14.9.2019

Kofeiini ja uni


Kahvi on terveellistä, mutta sen sisältämä
kofeiini voi haitata yöuntasi.

Jos haluat tukea hyvää unta ruokavaliolla, kannattaa unohtaa hifistely ja syödä terveellisen syömisen perusperiaatteiden mukaan. Hyvä ateriarytmi ja riittävä, monipuolinen syöminen jolla varmistat saavasi tarpeeksi kaikkia ravintoaineita, on tärkeintä. Hiilihydraattien välttely ei kannata: hiilarien syöminen illalla ennen nukkumaanmenoa voi auttaa nukahtamaan. Toisaalta liian suurella ruokamäärällä voi olla päinvastainen vaikutus: moni kertoo että raskaasti syöminen valvottaa ja aiheuttaa painajaisia. Liiallinen juominen pissattaa ja voi aiheuttaa sen että yöllä joutuu käymään useasti vessassa. Kannattaa siis noudattaa syömisessä ja juomisessa malttia ja kohtuutta. Runsas sokeri ja vähäinen kuitu heikentää unen laatua. Rasvan laadulla on myös merkitystä: runsas kovan rasvan määrä heikentää unen laatua. Ravitsemussuositusten mukainen syöminen edistää siis myös hyvää unta.

Hifistelylle ei siis ole tarvetta, mutta on olemassa ravintotekijä jolla voi olla suurtakin merkitystä sille, miten hyvin saat tänä iltana unta. Tämä on kofeiini.

Kofeiini haittaa nukahtamista


Kofeiini ei oikeastaan ole ravintoaine vaan kemiallinen yhdiste. Kofeiini on itseasiassa niin voimakas yhdiste, että joku on joskus sanonut että jos se olisi keksitty myöhemmin, esim. 2000-luvulla, se luokiteltaisiin huumeeksi. Se vaikuttaa suoraan ihmisen keskushermostoon, blokaten väsymystä. Ketään tuskin yllättää se tieto että kofeiini saa tuntemaan olon pirteämmäksi.

Kofeiinin huippuvaikutus veressä tulee noin 30 minuuttia sen nauttimisen jälkeen. Kofeiinin puoliintumisaika, eli aika joka kestää että puolet kofeiinista on poissa, on noin 5-7 tuntia tai 3-6 tuntia. Jos siis juot kupin kahvia (kofeiinia 90–160 mg) klo 17 ja menet nukkumaan klo 23, siitä on hyvässä lykyssä poistunut vasta puolet eli elimistössäsi on vielä hyvä setti kofeiinia - ja tässä määrässä on vielä sen verran hyvin potkua että se hyvin mahdollisesti vaikuttaa uneesi.

Sitten taas, toisilla ihmisillä kofeiinin poistaminen elimistöstä on tehokkaampaa, toisilla vähemmän tehokasta. Tämä tarkoittaa että toiset meistä ovat erityisen herkkiä kofeiinin unta heikentäville vaikutuksille. Kofeiiniherkille ihmisille pari kuppia kahvia tai teetä alkupäivästä voi haitata unta. Ikääntyminen heikentää kehon kykyä poistaa kofeiinia myös joten iän myötä ihminen tulee herkemmäksi kofeiinin vaikutuksille.

Kofeiinin lähteet: kahvi, tee, kola, suklaa


Kofeiinia on paljon muuallakin kuin kahvissa ja mustassa teessä. Suklaa, erityisesti tummaa suklaa sisältää kofeiinia. Myös vihreä ja valkoinen tee sisältävät kofeiinia. Monelle tulee yllätyksenä että kofeiiniton kahvi ei suinkaan ole täysin kofeiiniton vaan sisältää pieniä määriä kofeiinia - tällä voi olla merkitystä jos ajattelee sen olevan täysin turvallinen veto kofeiinin kannalta ja nauttii sitä sitten useita kuppeja. Kofeiinia on elintarvikkeissa seuraavanlaisesti:

Erityisesti kahvi sisältää sen verran kofeiinia että yöuni voi häiriintyä.
Myös tee, mukaan lukien valkoinen tee, sisältää kofeiinia.

Kahvissa on siis eniten kofeiinia ja kaikkein eniten kofeiinia on espressossa: pienestä annoskoosta huolimatta se sisältää jopa 100 mg kofeiinia. Mustassa ja vihreässä teessä on itseasiassa suunnilleen saman verran kofeiinia. Valkoisessa teessä on yleensä vähemmän mutta teelajista riippuen kofeiinia voi olla yhtä paljon kuin mustassa ja vihreässä. Kaikista teelaaduista eniten kofeiinia sisältää yerba mate. Kaakaossa kofeiinia on hyvin vähän, samaan tapaan kuin kofeiinittomassa kahvissa.

Teessä on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa, mutta kyllä
siitäkin saa helposti aimo annoksen.

Energiajuomissa ei ole desiä kohden yhtä paljon kofeiinia kuin kahvissa, mutta pullo voi silti olla samanlainen tai jopa suurempi kofeiinipommi kuin kuppi kahvia. Varsinkin jos lapsi vetää pullon energiajuomaa, niin ei mikään ihme jos on ylivilkkautta eikä uni meinaa maistua illalla. Pullo kolaa vastaa suunnilleen teekuppia, mutta Mountain dewissä on enemmän kofeiinia kuin kolassa.

Joku tykkää ottaa illalla kahvikupin kanssa muutaman palan suklaata: tumman suklaan terveysvaikutukset ovat olleet paljon tapetilla, mutta kohtuullisesta annoksesta tulee helposti kofeiinia yhden teekupposen verran.

Summa summarum


Yhteenvetona, kahvi ja tee ovat terveellisiä juomia. Ne voivat ehkäistä sydän-verisuonitauteja sekä diabetesta. Mutta molemmilla on ikävä potentiaalinen unta haittaava vaikutus. Jos olet herkkäuninen, kokeile mennä esim. viikko ilman kofeiinia missään muodossa. Aika nopeasti näet onko sillä vaikutusta. Jos nukut paremmin, loistavaa, jos et, voit jatkaa lempparijuomasi nauttimista hyvällä omallatunnolla. Nimimerkillä teen suurkuluttaja, joka on huomannut teen määrien maltillistamisen unihyödyt.


Kofeiinilistan kasaamisessa käytin seuraavia lähteitä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti