30.11.2014

Kolme tärkeintä juttua ruokavaliossasiRuokavalio on kokonaisuus. Kokonaisuus, jossa harvoin ainoastaan yksi tai kaksi asiaa ratkaisee. Erityisesti tämä pitää paikkansa eri ruoka-aineiden kohdalla - esimerkiksi rasvainen kala on terveyspommi, mutta ilman kalaa pärjää erinomaisesti. Hyvät rasvat saa muualtakin. Ruisleipä on Pohjolan ykkösterveysruokaa, mutta jos ei halua syödä leipää, tämänkin kohdan pystyy kiertämään syömällä muita juttuja. Viimeisenä vielä paljon kehuttu maito - maito on terveysjuomaa muun muassa sen sisältämän D-vitamiinin ja kalsiumin takia, mutta jos ei halua tai pysty juomaan maitoa, esimerkiksi kalsiumia saa miljoonasta muustakin lähteestä.

Voi ei tee ruokavaliosta automaattisesti huonoa kun taas margariini ei ole yhtä kuin synninpäästö. Säännöllinen ateriarytmi on hyvästä, mutta Välimeren alueella, jossa ruokavalio koostetaan pääosin huomattavasti terveellisemmistä ruoka-aineista, epäsäännöllisempikin ateriarytmi voi tuottaa hyvät tulokset. Lisäaineet eivät kohtuudella nautittuna aiheuta syöpää eikä karkista kieltäytyminen tuo autuutta.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Enpä siis jatkakaan, vaan teen toisenlaisen listan. Tässä listassa on kolme juttua. Jos noudatat näitä kolmea asiaa ruokavaliossasi ja olet muutoin terve, normaalin aineenvaihdunnan omaava henkilö, sinun on hyvin vaikea mennä syömisissä päin mäntyä. Suoraan sanottuna sinun on hyvin vaikea lihoa ja olla epäterve. Tässä tulee!

1. Syö päivittäin kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä vähintään 500 - 700 grammaa

2. Korvaa vaalea vilja, sokeri ja jalostettu pika/valmisruoka täysjyvällä, siemenillä ja pähkinöillä.

3. Painota ruokavaliossasi laadukkaita, välttämättömiä rasvahappoja ja muita tärkeitä ravintoaineita sisältäviä rasvoja kovan ja/tai teollisesti muokatun rasvan kustannuksella. Hyviä rasvojen lähteitä ovat rasvainen kala, pähkinät, avokado, tofu, siemenet, kylmäpuristettu rypsiöljy & oliiviöljy ja margariini. Jos margariini tuntuu teolliselta roskalta, jätä se pois ja laita leivän päälle vaikka pestoa, avokadoa, majoneesia tai maapähkinävoita. Huonoja rasvan lähteitä taas ovat muun muassa punainen liha, voi, rasvaiset maitotuotteet ja sipsit.

Ei muuta kun kokeiluun vaan! Tänne saa raportoida, miltä tuntuu:)

Petteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti