaikista viljoista.

Jos saa oireita viljoista, kannattaa heti alkuun tsekata syökö ruista, ohraa ja vehnää - nämä ovat viljoja jotka sisältävät juuri niitä hiilihydraatteja jotka menevät paksusuoleen ja laittavat vatsan sekaisin. Kaikki viljat eivät kuitenkaan sisällä näitä hiilihydraatteja. Näitä viljoja ovat:

 • Kvinoa
 • Kaura
 • Tattari, hirssi, amarantti
 • Riisi
Jos saat vaivoja viljoista, kokeile karsia ruis, ohra ja vehnä pois, ja kokeile niiden sijaan kauraa ja kvinoaa - voin sanoa että on toiminut. Toki jos saat vatsaoireita laajemmin eri elintarvikkeista - yleisiä vatsamörköjä ovat sipuli, omena, hedelmäsokeri fruktoosi ja maidon laktoosi - voi olla että vatsaoireet ovat vaivanasi kunnes karsit ruokavaliotasi vieläkin rankemmalla kädellä. Mietoja muutoksia voi varmasti kokeille itsekin mutta rankemmalla kädellä karsiminen kannattaa tehdä osaavan ravitsemusterapeutin ohjauksessa ettei tule esimerkiksi jodin, kuidun tai kalsiumin puutosta.

2 kommenttia:

 1. Lyhyesti: Jätettyämme viljatuotteet ja keinorasvat ruokavaliosta, terveytemme parani huomattavasti. Monet säryt ja kivut katosi, jopa vaimoni reumasäryt sormista.
  Tällä hetkellä hänen kohdalla on tilanne se, että jos hän sortuu vaikkapa ruisleipää syömää (joka on suorastaan hänen himo), niin säryt palaavat välittömästi. Lapsena pakotettiin syömään kaurapuuroa koska se on " terveellistä", yökki tuli, eli viljat ei sovi hänelle missään muodossa, vaikka makuaisti leivän kohdalla kertoo toista.

  VastaaPoista
 2. En ihan ymmärrä kommenttisi pointtia, sori. Kirjotin vastavaivoista. Jos on esim. allerginen viljoille ei niitä tietenkään tule syödä ainakaan suuria määriä. Harvemmin on kuitenkaan niin ettei pysty syömään mitään viljoja.

  Yleensä viljatuotteiden ja tiettyjen rasvojen pois jättämiseen ruokavaliosta liittyy muitakin muutoksia ruokavaliossa kuten kasvisten ja liikunnan lisääminen ja sokerin sekä pikaruoan syömisen vähentäminen, jolloin parantunutta oloa on heikko laittaa viljan jättämisen piikkiin.

  Jos lapsena on pakotettu syömään kaurapuuroa niin aversio eli ruokavastenmielisyys voi olla niin kova että tulee tosiaan yökki. Sama juttu esim. kalan tai vaikka mämmin kohdalla.

  VastaaPoista