3.6.2017

Peppu ylös sohvalta!


Tai ei ole pakko, mutta jo pelkästään sillä on vaikutusta. Pienet teot ratkaisevat, sillä jo 30 minuutin sohvalla makoilu-telkku-ajan vaihtaminen päivittäisiin arkiaktiviteetteihin on yhteyksissä pienempään kuolleisuusriskiin.

Tämä on hieno osoitus siitä kuinka pikkujutuilla on merkitystä. Sinun ei tarvitse lähteä lenkille terveyttäsi kohentaaksesi. Jos vaihdat edes yhden puolen tunnin telkun katselun siihen että kävelet kauppaan ja takaisin, terveytesi kohenee. Tunti vähemmän telkkua + sohvailua ja vastaavasti enemmän kävelyä tai vaikka puutarhatöitä on jo astetta suurempi satsaus. Tutkimuksessa asia ilmaistaan kannustavasti:

"Daily life activities may provide feasible screen time alternatives, if structured exercise is initially too ambitious" ==> päivittäiset arjen aktiviteetit ovat hyvä vaihtoehto telkun katselulle jos suunniteltu harjoittelu tuntuu liian vaativalta.

Jos haluaa vaikutusta verensokeriin, siihen saatetaan tarvita makoilun korvaamista vähintään kohtuullisella liikunnalla. Jo 30 minuutin makoilun vaihtaminen liikuntaan päivässä laskee pitkääsokeria (HbA1c). Siinä hyvä syy mennä töihin polkupyörällä.

Jos on fiilis että "Jotain tarttis tehdä" ja katsot 3 tuntia telkkua päivässä, tiedät mistä aloittaa. Sinun ei tarvitse ressata että mikä liikuntamuoto on tehokkain. Nostat vaan pyllysi ylös sohvalta, soitat kaverille ja lähdette happihyppelyllä. Vaihtoehtoisesti voit kasvattaa itsellesi puutarhan jos sinulta löytyy oma piha. Tai ostaa koiran, jolloin ulkoilua tulee automaattisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti