22.9.2018

Ruokavalio ei auta kaikkeenTapasin sattumalta pitkästä aikaa kollegani ja päädyimme supermarketin sipsihyllyllä keskustelemaan aiheesta joka on meidän molempien sydäntä lähellä: ravitsemus. Kollegani osui naulan kantaan kun hän sanoi että ihmiset etsivät usein ravitsemuksesta ratkaisua ongelmaansa kun ratkaisu olisi jossain ihan muualla.

Tänä päivänä ravitsemus on monelle kuin uskonto. Ja se on ihan ymmärrettävää. Monen elämä on niin pirstaleista ja kaaosta että ainakin oma syöminen on se minkä voi itse päättää. Kun uskoo että ravitsemus on kaiken alfa ja omega, saa paremman hallinnantunteen omaan elämäänsä. Jos elämä on muuten sekaisin, ravitsemuksen muokkaaminen itsensä näköiseksi lisää tunnetta että minulla on homma hallussa.

Ravitsemus on tietysti erittäin tärkeä osa terveellistä elämää ja terveellisellä syömisellä ehkäistään niin syöpää, diabetesta kuin sydäntautejakin. Mutta vaikka ravitsemuksen muokkaisi kuinka terveelliseksi, ei sekään auta kaikkeen.

Kannattaa muistaa että 100 % terveellinen ruokavalio ei ole sama asia kuin 100 % terveyttä edistävä ruokavalio. Ruokavalion ei tarvitse koskaan olla täysin puhdistettu epäterveellisistä asioista. Terveellinen ruokavalio ei esimerkiksi ole yhtä kuin sokeriton ruokavalio. Sokerin vähentäminen tuo yleensä hyötyjä mutta ruokavalion ei tarvitse olla sokeriton.

Moni urheilija yrittää laittaa ruokavalionsa 100-prosenttisen terveelliseksi mutta siinäkin tulee tehneeksi itselleen karhunpalveluksen: urheilijan ravitsemuksen tärkein asia on riittävä energiansaanti eli kalori, toiseksi tärkein hiilihydraatti. Liian terveellinen ruokavalio vaarantaa molempien riittävän saannin.

Toisaalta on monia sairauksia joihin ruokavaliolla voidaan vaikuttaa mutta joiden tärkein hoito on jotain ihan muuta kuin ravitsemusta. Liikunta, arkiaktiivisuus, liikkuvuus ja lihashuolto, riittävä uni, stressinhallinta, alkoholin maltillistaminen, lääkkeet ja niiden sovittaminen omaan elämään sekä ihmissuhteet ovat usein asioita joiden merkitys ihmisen terveyteen on suurempi kuin ravitsemuksen oljenkorsilla hifistely, mutta niiden laittaminen kuntoon on niin helvetin vaikeaa että mieluummin yritetään tehdä ruokavalio mahdollisimman puhtaaksi, terveelliseksi, jos se tekisi autuaaksi.

Terveelliset elämäntavat on kokonaisuus ja ravitsemus siinä vain ja ainoastaan yksi, vaikkakin tärkeä tekijä. Laita ravitsemus kuntoon mutta älä sulje silmiäsi muilta, jopa merkittävämmiltä asioilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti