10.12.2014

Korkea eläinproteiinin määrä suhteessa kasviproteiiniin – riskitekijä?


Kirjoitin äskettäin proteiinista ja siitä, kuinka tämänkään ravintoaineen nauttiminen liian suurina annoksina ei ole välttämättä hyväksi. Kirjoituksessani katsoin terveyttä nimenomaan insuliiniresistenssin ja kakkostyypin diabeteksen näkökulmasta. Pohdin kirjoituksessani proteiinin määrän lisäksi sen laatua – aminohappokoostumukseltaan laadukkaamman eläinproteiinin tasapainoksi ruokavalion olisi hyvä sisältää monipuolisesti kasviproteiinin lähteitä. On viitteitä siitä, että eläinproteiinin korvaaminen ainakin osittain kasviproteiinilla olisi terveydelle edullista.

Sellmeyer ja kumppanit (A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Study of Osteoporotic Fractures Research Group, 2001) totesivat tutkimuksessaan, että eläinproteiinin korkea määrä suhteessa kasviproteiiniin lisää riskiä luumassan menetykseen ja luunmurtumiin menopaussin ohittaneilla naisilla. Vaikka löytö onkin mielenkiintoinen, tulee pitää mielessä että tutkimuksen tyyppi, eli prospektiivinen kohortti, on sellainen ettei se missään nimessä voi vahvistaa asian olevan näin. Tämän tutkimuksen tekijät itsekin toteavat:

“Because this was an observational study, it is possible that the association between a high ratio of dietary animal to vegetable protein intake and the higher rate of bone loss and hip fracture was due to a risk factor we did not measure. Bone loss and risk of hip fracture are multifactorial.”

On siis täysin mahdollista että korkea eläinproteiinin määrä on yhteydessä johonkin toiseen tekijään, joka on se tekijä – tai yksi niistä – joka lisää luunmurtumia. Aivan samalla tavalla kuin se tosiasia, että jäätelön syöminen ei aiheuta hukkumiskuolemia – kesällä ei ainoastaan syödä enemmän jäätelöä vaan myös uidaan ja veneillään enemmän ja tästä syystä kesällä myös hukkuu ihmisiä enemmän. Lämpimämpi kesä taas saattaa aiheuttaa sen, että ihmiset ovat enemmän tekemisissä veden kanssa (ja syövät enemmän jäätelöä koska on kuuma) ja näin tapahtuu enemmän hukkumiskuolemia.

Niin tai näin, epätasapaino suuntaan tai toiseen ei ole koskaan hyväksi, tuskin myöskään on kaiken proteiinin nauttiminen ainoastaan eläinperäisistä lähteistä. Voisin loppuun mainita erinomaisen proteiinilähteen kenelle tahansa - pähkinät! Saksanpähkinä on omega-3-pommi, parapähkinä erinomainen seleenin lähde ja cashew taas sisältää tuhdisti sekä proteiinia että magnesiumia.

2 kommenttia:

  1. Heippa
    Sinä varmasti osaat vastata viimeaikaisiin pohdintoihini, minkälaista on oikeesti laadukas hera? Saanen epäillä että markettien hyllyiltä löytyvät suurten brändien tuotteet sitä olisi. Mistä laadukkaan heran tunnistaa?

    VastaaPoista
  2. Moikka, Sannuli!

    Laadukasta heraa löytyy hyvinkin markettien hyllyiltä!

    Kalliiden heraproteiinien hinnoissa on rutkasti ilmaa: esimerkiksi hydrolysoiduissa heraproteiineissa ei yleensä ilmoiteta hydrolyysin eli esipilkkomisen astetta. Tämän takia on mahdotonta sanoa, onko tuote oikeasti laadukas vai ei. Tutkimuksissa, joissa hydrolysaatti on todettu hyväksi, ilmoitetaan hydrolyysin aste. Sellaisen tuotteen, jossa astetta ei ilmoiteta, hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä.

    Heraisolaattia mainostetaan usein paremmaksi kuin herakonsentraatti, koska isolaatti on ns. puhtaampi, se sisältää vähemmän rasvaa ja on väitteen mukaan näin ollen parempi esim. palautusjuomaan kun rasva ei ole rajoittamassa proteiinin imeytymistä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: pieni määrä maitorasvaa saattaa nimittäin jopa edistää palautumista. Konsentraatti on siis hyvä valinta, kunhan ei kärsi laktoosi-intoleranssista: laktoosista oireita saavan kannattaa valita puhtaampi eli isolaatti. Isolaattienkin laaduissa tosin on paljon eroja joten kannattaa tsekata että tuote tosiaankin on laktoositon.

    Ps. Laadukkaassa herassa on vain heraa, eikä lisättynä soijaproteiinia, kuten joissan tuotteissa:)

    Pps. Joihinkin proteiineihin lisätään aminohappoja kuten BCAA:ta ja glutamiinia. Tähän ei kannata mennä halpaan: 25 grammaa laadukasta heraproteiinia sisältää optimaalisen kerta-annoksen kaikkia aminohappoja. Aminohappojen lisääminen heraan on pääosin markkinointikikka.

    Petteri

    VastaaPoista