Kirjoitin
äskettäin proteiinista ja siitä, kuinka tämänkään ravintoaineen nauttiminen
liian suurina annoksina ei ole välttämättä hyväksi. Kirjoituksessani katsoin
terveyttä nimenomaan insuliiniresistenssin ja kakkostyypin diabeteksen
näkökulmasta. Pohdin kirjoituksessani proteiinin määrän lisäksi sen laatua –
aminohappokoostumukseltaan laadukkaamman eläinproteiinin tasapainoksi
ruokavalion olisi hyvä sisältää monipuolisesti kasviproteiinin lähteitä. On viitteitä
siitä, että eläinproteiinin korvaaminen ainakin osittain kasviproteiinilla olisi
terveydelle edullista.
Sellmeyer ja kumppanit (A high ratio of dietary animal to
vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in
postmenopausal women. Study of
Osteoporotic Fractures Research Group, 2001) totesivat tutkimuksessaan, että eläinproteiinin
korkea määrä suhteessa kasviproteiiniin lisää riskiä luumassan menetykseen ja
luunmurtumiin menopaussin ohittaneilla naisilla. Vaikka löytö onkin
mielenkiintoinen, tulee pitää mielessä että tutkimuksen tyyppi, eli
prospektiivinen kohortti, on sellainen ettei se missään nimessä voi vahvistaa
asian olevan näin. Tämän tutkimuksen tekijät itsekin toteavat:
“Because this was an observational study, it is possible
that the association between a high ratio of dietary animal to vegetable
protein intake and the higher rate of bone loss and hip fracture was due to a
risk factor we did not measure. Bone loss and risk of hip fracture are
multifactorial.”
On siis täysin
mahdollista että korkea eläinproteiinin määrä on yhteydessä johonkin toiseen
tekijään, joka on se tekijä – tai yksi niistä – joka lisää luunmurtumia. Aivan
samalla tavalla kuin se tosiasia, että jäätelön syöminen ei aiheuta
hukkumiskuolemia – kesällä ei ainoastaan syödä enemmän jäätelöä vaan myös
uidaan ja veneillään enemmän ja tästä syystä kesällä myös hukkuu ihmisiä
enemmän. Lämpimämpi kesä taas saattaa aiheuttaa sen, että ihmiset ovat enemmän tekemisissä
veden kanssa (ja syövät enemmän jäätelöä koska on kuuma) ja näin tapahtuu
enemmän hukkumiskuolemia.
Niin tai näin,
epätasapaino suuntaan tai toiseen ei ole koskaan hyväksi, tuskin myöskään on
kaiken proteiinin nauttiminen ainoastaan eläinperäisistä lähteistä. Voisin
loppuun mainita erinomaisen proteiinilähteen kenelle tahansa - pähkinät! Saksanpähkinä on omega-3-pommi, parapähkinä erinomainen seleenin
lähde ja cashew taas sisältää tuhdisti sekä proteiinia että magnesiumia.
Heippa
VastaaPoistaSinä varmasti osaat vastata viimeaikaisiin pohdintoihini, minkälaista on oikeesti laadukas hera? Saanen epäillä että markettien hyllyiltä löytyvät suurten brändien tuotteet sitä olisi. Mistä laadukkaan heran tunnistaa?
Moikka, Sannuli!
VastaaPoistaLaadukasta heraa löytyy hyvinkin markettien hyllyiltä!
Kalliiden heraproteiinien hinnoissa on rutkasti ilmaa: esimerkiksi hydrolysoiduissa heraproteiineissa ei yleensä ilmoiteta hydrolyysin eli esipilkkomisen astetta. Tämän takia on mahdotonta sanoa, onko tuote oikeasti laadukas vai ei. Tutkimuksissa, joissa hydrolysaatti on todettu hyväksi, ilmoitetaan hydrolyysin aste. Sellaisen tuotteen, jossa astetta ei ilmoiteta, hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä.
Heraisolaattia mainostetaan usein paremmaksi kuin herakonsentraatti, koska isolaatti on ns. puhtaampi, se sisältää vähemmän rasvaa ja on väitteen mukaan näin ollen parempi esim. palautusjuomaan kun rasva ei ole rajoittamassa proteiinin imeytymistä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: pieni määrä maitorasvaa saattaa nimittäin jopa edistää palautumista. Konsentraatti on siis hyvä valinta, kunhan ei kärsi laktoosi-intoleranssista: laktoosista oireita saavan kannattaa valita puhtaampi eli isolaatti. Isolaattienkin laaduissa tosin on paljon eroja joten kannattaa tsekata että tuote tosiaankin on laktoositon.
Ps. Laadukkaassa herassa on vain heraa, eikä lisättynä soijaproteiinia, kuten joissan tuotteissa:)
Pps. Joihinkin proteiineihin lisätään aminohappoja kuten BCAA:ta ja glutamiinia. Tähän ei kannata mennä halpaan: 25 grammaa laadukasta heraproteiinia sisältää optimaalisen kerta-annoksen kaikkia aminohappoja. Aminohappojen lisääminen heraan on pääosin markkinointikikka.
Petteri