17.4.2017

Eineksistä helpotusta arkeenKaikki mitä syöt. ei tarvitse olla terveellistä. Kun enemmistö valinnoista - esimerkiksi 80 prosenttia - on terveellisiä, voi loput 20 prosenttia olla vähemmän terveellisiä.

Einesten syöminen jakaa suomalaisia. Monelle ne ovat pääasiallinen ruoan lähde, toisten mielestä ne ovat niin epäterveellisiä etteivät halua koskea eineksiin tikullakaan. Kumpikaan näistä lähestymistavoista ei ole paras mahdollinen, joten löytyisikö fiksuin valinta jostain näiden välistä?

Siinä missä jokapäiväinen eineksillä meneminen - varsinkaan jos mitään muuta ei syödä - ei ole terveellistä, einekset voivat olla luonnollinen osa ruokavaliotamme. Sanovat terveysintoilijat sitten mitä vaan, eivät einekset oikeasti niin haitallisia ole. Ruokavalio on aina kokonaisuus ja tämä pätee myös yksittäisiin aterioihin.

Mietitään nyt vaikka lounasta. Mikrovalmis maksalaatikko on ok perusruokavalinta lounaaksi silloin tällöin. Yksinään se ei ole kovinkaan ravintoainerikas ja monipuolinen, mutta ei sitä yksinään kannatakaan nauttia. Kun maksalaatikon kylkeen valmistaa hyvän salaatin lautasmallin mukaan siten että puolet lautasesta on tuoretta, maksalaatikko on jo paljon parempi valinta. Salaatin päälle lorautetaan vielä öljyä. Aterialla mukaan leiväksi kunnon täysjyväruisleipää, ja juomaksi maito tai piimä. Jälkkäriksi kulhollinen marjoja tai hedelmä. Vaikuttaako kovin paljon epäterveellisemmältä kuin keskivertosuomalaisen lounas? Väitän toisin.

Meillä kaikilla elämä ei pyöri ruoan ympärillä. Ruoka on toki tärkeä mutta kuitenkin vain yksi osa elämää. Varsinkin kiireisille ja lapsiperheille on täysin sallittua silloin tällöin ottaa avuksi einekset. Kun elämässä on haipakkaa ja kiirettä, ei kannata ottaa itselleen ylimääräisiä paineita siitä että ruoan täytyy aina olla optimaalisen terveellistä. Sitä paitsi jos valmisruokaa täydentää ylläkuvaamallani tavalla voi jopa olla että tulee syödyksi terveellisemmin kuin suomalaiset keskimäärin. Ja silloin se on kaikki kotiin päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti