30.11.2014

Unen vaikutus painonhallintaan, ravitsemuksen vaikutus uneen

Kettukin tarvitsee riittävästi unta!

Kaikista tärkein neuvo ihmiselle, joka haluaa hallita painoaan, on nukkua riittävästi. Miten perustelen riittävän unen tärkeyden?


Tiesitkö että riittämätön uni saa sinut syömään epäterveellisemmin? Jos unen määrä jää liian alhaiseksi, himo paljon sokeria sisältävään ruokaan kasvaa.

Liian vähäinen uni lisää stressihormonin nimeltä kortisoli määrää elimistössä. Kortisoli tuhoaa lihasmassaa ja korvaa sitä rasvakudoksella. Jos kortisolin määrä nousisi elimistössä todella korkeaksi, tuloksena olisi niin sanottu laiha läski. Kortisoli lisää myös nälkää.

Liian vähäinen uni alentaa myös perusaineenvaihduntaa mikä tarkoittaa sitä, että kulutat vähemmän energiaa. Kun kulutat vähemmän energiaa, voit myös syödä vähemmän. Toisin sanoen paino pyrkii nousemaan.

Seuraavassa listassa nappaamiani pointteja Halsonin (2014) artikkelista ravitsemuksen vaikutuksesta uneen:

- Nopeat hiilihydraatit kuten valkoinen riisi, pasta ja leipä sekä peruna saattavat edistää nukkumista - niitä tulisi kuitenkin nauttia vähintään tunti ennen nukkumaan menoa
- Enemmän hiilihydraattia sisältävä ruokavalio saattaa nopeuttaa nukahtamista: jos syö kunnolla hiilihydraatteja uni voi tulla nopeammin
- Korkeampi määrä proteiinia ruokavaliossa näyttää parantavan unen laatua vähentämällä heräilyä yöllä
- Rasvan korkea määrä ruokavaliossa näyttää vähentävän nukutun unen määrää
- Yksi gramma tryptofaania saattaa parantaa unen laatua. Myös melatoniini ja valeriaana voivat olla hyödyllisiä nukkumisen parantamiseksi

Summa summarum, nauti tasapainoisesta ruokavaliosta joka sisältää runsaasti hyvälaatuisia hiilihydraatteja sekä kohtuudella laadukasta rasvaa ja proteiinia. Muista myös syödä riittävästi. Jos kärsit univaikeuksista, ennen nukkumaanmenoa nopeiden hiilihydraattien nauttiminen kohtuullisina määrinä ja/tai tryptofaani, melatoniini tai valeriaana saattavat auttaa. Hyvää yötä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti