15.4.2017

Kärsitkö herkästä vatsasta? Katso elämääsi kokonaisuutena


Herkästä vatsasta tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän tärkein hoito on tunnistaa ruokavaliosta vatsaoireita aiheuttavat hiilihydraatit eli FODMAP:it ja karsia ne. Sen jälkeen kun tässä on onnistuttu, tulee katse kääntää elämään kokonaisuutena - nukutko esimerkiksi riittävästi?

Stressi, vähäinen uni, kiire, epäsäännöllisyys


Siinä neljä olennaista tekijää herkkävatsaisen elämässä. Nämä kaikki lisäävät vatsavaivojen todennäköisyyttä. Ne on syytä laittaa kuntoon tai ainakin paremmalle tolalle mikäli tahtoo saada turvotuksen ja vatsakivut hallintaan. Stressi voi olla niinkin olennainen tekijä vatsavaivojen synnyssä että ihmisellä voi esiintyä ikäänkuin ohimenevää laktoosi-intoleranssia hektisen elämänvaiheen aikana. Voi hyvin käydä niin että stressijakson aikana vatsa reagoi herkemmin esim. sipulilla ja Sisu-pastilleille, joissa kummassakin on FODMAP-hiilihydraatteja.

Ihan perusjuttuja on yrittää nukkua sen verran että jaksaa - yleensä tarvitaan 8 tuntia yössä, toinen tuntee olonsa hyväksi hieman vähemmällä.

Stressaava elämä on niin merkittävä tekijä vatsavaivojen synnyssä että vaikka ruokavalio olisi FODMAP:ton, stressi voi silti pitää oireita yllä - ainakin herkimmillä. Ihan samaan kategoriaan menee kiire.

Vatsa tykkää säännöllisistä elämäntavoista. Etenkin jos ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee ummetuksena, säännöllisyys ja säännölliset vessassa käynnit ovat hoidon a ja o. Lisää ummetuksen hoidosta voit lukea täältä. Vessassa käymistä ei missään nimessä saa pidättää vaan isolla hädällä tulee käydä heti kun luonto kutsuu. Liikunnan merkitystä ummetuksen hoidossa ei sitäkään voi korostaa liikaa.

Helpottavatko oireet lomalla?


On tuiki tavallista että vatsavaivat helpottavat lomalla. Joku laittaa tämän ulkomailla tarjottavan erilaisen maidon piikkiin - paljon todennäköisempi syy on kuitenkin se, että stressin helpottaessa vatsakin voi paremmin. Jos kärsit herkästä vatsasta ja oireet helpottavat lomalla, tämä on sinulle selkeä signaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti