25.4.2015

Glukosamiini - avuksi nivelkipuihin?


Nivelkivuista kärsiville hyvin yleinen tuttavuus on aine nimeltään glukosamiini, jonka väitetään auttavan nivelrikossa. Voisiko glukosamiinista olla apua kipuihin?

Valitettavasti - kuten olen myös itse henkilökohtaisesti joutunut pitkien kuurien jälkeen toteamaan - glukosamiini EI näytä auttavan nivelkipuihin. Näin todetaan Käypähoito-suosituksessa, jossa käydään läpi Wandelin ym. (2010) aiheesta tekemää meta-analyysia. Näytön aste on A eli vahva tutkimusnäyttö. Käytetyn glukosamiinin määrä oli 1 500 mg/vrk. Meta-analyysin mukaan:

- Glukosamiini ei eroa lumelääkkeestä kivun suhteen, kun analyysissä on mukana vain tasokkaat tutkimukset
- Glukosamiini ei eroa lumelääkkeestä toimintakyvyn paranemisen suhteen, kun analyysissä on mukana vain tasokkaat tutkimukset

Alkuperäisen englanninkielisen meta-analyysin mukaan "Trials that have reported large effects on joint pain were often hampered by poor study quality and small sample sizes, whereas large methodologically sound trials often found only small or no effects", eli glukosamiinista on todettu olevan hyötyä tutkimuksissa jotka ovat olleet laadultaan huonoja ja joissa koeryhmät ovat olleet pieniä. Sen sijaan suurissa, laadukkaissa tutkimuksissa hyödyt ovat olleet pieniä tai mitättömiä.

Olen tavannut ihmisiä jotka ovat kertoneet hyötyvänsä glukosamiinin käytöstä. Tällaisiin yksittäisiin kokemuksiin mistä tahansa aineesta kannattaa kuitenkin suhtautua äärimmäisellä varauksella: henkilö, joka uskoo edes hieman jonkin aineen auttavan, yleensä myös kokee sen auttavan. Placebo eli lumevaikutus on yksi maailman voimakkaimmista vaikutuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti