30.11.2014

Antioksidantit – mitä, miksi ja mistä?
Antioksidantit ovat jo pidemmän aikaa olleet suosittu juttu. Koitan tässä kirjoituksessani valottaa, mitä antioksidantit ovat, mihin niitä tarvitaan ja miten niitä kannattaa elimistöönsä hankkia.

Aloitetaan kysymyksistä mitä ja miksi.

Happi on elämälle välttämätön aine. Sen aineenvaihdunnassa syntyy hapettajia eli oksidantteja. Oksidantit ovat tarpeellisia mutta ne voivat myös vahingoittaa solun rakenteita. Oksidatiivinen stressi on tila, jossa oksidanttien eritys on kasvanut voimakkaasti. Oksidanttien vastapainoksi elimistö tarvitsee antioksidantteja, jotka ehkäisevät hapettajien vaikutuksia. Oksidatiivisessa stressissä oksidanttien ja antioksidanttien välillä vallitsee epätasapaino, joka on oksidanttien hyväksi. Normaalissa tilanteessa oksidanttien ja antioksidanttien välillä on tasapaino. Erilaisissa sairauksissa oksidatiivinen stressi voi kasvaa.

Antioksidantteja saadaan kahdella eri tavalla: ravinnosta sekä elimistön itse tuottamina. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta lisää kehon omaa antioksidanttipuolustusta. 

Oksidanttien negatiivisten vaikutusten lisäksi niillä on myös positiivisia vaikutuksia. Antioksidanttien tavoin myös oksidantteja tarvitaan. Oksidantit ovat mukana muun muassa
• lihassupistuksen aikaan saamisessa (oksidanttien tuotannon estäminen kokonaan vähentää lihassäikeiden supistumisvoimaa kun taas tuotannon lisääminen kasvattaa voimaa)
• lihaskasvussa
• glykogeenivarastojen ( = hiilihydraattivarastojen) täyttymisessä ja
• harjoituksesta palautumisessa
Liiallinen antioksidanttien määrä saattaakin vähentää oksidanttien edullisia vaikutuksia ja olla siten epäedullista. Siten liika antioksidanttien nauttiminen ei ole eduksi. Toisaalta myös antioksidanteilla on hapettumista edistäviä vaikutuksia, jotka voimistuvat erityisesti silloin kun niitä saadaan liikaa.

Tiivistettynä voidaan sanoa että antioksidantit ovat tyyppejä, jotka pitävät hapen kurissa. Antioksidantteja tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Niitä, aivan kuin mitään muutakaan, ei kuitenkaan tarvita LIIKAA.

Entä sitten kolmas kysymyksemme mistä?

Minun neuvoni on nauttia antioksidantteja tasan kahdesta lähteestä: ravinnosta ja liikunnasta. Piste. Tällaisillä neuvoilla saat päivittäisen antioksidanttien tarpeesi täytettyä:

• Syö päivittäin runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Sopiva määrä on ainakin 500 – 700 grammaa.
• Hyvä vinkki kasvisten, marjojen ja hedelmien nauttimiseen on tunnustaa väriä! Mitä enemmän väriä – tussilla kasviksiin piirtelyä ei lasketa – sitä enemmän antioksidantteja. Antioksidantit ovat usein kasvien väriaineita. Vertaa parsakaali -> kukkakaali tai metsämustikka -> pensasmustikka. Briteissä opiskellessani ostin paikallisia pensasmustikoita – marjan mentyä rikki se ei sotkenut ollenkaan! Vaikka paitani ehkä tykkäsikin, kertoo tämä sotkun ja värin puute vastaavasti antioksidanttienkien puutteesta.
• Unohda kaupan hyllyt sokeroidut mehut joita mainostetaan antioksidanttipommeina – marjat ja hedelmät ovat miljardi kertaa parempi vaihtoehto. Jos haluaa nauttia mehua tai smoothieta, terveellisin vaihtoehto on valmistaa sellainen itse. Minkäänlaiseen EHDOTTOMUUTEEN en toki halua kannustaa, kaupan vaihtoehdot ovat usein hyvä vaihtoehto esimerkiksi välipalaksi, mutta niiden sokeripitoisuus saattaa olla hyvin korkea ja vastaavasti antioksidanttien määrä pieni.
• Täysjyväruis on antioksidanttipommi, joka suojaa syövältä. Unohda parppaus ja karppaus ja nauti ainakin kolme-neljä viipaletta jälkiuunileipää päivässä.
• Poseidonin ja Ateenan kilpaillessa kaupungin kuninkuudesta Poseidon tarjosi asukkaille vesilähteen, Ateena oliivipuun – jälkimmäinen oli kreikkalaisille kovempi juttu ja kaupunki nimettiin jumala Ateenan mukaan. Oliiviöljy on rikas antioksidanttien lähde ja sitä kannattaa käyttää rypsiöljyn rinnalla jos ei päivittäin niin ainakin enemmän kuin kerran viikossa.
• Päivittäinen liikunta lisää elimistön omaa antioksidanttien tuotantoa. Kuten yleensäkin, myös tässä asiassa KAIKKI liikunta on kotiin päin.

Oikeastaan ainoa tilanne, jossa antioksidanttilisän nauttiminen on tarpeen, on flunssa. Hyvin suuret (parista grammasta ylöspäin) päivittäiset annokset C-vitamiinia saattavat vähentää flunssan kestoa. Kannattaa pitää mielessä myös käytännön näkökulma: tavallista ruokaa nauttimalla antioksidantteja on hyvin vaikea saada liikaa, kun taas pillereillä se onnistuu helposti.

Näillä neuvoilla sinun ei tarvitse laskea tai murehtia riittävästä antioksidanttien saannista. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio antaa riittävät määrät muun muassa vesiliukoista antioksidanttia C-vitamiinia – tsekkaa aikaisempi juttuni paprikan C-vitamiinisisällöstä.
Siinä ei suuria määriä tarvita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti