27.5.2017

Superfood ei tarkoita terveellistä ruokaa


Superfood ei ole yhtä kuin terveellinen tai terveysvaikutteinen ruoka. Superfood on markkinointitermi. Superfood on oiva esimerkki siitä kuinka ihmisiä voidaan sumuttaa tehokkaalla markkinoinnilla.

Superfood-termi menee hieman samaan kategoriaan kuin luomu. Ihmisille on luotu molemmista käsitys että ne olisivat terveellisempiä vaihtoehtoja kuin tavallinen ruoka. Tämä ei pidä paikkaansa.

Superfoodilla ja luomulla on yhteinen nimittäjä. Niiden puolesta puhujilla ei yleensä ole sen paremmin ravitsemustieteen kuin lääketieteenkään yliopistokoulutusta. Niitä ylistävät ihmiset hyötyvät taloudellisesti tuotteiden kasvaneesta menekistä. Kummankaan terveellisyyttä ei perustella ihmisillä tehdyillä tutkimuksilla vaan jyrsijäkokeilla ja omilla kokemuksilla.

Mitä superfoodin terveysvaikutuksiin tulee, ne ovat jopa haitallisia.

100 grammaa mustikkaa sisältää sokeria alle 10 grammaa. 100 grammaa gojimarjaa sisältää sokeria yli 50 grammaa. Inkamarjoissa sokeria on 40 grammaa.

Kalaharin suolaa ei ole jodioitu, mikä voi aiheuttaa jodinpuutosta sitä käyttäville.

Kookosöljy ei ole ravintorikasta ja terveellistä ruokaa. Sen rasvakoostumus on heikko, siinä ei ole välttämättömiä rasvahappoja eikä vitamiineja.

Valistunut kuluttaja pärjää parhaiten markkinoinnin tiheässä viidakossa.

1 kommentti: