30.11.2014

Pienikin muutos on hyvä


Jos haluat muuttaa elämääsi terveellisempään suuntaan, kannattaa muistaa että pienikin muutos yleensä riittää. Kaikkea ei missään nimessä kannata muuttaa/ parantaa kerralla. Elämäntaparemonttia ei kannata tehdä yhdessä yössä, päivässä, eikä viikossakaan.

Annan esimerkin. Moni ylipainoinen ihminen päättää jättää ruokavaliostaan pois kaikki herkut, rasvan leivän päältä, korvata pastan kokonaan vihanneksilla, mehut, limut ja alkoholin jne. Heti maanantaista lähtien auto saa luvan jäädä parkkiin ja töihin mennään polkupyörällä. Myös kuntokeskuksen ryhmäliikuntatunneille mennään pyörällä.

Monet näistä muutoksista on tosi hyviä, mutta jos ne kaikki tapahtuvat yhdellä kertaa, siinä tulee liian iso annos kerralla.Elämäntapamuutoksessa pääsee maaliin
pienilläkin parannuksilla kerrallaan.

Minkälaiset muutokset sitten olisivat hyviä? Annan sinulle listan.

- Kasvisten päivittäisen määrän nostaminen 500 grammaan
- Aamupalajogurttiin voi lisätä oikein urakalla marjoja
- Vaalean leivän ja muiden viljatuotteiden korvaaminen täysjyvällä, esimerkiksi patongin vaihtaminen jälkiuuniruisleipään
- Mehun ja limun vaihtaminen veteen tai light-vaihtoehtoon
- Runsaan aamupalan ja lounaan nauttiminen
- Säännöllisen ateriarytmin noudattaminen ja terveellisistä välipaloista huolehtiminen
- Terveellisten eväiden tekeminen töihin ja kaupungille rasvaisen pikaruoan sijaan
- Vähärasvaisten ja sokerittomien maitotuotteiden suosiminen täysrasvaisten sokeripommien sijaan
- Pari kertaa viikossa työ-tai koulumatka auton/julkisten sijaan pyörällä
- Töistä kotiin julkisilla tultaessa voi jäädä pari pysäkkiä aikasemmin pois ja kävellä loppumatkan kotiin
- Kaksi hikitreeniä salilla viikossa
- Jos ei liiku ollenkaan, voi aloittaa siitä että kävelee päivässä 15 minuuttia (Kyllä! Tämä on aivan ok määrä alkuun!:))

Tästä listasta voi valita yhden tai pari - yksi ravitsemuksesta ja yksi liikunnasta. Se riittää aivan mainiosti alkuun. Parin viikon päästä voi ottaa taas yhden tai kaksi juttua mukaan lisää, tai sitten lisää kierroksia esimerkiksi lisäämällä kasvisten tai päivittäisen kävelyn määrää.

Mitä liikuntaan tulee, voisin vielä mainita loppuun, että jos et harrasta liikuntaa tällä hetkellä ollenkaan, nosta määrää MALTILLISESTI. Pari-kolme kovaa treeniä viikossa on ok ja sillä saa hyviä tuloksia aikaan kun muistaa syödä ja levätä riittävästi sekä venytellä, mutta yli sen en menisi alussa. Kahden-kolmen treenin lisäksi kannattaa ottaa päivittäin mukaan kevyttä hyötyliikuntaa. Portaat hissin sijaan, pyörä auton sijaan, jalat raitiovaunun sijaan jne. Koira on paljon parempi harrastus kuin television katselu!

Kokeile näitä ja kommentoi tähän, miltä tuntuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti