14.5.2019

Urheilijan ei kannata syödä liikaa proteiiniaUrheilijan ja aktiiviliikkujankin kannattaa noudattaa syömisissä vanhaa viisautta eli monipuolisuutta ja kohtuutta. Tämä tarkoittaa sitä että kaikkia ravintoaineita tulee saada riittävästi mutta minkään kanssa ei kannata liioitella.

Proteiini tulee kreikan kielen sanasta proteios ja se tarkoittaa kaikkein tärkeintä. Sana on kuvaava varsinkin urheilijalle koska ilman proteiineja urheilijan kroppa olisi valtavan katabolisessa tilassa, lihakset ja voima heikentyisivät, palautuminen hidastuisi ja vastustuskyky heikkenisi. Urheilijan tulee saada proteiinia enemmän kuin keskivertoihmisen ja syynä on yksinkertaisesti kasvanut tarve.

Valitettavasti osa kovaa treenaavista pelaa varman päälle ja liioittelee proteiinin kanssa. Urheilija tarvitsee proteiinia 1,4-2 g per painokilo päivässä mutta ei ole harvinaista että proteiinia vedetäänkin yli 2, jopa 3-4 grammaa. Olen kuullut että näitä korkeaproteiinisia ruokavalioita suositellaan mm. jalkapalloilijoille, mikä on täysin järjetöntä. Kun proteiinia saadaan kovin paljon, se aiheuttaa helposti sen että hiilihydraatin eli polttoaineen määrä jää liian matalaksi. Myös rasvan määrä voi jäädä liian vähäiseksi ja tämä voi heikentää testosteronipitoisuuksia kehossa. Toisaalta runsas proteiinin mättäminen kaventaa ruokavaliota: jos syöt enemmän proteiinia, ruokavaliossa on vähemmän tilaa täysjyvälle, öljyille ja hedelmille. Täysvilja ja hedelmät ovat terveyttä edistäviä elintarvikkeita joten niitä ei missään nimessä olisi hyvä vähentää proteiinin kustannuksella. Täysvilja on myös erinomainen raudan lähde, joten liian vähäinen täysviljan syöminen lisää raudanpuutteen ja raudanpuuteanemian riskiä.

Yksi tai ehkä jopa tärkein syy miksi täysvilja ja hedelmät ovat niin terveellisiä, on niiden sisältämä kuitu. Kuitu on terveellisen ruokavalion indikaattori ja tutkimuksissa todetaan säännöllisesti että runsaskuituinen ruokavalio suojaa diabetekselta, sydän-verisuonitaudeilta ja ylipainolta. Kuitu vaikuttaa terveyteen mm. vaikuttamalla positiivisesti suoliston hyviin mikrobeihin. Kuitu on paksusuolen bakteerien ruokaa, josta ne valmistavat lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka taas ovat hyväksi suolistolle ja sitä kautta koko elimistölle.

Uudessa tutkimuksessa todettiin, että runsaasti proteiinia syövillä urheilijoilla lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavien bakteerien määrä suolistossa oli alentunut. Runsas proteiinin syöminen näyttää heikentävän suoliston hyvälaatuisten mikrobien monimuotoisuutta. Toisaalta haitalliset vaikutukset suolistoon eivät välttämättä johdu proteiinin korkeasta määrästä itsessään vaan liian vähäisestä hiilihydraatin ja kuidun saannista. Vaikka siis söisitkin paljon proteiinia, jos saat riittävästi hiilaria ja kuitua, suolistosi todennäköisesti voi paremmin.

Itse tulkitsen tämän tutkimuksen siten että monipuolisuus on tärkeää. Helposti käy niin että keskitytään liikaa proteiiniin, jolloin unohdetaan muut ravintoaineet. Proteiini on välttämätön ravintoaine, mutta runsas proteiini ilman riittävää kuitua haittaa terveyttä ja yksi ilmentymä tästä on negatiivinen vaikutus suolistoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti