1.4.2017

Kumpi on terveellisempää, rypsi- vai oliiviöljy?


Minulta on viime aikoina kysytty usein klassinen kysymys: kumpi on terveellisempää, rypsi- vai oliiviöljy?

Vastaan tähän yleensä että vastaus on hyvin selvä. Eli rypsiöljy? Ei. Oliiviöljy siis? Ei. Vastaus on: molemmat.

Mitä rypsissä on jota oliivissa ei ole? Rypsi on omega-3-pommi kun taas oliivissa omegakolmosia ei ole. Mitä sellaista joka rypsistä puuttuu, oliivissa on? Antioksidantteja. Rypsi on heikko antioksidanttien lähde kun taas oliivin antioksidantit hellivät verisuonia.

Se on se klassinen kysymys, jonka ravitsemusasiantuntija niin usein kohtaa: kumpi on parempi, mikä on paras, mitä kannattaa syödä eniten, mitä ei kannata syödä. Taikaluodiksikin sitä kutsutaan: elintarvike, joka on ikäänkuin superfoodia, joka on niin vitamiinirikasta että sen syöminen riittää pelastamaan terveyden ja pitämään painon kurissa.

Valitettavasti tällaista ihmeruokaa ei ole olemassakaan. Terveellisen ruokavalion alfa ja omega ei ole mikään yksittäinen elintarvike vaan arkinen, äärimmäisen epämediaseksikäs ja epämuodikas tavallinen perustekeminen. Jos et kävele päivässä 10 000 askelta niin aloita siitä. Jos et syö 500 g kasviksia, on ihan sama mitä ne kasvikset ovat koska tärkeintä on syödä se 500 g. Toki monipuolisuus kunniaan.

Harvoin on ravitsemuksessa mitään tiettyä joka olisi paras. Parasta onkin syödä mahdollisimman monipuolisesti eikä juuttua tiettyyn terveyspommiin.

2 kommenttia:

  1. Mitenkäs kun usein kuulee sanottavan että rypsiöljyn omegapitoisuus on kalleellaan sinne omega-6 suuntaan mikä ei ole hyvä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Omega-3-rasvahappoja on oliiviöljyssä on 100 grammaa kohden vain puoli grammaa, kun taas rypsiöljyssä niitä on 12 grammaa. Omega-3- ja 6:ten välinen suhde rypsärissä suhde on 1:2, oliivissa noin 1:20. Eli rypsissä on parempi tuo suhde.

      Poista