21.4.2019

Vegaani, kuntosaliharjoittelu ja ravitsemus



Voiko vegaani kasvattaa suuret lihakset? Tietysti voi! Kuntosaliharjoittelun kannalta kriittisiä ravintoaineita ovat

  • Proteiini
  • Kokonaisenergiansaanti eli kalori
  • Pääpolttoaine eli hiilihydraatti
  • Riittävä suojaravintoaineiden saanti
  • Neste
  • Kreatiini ja karnosiini

Katsotaan, miten nämä on mahdollista toteuttaa vegaanin kohdalla.

Proteiini


Vegaanille ei ole ongelma eikä mikään saada määrällisesti riittävästi proteiinia. Vegaani voi saada laadultaan lähes yhtä hyvää ja melkein yhtä hyvin sulavaa proteiinia kuin sekaruokavaliota noudattava, mutta tällä ei ole niin suuri merkitys että se ratkaisisi kasvavatko lihakset ja voima vai ei - tällä voi olla merkitystä huippujen joukossa kun marginaalit ovat pienet ensimmäisen ja toisen kaverin välillä, mutta tavalliselle salitreenaajalle sillä tuskin on ratkaisevaa merkitystä, ainakaan siten että se estäisi kehityksen. Vegaani voi siis saada riittävästi proteiinia eikä laatukaan ole ongelma kun muistaa syödä monipuolisesti ja yhdistellä proteiininlähteitä.

Energiansaanti


Kasvisruokavalio sisältää vähemmän energiaa ja rasvaa kuin sekaruokavalio ja tämä voi aiheuttaa ongelmia silloin kun energiantarve on kasvanut treenin takia. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma jos asia huomioidaan ruokavalion suunnittelussa: öljyt, pähkinät ja kuivatut hedelmät ovat helppo tapa lisätä ruokavalion energiatiheyttä.

Hiilihydraatti


Vegaani saa keskimäärin enemmän hiilaria ruokavaliosta kuin sekaruokavaliota noudattava: sen sijaan rasvan määrä on yleensä matalampi. Voidaan kuitenkin todeta että hiilihydraatti tuskin aiheuttaa ongelmia vegaanitreenaajalle: sen varmistavat kaurapuuro, ruisleipä, kvinoa, riisi, hedelmät...

Suojaravintoaineet


Kuten hiilihydraatti, myös monien suojaravintoaineiden saanti tyydyttyy kasvisruokavaliolla keskimäärin sekaruokavaliota paremmin ja on tutkittu juttu, että kasvisruokavalio on ravintorikkaampaa. Tulee kuitenkin muistaa että joistain suojaravintoaineista syntyy helposti puutetta jos kasvisruokavaliota ei laadi monipuolisesti: yksi yleinen sellainen on rauta. Jodia ja B12-vitamiinia ei kasvisruokavaliosta saa joten ne tulee nauttia päivittäisen lisän muodossa.

Neste


Riittävä juominen on välttämätöntä kovan treenitehon ylläpitämiseksi, mutta vegaanille ei tietenkään ole mikään ongelma juoda riittävästi.

Kreatiini ja karnosiini


Kasvisruokavaliota noudattavalla lihasten kreatiini- ja karnosiinipitoisuudet ovat alhaisemmat kuin muilla. Tästä syystä vegaanin lihasmassa- ja voima ovat todennäköisesti alhaisempia verrattuna tilanteeseen jossa hän söisi edes jonkin verran lihaa. Matalampien karnosiinitasojen takia myös sarjakestävyys voi olla alhaisempi. Vegaanin kannattaa syödä kreatiinia ja beeta-alaniinia purkista. Kaikesta huolimatta muista, että vaikka kreatiini ja karnosiini olisivatkin matalammalla tasolla, se ei missään nimessä estä lihaskasvua ja kehittymistä salilla. Itse tunnen revityssä kunnossa olevia vegaaneja.

Lopputulos


Vaikka kasvisruokavalio ei annakaan kaikkea ihan yhtä 100-prosenttisesti kuin sekaruokavalio, vegaani saa monipuolisesta ruokavaliosta riittävästi lihasten ja voimien kasvuun. Vegaani antaa todennäköisesti pientä etumatkaa muihin proteiinin laadun sekä kreatiinin ja karnosiinin suhteen, mutta isossa kuvassa nämä ovat pieniä asioita. Kova treeni, lepo ja riittävä syöminen - kun näistä huolehtii, tuloksia syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti