16.2.2019

Syöpää ei torjuta lisäaineita vähentämälläUsein kun aiheena on syöpää ehkäisevä ruokavalio, keskustelu kääntyy yksittäisiin ravintoaineisiin: mitkä ravintoaineet ehdottomasti lisäävät syöpäriskiä, minkä nauttiminen taas voisi ehkäistä syöpää?

Syövän ehkäisyssä yksittäisillä ravintoaineilla ei ole merkitystä. Yksittäisen ravintoaineen, kuten seleenin, puutos kyllä lisää syöpäriskiä, mutta yli päivittäisen tarpeen nauttiminen ei vähennä syöpäriskiä mutta saattaa lisätä diabetesriskiä. Toisen kivennäisaineen, raudan, puute aiheuttaa sekin haittoja mutta liiallinen raudansaanti on sekin haitallista. Ravintoaineiden puutos siis lisää syöpää mutta niiden nauttiminen ylenmäärin ei hyödytä. Ja juuri tästä syystä yksittäisiin ravintoaineisiin ei tarvitse kiinnittää huomiota vaan kannattaa katsoa ruokavaliota kokonaisuutena.

Kaikkein parhaiten ehkäiset ruokavalion avulla syöpää tai mitä tahansa muita sairauksia kun syöt ravitsemussuositusten mukaan. Kansainvälisen Syöpätutkimussäätiön ohjeistus ruokavaliosta joka parhaiten ehkäisee syöpää muistuttaa paljolti suomalaisia ravitsemussuosituksia: runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, kuitua, täysviljaa mutta maltilla alkoholia ja punaista lihaa.

Jos elintapoja miettii, ehkä kaikkein merkittävin asia syövän kannalta on oma paino. Rasvakudos vapauttaa verenkiertoon tulehdusaineita, jotka edistävät syöpäsolujen kasvua ja toimintaa. Se parantaa kasvaimen verisuonitusta ja täten kasvaimen ”elinmahdollisuuksia”. Jos sinulla on ylipainoa, erityisesti vyötäröllä, on yksittäisten ravintoaineiden merkitys vieläkin pienempi. Toki jos nautit runsaasti alkoholia ja syöt päivittäin punaista lihaa, kasvaa riskisi huomattavasti. Jos vielä käytät paljon suolaa etkä harrasta liikuntaa, elintapasi eivät ainakaan vähennä syövän riskiä.

Kaiken tämän keskellä lisäaineet ovat kuin pisara meressä. Ei lisäaineita mitään mättömääriä kannata syödä, mutta jos syöt monipuolisesti ja tasapainoisesti, lisäaineiden määrä pysyy niin kohtuullisena ettei tällä määrällä ole merkitystä. Pieni määrä lisäaineita esim. jogurtista tai pari kertaa viikossa valmisruoasta ei ole aikuiselle ihmiselle vaaraksi.

Syövän ehkäisyä ei tule ulkoistaa pillereihin, yksittäisiin joko pelastaviin tai tuhoaviin ravintoaineisiin tai ilmansaasteisiin. Jos sinulla on vahva sukurasite sairastua syöpään, voi olla että sairastut vaikka tekisit mitä. Mutta mitä elintapoihin tulee, keskivertosuomalainen pystyy elintavoillaan vähentämään omaa syöpäriskiään merkittävästi, jopa 50 %. Suurin yksittäinen tekijä syöpäriskiisi on sinä itse: miten syöt, liikut ja hoidat terveyttäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti