2.6.2017

Liikunta ei laihdutakaan?Liikunta on täsmälääke painonhallintaan ja laihduttamiseen. Yhtälailla se voi kuitenkin olla tehoton keino painonhallintaan ja laihduttamiseen. Kolme kertaa viikossa juostu 10 kilsan lenkki ei automaattisesti tarkoita alentunutta painoa vaikka lisääntyneen energiankulutuksen pitäisi toimia juuri näin.

Ensinnäkin, lisääntynyt energiankulutus treenissä ei ole yhtä kuin lisääntynyt energiankulutus päivässä. Treeni voi lisätä päivän energiankulutusta esim. 700 kcal mutta jos vastaavasti vähentää arkiliikuntaa ja makaa sohvalla enemmän sekä pyörittelee käsiään vähemmän kuin normaalisti, saldo on plus miinus nolla.

Toisaalta liikunta voi kasvattaa sekä energiankulutusta- että saantia. Ei ole ollenkaan harvinaista lisätä hiilarien syömistä lisääntyneen liikunnan takia. Jos lisäät treeniä keskimäärin 150 kcal/päivä ja syöt hieman suuremmat ateriat kuin ennen, saldo on plus miinus nolla. Tällaista todettiin myös uudessa tutkimuksessa, by Silva ja kumppanit. Energiankulutus nousee, paino taas ei laske.

Liikunnan aiheuttamaa muun fyysisen aktiivisuuden vähentymistä ja syömisen lisääntymistä kutsutaan kompensaatiomekanismeiksi. Niiden tarkoitus on pitää kehon tasapainotilanne tasapainossa ja minimoida liikunnan painoa alentava vaikutus.

Minä laittaisin asian niin että liikunta on kehno keino pudottaa painoa. Liikunta on erinomainen keino tukea painonhallintaa ja yleistä terveyttä. Toki jos arkiaktiivisuus on olematonta, niin siinä on luotu oivat olosuhteet lihavuudelle. Jos näin on, arkiliikunnan lisääminen edistää painonpudotusta. Mutta ruokavalio kannattaa laittaa kondikseen samalla. Älä pudota tai hallitse painoa liikunnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti