11.2.2018

Liian vähäinen syöminen tuhoaa painonhallinnan


Ylipaino ei ole asia joka tulee tyhjästä. Ylipaino ei ole myöskään asia joka johtuu ainoastaan itsekurin puutteesta. Ylipaino on asia joka ilmestyy kun sille antaa tilaa. Tämän takia kaikkein paras tapa ehkäistä ylipainoa on viedä siltä tilaa.

Vaikka tapaan paljon ylipainoisia ihmisiä en koskaan ole tavannut ihmistä joka olisi ylipainoinen siksi koska hän syö liikaa. Melkein samaan tapaan, tapaa harvoin ylipainoisia ihmisiä jotka liikkuvat paljon. Aihetta voi jatkaa maailmantappiin: tapaan harvoin ylipainoisia ihmisiä jotka syövät paljon kasviksia, valitsevat hiilarilähteensä täysjyväisenä jne.

Vaikka painonhallinta toki jonkin verran itsekuriakin tarvitsee (on aika vaikeaa hallita painoa jos ei jaksa tehdä edes eväitä töihin tai käydä kävelyllä), on ylipainon syyttäminen itsekurista väärä lähestymistapa. Itse ajattelen asian mieluummin niin että ylipaino on jotain joka ilmestyy kun sille antaa tilaa. Ylipaino ei johdu itsekurin puutteesta vaan siitä ettei ole tehnyt riittävästi painonhallintaa tukevia asioita.

Malliesimerkki on edellämainittu riittävä syöminen. Moni ylipainoinen syö määrällisesti (en puhu kaloreista vaan ruoan volyymistä, vertaa runsas salaatti vs. juustohampurilainen) todella vähän kun taas hoikat ihmiset tuntuvat syövän paljon. Hoikka ihminen on ymmärtänyt että paras keino pitää paino hallinnassa on syödä kunnon ruokaa säännöllisesti siten ettei nälkä pääse kasvamaan eläimelliseksi. Ihan ensiksi ylipainoisen tulee yleensä opetella riittävän, säännöllisen syömisen perusperiaatteet kuten puolet lautasesta kasviksia, täysipainoinen ateria lounaalla ja päivällisellä, kunnon aamupala ja tasainen ateriarytmi. Kun nämä asiat laittaa kuntoon, nälkä ja sitä mukaa mieliteot pysyvät kurissa. Tästä seuraa että ylipaino joutuu ahtaalle ja sen ylläpitäminen käy huomattavasti hankalammaksi.

Samaan tapaan liikunnan puuttuminen antaa tilaa ylipainolle. Kokoiseni 83-kiloinen mies kuluttaa kilometrin kävelyssä noin 40 - 50 kcal - jos arkiaktiivisuuteni on tasolla että kävelen päivän mittaan 5 km, se tarkoittaa 200 - 250 kcal kulutettua ekstraa päivässä ja 1 500 kcal viikossa. Jos jauhaa tällaisia määriä viikossa, se nipistää tilaa ylipainolta. Toisaalta kun liikkuu, se antaa tilaa (huonoille) ruokavalinnoille ja kun liikuntamäärä on korkea, mahdollinen ekstrasuupala ei tunnukaan niin paljon vaa`alla.

Yhteenveto

On houkuttelevaa ja kenties ihmisluonteelle ominaista typistää painonhallinta itsekuriin ja syyttää epäonnistumisesta itsekurin puutetta. Tosiasiassa ylipaino on laajempi kokonaisuus, johon ei vaikuta pelkästään se mitä teet vaan myös ne asiat jotka jätät tekemättä. Tuo hyviä asioita elämääsi niin huonoille jää vähemmän tilaa. Pätee myös vaikka ihmissuhteisiin.

2 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä näkökulma ylipainoon. Jaan tämän lukion opiskelijoilleni pohdittavaksi terveystiedon kurssilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lilli, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

   Kiitos palautteesta ja kumarrus siitä että olet jakanut tekstiäni niinkin tärkeään asiaan kuin terveystiedon tunnille. Mukava jos lukiolaiset saavat kirjoituksistani apua :)

   Poista