21.9.2019

Uniapnean hoito ruokavaliollaUniapneassa unen aikana tulee hengityskatkoksia eli apneaa. Yhden hengityskatkoksen kesto on vähintään 10 sekuntia, ja niitä on keskimäärin yli viisi yhtä nukuttua tuntia kohden. Myös terveillä, uniapneaa sairastamattomilla ihmisillä esiintyy yksittäisiä ja lyhyempiä hengityskatkoksia. Jos yöuni ei ole virkistävää, uniapneat häiritsevät nukkumista ja ihminen on tämän takia väsynyt päivällä, voi olla että hän sairastaa uniapneaa. Uniapneassa hengityskatkoksia voi esiintyä yhden yön aikana satoja.

Uniapnea väsyttää ja vie energiaa päivästä, mutta se myös lisää riskiä metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen sekä sydän-verisuonitauteihin. Hoitamaton uniapnea heikentää diabeteksen hoitotasapainoa. Voikin olla että jatkuvasti huonossa diabeteksen hoitotasapainossa oleva henkilö tulee lääkärin vastaanotolle diabeteksen hoidon vuoksi ja loppujen lopuksi hänellä todetaan uniapnea.

Ylipaino, miessukupuoli ja yli 50 vuoden ikä lisäävät riskiä uniapneaan. Uniapneaa hoidetaan ylipainehengityslaitteella (CPAP eli Continuous Positive Airway Pressure), mutta vähintään yhtä tärkeässä roolissa on elintavat, erityisesti laihdutus, mikäli ylipainoa on. Painonhallinta voi estää uniapnean kehittymisen vaikeammaksi uniapneaksi. Parhaimmillaan painonpudotus pysäyttää taudin etenemisen ja jopa parantaa sen kokonaan. Jos onnistut pudottamaan painoa 5-10 %, on tällä jo suuri merkitys: hengityskatkosten määrä ja kesto vähenee sekä liitännäisairauksien riski laskee. Moni pystyy luopumaan CPAP-laitteesta kokonaan. Uniapnean kannalta tärkeää on erityisesti keskivartalolihavuus eli senttien saaminen pois vyötäröltä on erityisen hyvä juttu uniapneassa.

Uniapnea tuo kuitenkin omat haasteensa painonpudotukseen. Tämä johtuu siitä että hengityskatkokset hidastavat aineenvaihduntaa. Uniapneapotilas voi jopa lihoa samalla ruokavaliolla ja energiamäärällä jolla terve laihtuu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että uniapneaa sairastava ei pystyisi laihduttamaan. Päinvastoin. Olen hoitanut monia uniapneaa sairastavia ja nähnyt että painon pudotus on mahdollista. Myös kunnon kohottaminen ja lihasvoiman parantuminen ovat täysin mahdollisia kunhan asiat tehdään kunnolla ja järkevästi. Kannattaa muistaa että liian vähäinen uni vaikeuttaa kaikkein painonhallintaa ja tekee elämäntapamuutoksesta haastavampaa - kun nukkuu huonosti, mieltymys makeaa ja muuta epäterveellistä kohtaan kasvaa, lisäksi annoskoot karkaavat helpommin käsistä. Univajeessa rasvaa palaa kropasta heikommin. Huonosti nukutun yön jälkeen on vähemmän energiaa lähteä liikkumaan ja voi olla että sohva ja telkku kutsuu enemmän kuin kuntosali. Mutta, tosiasia kuitenkin on, ja olen nähnyt tämän satoja kertoja, kun aletaan liikkumaan, jaksaminen paranee ja päivään tulee lisää energiaa. Myös unenlaatu paranee. Kun ruokavalioon tehdään pieniä yksittäisiä muutoksia, paino lähtee laskemaan. Kaikki tämä luo positiivisen kehän ja jossain vaiheessa huomataan että tämä koko juttuhan tuntuu hyvältä ja liikuntasessiostakin tulee asia joka halutaan mahduttaa päivään kun huomataan miten paljon paremmaksi se tekee olon.

Myös uniapneaa sairastavan painonpudottajan kannattaa muistaa, että painonpudotuksen tärkein asia on syödä riittävästi. Varsinkin jos painoa on vähän enemmän, riittävästi syömisestä tulee huolehtia, sillä liian vähäinen syöminen hidastaa aineenvaihduntaa entisestään ja pian ollaan entistä syvemmällä jojolaihduttamisen sekä säästöliekin synkissä syövereissä. Kun ruoan laatu laitetaan kuntoon, saat syödä määrällisesti aika paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti