1.5.2017

Vaivana vatsaoireet ennen urheilusuoritustaKärsitkö pahenevista vatsavaivoista ennen kilpailua tai treenejä? Tässä nostoja tekijöistä, jotka voivat lisätä vatsan oireilua.

Neste


Nestevaje voi aiheuttaa vatsavaivoja (Liikuntaravitsemus, 2014). Kannattaa huolehtia riittävästä juomisesta sitäkin enemmän jos vatsavaivoja on ennen suoritusta. Liikaa ei kuitenkaan pidä juoda: tämä voi aiheuttaa hyponatremiaa, joka saa aikaan pahoinvointia ja oksentelua. Kannattaa pyrkiä nestetasapainoon, ei ali- sen enempää kuin ylijuomiseenkaan.


Urheilujuomat


Urheilujuomien kanssa kannattaa olla tarkkana: esimerkiksi Powerade sisältää runsaasti fruktoosia. Runsas määrä fruktoosia suhteessa glukoosiin aiheuttaa vatsavaivoja herkkävatsaiselle. Poweradessa fruktoosi on fruktoosi-maissisiirappia (High Fructose Corn Syrup), josta fruktoosia on yleensä 55 prosenttia. Fruktoosin ja glukoosin suhde on melkolailla tasan joten se voisi itseasiassa olla ok. Suomen markkinoilla myytävässä Poweradessa hiilari on enimmäkseen glukoosia, joten se näyttää olevan ok.

Gatoraden sivuilla sokerikoostumusta ei avata joten on vaikea sanoa sopiiko se herkkävatsaiselle - tosin, jos koet saavasi Gatoradesta (tai Poweradesta) oireita, lisää juomaan maltodekstriiniä. Jos saat vieläkin oireita, lisää maltodekstriiniä kunnes oireita ei enää tule. Samalla kannattaa lisätä vettä, koska muuten juoman väkevyys voi aiheuttaa probleemaa (katso hieman alempana).

Fruktoosin tekee siedettävämmäksi jos sen mukana on glukoosia tai maltodekstriiniä - fruktoosia ei kuitenkaan saa olla enemmän kuin glukoosia. Jos nauttii energiageelejä, tulee juoda riittävästi.

Myös urheilujuoman väkevyys voi aiheuttaa ongelmia vatsan kanssa. Jos hiilaria on runsaasti per desi juomaa, vatsa ei välttämättä tykkää. Poweradessa hiilaria on 4 g/dl joten sen pitäisi olla ok. Jos saat oireita siitäkin, kokeile laimennusta. Esim. ota 1 dl Poweradea ja blandaa se desiin puhdasta vettä. Vatsa saattaa olla paljon vastaanottavaisempi sokeria on enää 2 g/dl.


Kuitu


Kuidun nauttiminen isoina määrinä voi pahentaa vatsavaivoja - tämä on kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä kuitujen pudottaminen alas voi aiheuttaa sen ettei suoli toimi normaalisti. Tässäkin kannattaa kokeilla eri lähestymistapoja ja löytää itselleen toimivin strategia.


Kipulääkkeet


Tulehduskipulääkkeet ja aspiriini voivat lisätä vatsaoireita. Tästä syystä niitä ei kannata käyttää päivinä ennen kilpailua eikä kilpailupäivänä.


Apua suun huuhtomisesta hiilarijuomalla?


Jos kärsit voimakkaista vatsavaivoista ennen urheilusuoritusta ja minkä tahansa ruoan syöminen tuntuu mahdottomalta, kokeile seuraavaa kikkaa. Huuhdo suutasi hiilihydraattijuomalla ennen suoritusta. Ohjeet siihen löydät kirjoituksestani tästä. Huuhtominen parantaa suorituskykyä keskushermoston kautta, ei siksi että hiilihydraatti antaisi lisää polttoainetta - juomaahan ei niellä joten se ei mene ruoansulatuskanavaan, jossa se voisi aiheuttaa oireita.

Kärsitkö vatsavaivoista?


Jos treenaat kovaa ja vatsasi temppuilee, voit tilata minulta Vatsavaivat urheilijalla-valmennuspaketin. Lisää tietoja paketista ja muista ravitsemusvalmennuksista löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti