Ehkä jo tiedätkin, että autolla ajaminen on monta kertaa vaarallisempaa
kuin lentäminen.
Tästä huolimatta lentämistä pelätään huomattavasti enemmän kuin autolla
ajamista. Yksittäiset onnettomuudet kuten terrori-isku tai lento-onnettomuus
saavat aikaan maailmanlaajuista pelkoa lentämistä kohtaan. Tiesitkö, että
vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen yhdysvaltalaiset vaihtoivat lentämisen
pelossa autoiluun siihen tahtiin, että loppuvuodesta kuoli auto-onnettomuuksissa
satoja ihmisiä enemmän kuin normaalisti? Terrori-iskujen tappava vaikutus ei
siis ulottunut ainoastaan iskuun vaan huomattavasti pidemmälle.
Autoilu tappaa todennäköisemmin kuin lentokoneella lentäminen. Ihminen on
suuremmassa vaarassa hypätessään autoon kuin lentäessään lentokoneella. Mutta
miten ihmeessä tämä liittyy ruokien lisäaineisiin?
Lisäaineiden haitalliset vaikutukset ovat spekulaatiota ja pelottelua
eivätkä perustu mihinkään faktaan tai laadukkaaseen tutkimukseen. Minkä tahansa
ravintoaineen (tai aineen) liiallinen nauttiminen on haitallista. Näin
esimerkiksi C-vitamiini liian runsaina annoksina saattaa heikentää kehittymistä
kuntosalitreenissä sekä lisätä riskiä sairastua syöpään ja liiallinen
pähkinöiden syöminen alentaa veren hyvää HDL-kolesterolia tai aiheuttaa seleenin yliannostuksen. Vesi on voitehista
vanhin, mutta liiallinen vedenjuonti ei todellakaan ole suositeltavaa. Liian vähäinen raudansaanti aiheuttaa raudanpuutetta ja anemiaa, mutta liiallinen saanti heikentää sinkin imeytymistä.
Sama koskee lisäaineita. Esimerkiksi rasvaton vaniljajogurtti sisältää
aspartaamia ja asesulfaami-K:ta. Tämä tieto pelästyttää helposti terveystietoisen
kuluttajan. Tosiasiassa näiden makeutusaineiden määrät jogurtissa ovat niin
pieniä, että 60-kiloisen henkilön tulisi nauttia sitä 10 kiloa päivässä, jotta
enimmäismäärä täyttyisi.
Vaikka lisäaineet eivät siis ole pahimpia syöpien ja muiden sairauksien
aiheuttajia, ne herättävät ihmisissä suurta pelkoa. Miksi haluan tuoda tämän
asian esille?
Haluan tuoda tämän asian esille siksi, että siinä missä lisäaineiden
vaarallisuus on spekulaatiota, meidän jokapäiväisessä elämässämme esiintyy
runsaasti asioita, jotka ihan oikeasti ja tutkitusti aiheuttavat sairauksia.
Näitä ovat:
- Vähäinen kasvisten, marjojen ja hedelmien syönti. Tiesitkö että
suomalainen syö keskimäärien 160 grammaa kasviksia päivässä? Määrän tulisi olla
ainakin 500 grammaa. Liian vähäinen kasvisten syöminen on yksi voimakkaimmin
sairauksia lisääviä tekijöitä länsimaissa.
- Runsas valkoisen viljan, sokerin ja jalostetun ruoan syöminen.
- Liian alhainen kuidunsaanti ruokavaliosta.
- Liian vähäinen liikunta, runsas istuminen ja television katselu.
- Tupakointi
- Ylipaino (liian vähäinenkään saanti ei ole hyväksi, varsinkin jos urheilee)
- Alkoholi
- Liiallinen auringossa oleminen
Lentämisellä ja lisäaineilla on yhteistä se, että siinä missä
jokapäiväisestä elämästämme löytyy runsaasti syitä, jotka aiheuttavat
sairauksia ja ovat vaarallisia, ihmisten huomio ja pelko kiinnittyy helposti
yksittäisiin juttuihin, jotka eivät edes ole niitä suurimpia riskejä. Yksi syy
tähän varmasti on median uutisointi: lisäaineiden väitetyistä
haittavaikutuksista revityt otsikot herättävät pelkoa samaan tapaan kuin
lentokoneonnettomuudet. Kuinka moni vähensi autoiluaan jokunen viikko sitten
sattuneen onnettomuuden jälkeen, jossa äiti ajoi autonsa päin bussia?
Olen sitä mieltä, että luonnollinen, vähän jalostettu ja mahdollisimman
vähän lisäaineita sisältävä ruokavalio on erittäin hyvä lähtökohta. Ei kukaan
lisäaineita oikeasti tarvitse! Kohtuudella nautittuna niistä ei kuitenkaan ole
haittaa. Poikkeuksena ovat pienet lapset. Koska lapset painavat niin vähän, heillä
lisäaineiden enimmäismäärä täyttyy melko helposti, joten lasten kanssa tämän
asian kanssa kannattaa olla tarkempana – sama juttu tosin koskee ravintoaineita
lapsilla ylipäätään.
Miten siis toimia? Neuvon sinua tsekkaamaan ylempänä olevan listan
sairauksia aiheuttavista asioista. Suosittelen suuntaamaan päähuomiosi
esimerkiksi kasvisten syömiseen, kuidunsaantiin, liikuntaan, ylipainoon ja
tupakointiin. Jos vyötärönympäryksesi on 100 cm, päähuolenaiheesi eivät ole
lisäaineet. Jos katsot päivässä kolme tuntia televisiota, sama juttu. Jos juot
humalahakuisesti kerran kuussa tai useammin, sama juttu jälleen. Syötkö
kasviksia puoli kiloa päivässä? Entä marjat? Saatko hiilihydraattisi
laadukkaista lähteistä? Nämä ovat asioita, joilla on ihan oikeasti merkitystä.
Hyvä teksti! Hyvä kuulla ns. järjen ääntä kaiken lisäainekammon ja suoraan sanottuna normaalin ruoan kammon keskellä. Tuntuu, että nykyään normaalin kotiruoan syöminenkään ei ole enää "terveellistä" kun kaiken pitäisi olla rasvatonta, maidotonta, gluteenitonta, sokeritonta jne. Totuus on kuitenkin se, että perusruoalla pärjää pitkälle eikä myöskään lisäravinteita tarvita (tavallinen kuntoilija eikä edes aktiiviliikkuja). Terveellisestikin elävien ja aktiivisesti liikuntaa harrastavienkin soisi myös kiinnittävän huomiota istumisen määrään, sen määrä on naika hurja monella nykyihmisellä eikä sen negatiivisia vaikutuksia tunnin lenkillä paikata. Pienillä teoilla ja perusasioihin keskittymisellä voi siis vaikuttaa jo kovasti!
VastaaPoistaHyvä teksti! Mutta, lisää painoarvoa asiallesi tässäkin tekstissä (johon kyllä uskon täysin) toisi ne lähteet, mihin perustat kirjoituksesi. Olen huomannut, että asianmukaisilla ja oikeilla lähteillä saa fanaattisimmankin itseopiskelleen 'ämätööriasiantuntijan' miettimään suhtautumistaan näihin asioihin.
VastaaPoista