3.4.2017

Folaatti, tuo tärkeä vitamiiniOsalla suomalaisista on puutetta riittävästä folaatin saannista. Tämä johtuu siitä että parhaita folaatin lähteitä ovat juuri ne ruoat joita me suomalaiset syömme vähän turhan niukasti - tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät. Hedelmistä kiivi, appelsiini, greippi ja mandariini ovat rikkaita folaatin lähteitä kun taas marjoista mansikka, vadelma ja lakka ovat tällaisia. Toisaalta myös palkokasvit (herneet, pavut, linssit) sekä täysvilja ovat hyviä lähteitä, joten vilja kannattaa pitää täysjyväisenä ja punaista lihaa on fiksua korvata palkokasveilla.

Riittävä folaatinsaanti on tärkeää ainakin kolmesta syystä.

Ensinnäkin, puute aiheuttaa megaloblastisen anemian: punasolujen koko suurenee, mutta veren hemoglobiinipitoisuus pienenee.

Toiseksi, liian vähäinen saanti on yhteydessä kasvaneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Ja kolmanneksi muttei suinkaan vähäisimmäksi, puute raskauden alkuvaiheessa lisää riskiä sikiön hermostoputken vajavaiseen sulkeutumiseen. Tästä seuraa epämuodostumia. Hyvä neuvo jokaiselle naiselle, jolla on pienikin mahdollisuus tulla raskaaksi, onkin turvata folaatin saanti tarvittaessa vaikka folaattilisällä. Tai sitten vaan syö riittävän monipuolista ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti