Viljat herättävät paljon keskustelua, eikä tämä johdu ainoastaan niiden terveysvaikutuksista - kaikki viljat eivät nimittäin ole viljoja. Ruis ja vehnä ovat selkeitä viljoja, mutta miten on kvinoan ja tattarin laita?
Mitä viljat ovat?
Viljat ovat heinäkasveja - tarkemmin sanottuna viljeltyjen heinäkasvien heimon, Poaceae eli Gramineaen, siemeniä. Viljat ovat siis heinäkasvien siemeniä. Vilja on maailman tärkein ruokavara ja viljaa on viljelty jo noin 10 000 vuoden ajan. Tärkeimpiä ja käytetyimpiä viljoja maailmanlaajuisesti ovat:
- Vehnä
- Maissi
- Riisi
Lisäksi ainakin meille suomalaisille tuttuja viljoja ovat
- Ruis
- Ohra
- Kaura
- Hirssi
- Durra
Gluteenittomat viljat
Gluteeni on rukiissa, vehnässä ja ohrassa oleva proteiini. Se ei siis ole hiilihydraatti, vaikka sitä osassa viljatuotteissa onkin. Viljat, joissa ei ole gluteenia, ovat:
- Kaura (= puhdas kaura)
- Riisi
- Maissi
- Hirssi
Gluteenittomia viljoja ovat myös...
Valeviljat
Jos tarkkoja ollaan, tattari, amarantti ja kvinoa eivät ole viljoja. Tästä syystä niitä kutsutaan valeviljoiksi. Ne kaikki ovat gluteenittomia.
Toisin kuin oikeat viljat, tattari ei ole heinäkasvi. Tattari kuuluu tatarkasvien heimoon. Ulkonäöltään tattari poikkeaa selvästi "muista" viljoista:
Tattarin proteiinipitoisuus ei ole muihin viljoihin verrattuna järisyttävän korkea, 11-13 %, mutta sen proteiinin biologinen arvo on korkea, 80-90 %. Täten tattari voisi olla erittäin potentiaalinen proteiininlähde vegaaniurheilijalle. Siinä tosin on tanniinia, joka heikentää proteiinin hyväksikäyttöä.
Amarantti ei sekään ole viljakasvi, vaan kuuluu revonhäntäkasvien heimoon. Amarantissa on proteiinia noin 14 g per 100 g tuotetta.
Kvinoa tai quinoa on myös valevilja eli ei oikeasti vilja. Kvinoassa on mukavasti proteiinia joten se sopii proteiininlähteeksi niin kasvissyöjälle kuin herkkävatsaisellekin. Kvinoan aminohappokoostumus on kasvilähteeksi loistava.
Jos se näyttää ankalta, kävelee ja ääntelee kuin ankka...
... niin se on ankka. Valeviljat eivät ole heinäkasveja mutta niitä käytetään viljojen tapaan ja mikä olennaisinta, niiden ravintosisältö on samanlainen kuin viljoilla. Esimerkiksi kvinoassa ja rukiissa on molemmissa hyvät määrät kivennäisaineita kuten rautaa ja seleeniä. Toki jos saivarella halutaan, on hyvä muistaa myös että
- Mustikka ja herne ovat hedelmiä
- Mansikka on epähedelmä
- Tomaatti, kurkku ja porkkana ovat hedelmiä
- Munakoiso, vesimeloni ja banaani ovat marjoja
- Vadelma ei ole marja
LÄHTEET
Viljateknologia 1, Elintarviketeknologian laitos, Helsingin yliopisto,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti