8.2.2018

Urheilija/ aktiiviliikkuja, laita perusasiat kuntoon!

Törmään kovin usein sellaiseen ilmiöön että treenataan kovaa ja halutaan hifistellä ruokavalion yksityiskohtien ja lisäravinteiden kanssa. Melkein yhtä usein törmään ilmiöön että samaan aikaan ei edes alkuunkaan hallita ravitsemuksen - tai urheilijan ravitsemuksen! - perusperiaatteita.

Hyviä esimerkkejä ovat rauta, jodi, seleeni ja folaatti. Kaikki erittäin tärkeitä urheilijan suorituskyvylle ja terveydelle. Kuitenkin rauta on yleisin ravintoainepuutos urheilijoilla ja jodinsaantia on haastavaa tyydyttävää ellei syö todella monipuolisesti. Jos syödään liian vähän ja yksipuolisesti, elimistön varastorauta ferritiini alkaa laskea ja tämä voi jatkuessaan kehittyä raudanpuutosanemiaksi.


Tykkään avata asiaa Urheiluravitsemuksen hierarkialla tai pyramidilla. Kaikkein tärkeintä on perusjutut ja niillä on myös jykevin tutkimustieto takanaan. Monissa urheiluravitsemusjutuissa on aika pieni tutkimusjoukko ja varsinkin lisäravinteita tutkitaan usein pienillä kokoonpanoilla urheilijoita - mitä ylemmäksi pyramidissa mennään sitä epäolennaisemmaksi asiat muuttuvat ja sitä ohuempi on niiden takana oleva tiede. Perujuttuihin kuuluu muun muassa riittävä hiilihydraatinsaanti ja energiansaanti: jos näitä ei hallita, urheilijalla saattaa ilmaantua todellisia haasteita, jotka haittaavat jopa terveyttä.

Osaatko vastata kysymykseen: saanko riittävästi jodia, folaattia, seleeniä ja rautaa ja mitkä ovat parhaat niiden lähteet ruokavaliossani? Kaikenlaiset hifistelyhommelit tekee mm. edellä mainittujen ravintoaineiden saannin kyseenalaiseksi kun taas monipuolinen, säännöllinen syöminen on paras takuu siihen että perusjutut toimii. Kaikista tärkein asia urheilijan ruokavaliossa on riittävyys.

Esim. kasvisruokavalio on tiukka rajoitusruokavalio. Sitä voi noudattaa terveellisesti mutta silloin pitää kasata se monipuolisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti