Hyviä esimerkkejä ovat rauta, jodi, seleeni ja folaatti. Kaikki erittäin tärkeitä urheilijan suorituskyvylle ja terveydelle. Kuitenkin rauta on yleisin ravintoainepuutos urheilijoilla ja jodinsaantia on haastavaa tyydyttävää ellei syö todella monipuolisesti. Jos syödään liian vähän ja yksipuolisesti, elimistön varastorauta ferritiini alkaa laskea ja tämä voi jatkuessaan kehittyä raudanpuutosanemiaksi. Tosin matala ferritiini voi heikentää suorituskykyä jo ilman anemiaa:
Soutajien 2 km:n aika heikkeni jos ferritiiniarvo oli matala. |
Tykkään avata asiaa Urheiluravitsemuksen hierarkialla tai pyramidilla. Kaikkein tärkeintä on perusjutut ja niillä on myös jykevin tutkimustieto takanaan. Monissa urheiluravitsemusjutuissa on aika pieni tutkimusjoukko ja varsinkin lisäravinteita tutkitaan usein pienillä kokoonpanoilla urheilijoita - mitä ylemmäksi pyramidissa mennään sitä epäolennaisemmaksi asiat muuttuvat ja sitä ohuempi on niiden takana oleva tiede:
Perusjuttujen haldaaminen ei ainoastaan paranna suorituskykyä vaan myös pienentää raudanpuutteen ja loukkaantumisten riskiä. |
Perujuttuihin kuuluu muun muassa riittävä hiilihydraatinsaanti ja energiansaanti: jos näitä ei hallita, urheilijalla saattaa ilmaantua todellisia haasteita, jotka haittaavat jopa terveyttä.
Naisurheilijan oireyhtymällä on lukuisia haitallisia vaikutuksia terveyteen. |
Osaatko vastata kysymykseen: saanko riittävästi jodia, folaattia, seleeniä ja rautaa ja mitkä ovat parhaat niiden lähteet ruokavaliossani? Kaikenlaiset hifistelyhommelit tekee mm. edellä mainittujen ravintoaineiden saannin kyseenalaiseksi kun taas monipuolinen, säännöllinen syöminen on paras takuu siihen että perusjutut toimii. Kaikista tärkein asia urheilijan ruokavaliossa on riittävyys.
Esim. kasvisruokavalio on tiukka rajoitusruokavalio. Sitä voi noudattaa terveellisesti mutta silloin pitää kasata se monipuolisesti.
Kasvisruokavaliota noudattavan tulee kiinnittä huomiota esim. riittävään kalsiumin, raudan ja energian saantiin. |
Siinä vaiheessa kun perusasiat on kunnossa, jos energiaa on, voidaan joissain asioissa alkaa ehkä hifistelemään. Tällöin voi mukaan kuvioihin tulla esim. lisäravinteet. Kreatiini on hyvä esimerkki lisäravinteesta joka todella toimii. Kreatiini lisää sekä voimaa että lihasmassaa:
12 vkon harjoittelussa penkkitulos parani enemmän niillä koehenkilöillä jotka käyttivät kreatiinia. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti