Vegaaniruokavalio eli puhdas kasvisruokavalio on erittäin terveellinen ja ympäristöystävällinen tapa
syödä. Se sopii erinomaisesti tavalliselle ihmiselle mutta miten hyvin se sopii
kovaa treenaavalle urheilijalle? Nostetaan esille neljä kohtaa joihin jokaisen
kovaa treenaavan vegaanin tulee kiinnittää erityistä huomiota.
1. Harjoittelun perusta: energia ja rasva
Yksi syy siihen että kasvisruokavalio on niin terveellinen tapa syödä, on
se että kasvisruokavalio tukee hyvin painonhallintaa. Vegaaniruokavalio
sisältää runsaasti kuitua ja edistää kylläisyyttä. Monen puhdasta
vegaaniruokavaliota noudattavan saattaa jopa olla vaikea saada riittävästi
energiaa – erityisesti kestävyyslajien harrastaminen lisää riskiä (Burke ja
Deakin 2015, Rogerson 2017). Kasvisruokavalio sisältää vähemmän energiaa, ja
yksi syy tähän on sen alhaisempi rasvan määrä. Toisaalta energia ei ole ainoa
huolenaihe – kasvisruokavaliot sisältävät yleensä myös vähemmän B12-vitamiinia
(Woo ym. 2014), riboflaviinia, D-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä kuin
sekaruokavalio. Erityisesti raudan ja sinkin suhteen myös laatu on
kasvisruokavaliossa heikompi.
Vähemmän rasvaa ja energiaa on ihan positiivinen asia suomalaisille
yleensä, mutta urheilijalla asia on toisin. Urheilijalle kaikkein tärkein asia
ruokavaliossa on riittävä energiansaanti. Riittävä energiansaanti tukee harjoitusadaptaatiota
ja palautumista, optimaalista proteiinisynteesiä, ehkäisee lihaskataboliaa ja auttaa
jaksamaan. Liian vähäinen saanti lisää riskiä ylirasitukseen, rasitusmurtumiin,
loukkaantumisiin ja sairastumisiin. Naisilla vähärasvainen ruokavalio aiheuttaa
helposti häiriöitä kuukautisissa. Energian merkityksen urheilijalle voi
ajatella näin: energia on valuuttaa, jolla ostat optimaalisen suorituskyvyn.
Mitä enemmän kaloreita pystyt suuhusi laittamaan ilman että lihot, sen enemmän
raaka-ainetta kropallasi on urheilusuoritukseen käytössä. Energiansaatavuus on
käsite joka kuvaa sitä kalorimäärää joka urheilijalla on kehonsa rasvatonta
painokiloa kohden käytössä. Mitä enemmän, sen parempi.
Koska kasvisruokavaliosta helposti muodostuu vähäenergisempi- ja
rasvaisempi kuin sekaruokavaliosta, tulee riittävään energiansaantiin satsata.
Vegaani pystyy helposti saamaan riittävästi energiaa. Öljyt, pähkinät, siemenet
(enintään 2 rkl/vrk) ja kuivatut hedelmät ovat erinomaisia tapoja lisätä
energian määrää. Vähintään pari ruokalusikallista rypsi- ja oliiviöljyä
päivässä on hyvä suuntaa-antava ohje joka jokaisen vegaaniurheilijan olisi hyvä
nauttia. Rypsiöljy on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde vegaanille,
toisaalta oliiviöljyn selkeiden, tieteellisesti todistettujen terveyshyötyjen
takia näitä kahta erinomaista rasvaa kannattaa käyttää rinnakkain. Toisaalta
kovemmalla kulutuksella esimerkiksi kestävyysurheilulajeissa voi olla tarpeen
juoda sokeripitoisia mehuja ja urheilujuomia sekä vähän kuitua sisältäviä
viljoja. Koska vegaanin ruokavalio sisältää niin paljon kuitua, varsinkin
suuremmilla hiilihydraattimäärillä se saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. Vatsavaivoista
kärsivä vegaaniurheilija saattaakin hyötyä kaasua tuottavien hiilihydraattien
rajoituksesta eli FODMAP-ruokavaliosta (Lis ym. 2018). Kasvisruokavalion ja
herkkävatsaisuuden yhdistämissä kannattaa kysyä neuvoa osaavalta
urheiluravitsemusterapeutilta jottei ruokavaliosta tule liian rajoittavaa.
2. Proteiini, harjoitusadaptaation takaaja
Riittämätön proteiininsaanti lisää lihaskataboliaa, joka taas aiheuttaa
palautumisen hidastumista ja voi johtaa lihasten menetyksiin ja ylikuntoon.
Proteiini ei siis vaikuta pelkkään lihaskasvuun vaan suorituskykyyn ylipäätään.
Proteiini edistää sopeutumista harjoitteluun. Optimaalinen urheilusuoritus
vaatii optimaalisesti proteiinia. Urheilijan tulee saada proteiinia 1,4 – 2,0
grammaa omaa painokiloaan kohden vuorokaudessa. Sopiva kerta-annos on vähintään
0,25 g omaa painokiloaan kohden ja tällainen annos tulisi nauttia päivän
mittaan 3 – 4 tunnin välein. Koska kasviperäisistä proteiininlähteistä yleensä
puuttuu (mm. soija ja nyhtökaura ovat poikkeuksia) jokin välttämätön aminohappo,
on ajateltu että vegaaniurheilijan tulee yhdistellä eri proteiininlähteitä joka
aterialla. Vaikka tämän yhdistelyn tarve onkin hieman kyseenalainen tänä
päivänä (Rogerson 2017), olisi hyvä että urheilija noudattaisi sitä ainakin
treenin jälkeen (Burke ja Deakin 2015). Päivän mittaan monipuolisen
aminohappokoostumuksen saaminen on joka tapauksessa kaikkein tärkeintä.
Toisaalta joka aterialla tulee olla proteiinisynteesiä ohjaavaa aminohappoa
leusiinia 700 – 3 000 mg, ja riittävä aminohappokoostumus toteutuu
päivänkin mittaan parhaiten jos se toteutuu joka aterialla.
Proteiinin laatu on helppo laittaa kasvisruokavaliossa kuntoon syömällä
viljaa, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä (enintään 2 rkl/vrk), nyhtökauraa,
härkistä sekä käyttämällä kasviperäisiä proteiinivalmisteita kuten herne- ja
riisiproteiini. Imeytyvyys on kuitenkin haaste (Rogerson 2017). Koska
kasviperäinen proteiini sisältää antiravinteita kuten trypsiinin estäjiä, on
hyvänkin aminohappoprofiilin omaava kasviperäinen proteiinin eläinperäistä
heikompi. Hyvä esimerkki tästä on soija vs. hera: molemmissa on erinomainen
aminohappoprofiili mutta hera päihittää soijan DIAAS-mittarilla 1,09 vs. 0,91.
Maito lisää lihasmassaa tehokkaammin kuin soija (Hartman ym. 2007). DIAAS on
hyvä proteiinin laadun mittari, koska se huomioi aminohappokoostumuksen lisäksi
myös imeytymistehokkuuden.
Liekö kyse ainoastaan proteiinista vai myös muista jutuista kuten
karnosiinista, josta alempana oma kappale, urheiluravitsemuksen
asiantuntijoiden ykkösjärjestö ISSN ottaa tiukan kannan asiaan: urheilijan on
parempi syödä myös eläinproteiinia sisältävää ruokaa kuin noudattaa puhdasta
kasvisruokavaliota. Eläinproteiini on
laadultaan kasviperäistä parempaa vaikka valittaisiin soijan kaltainen laadukkaan
aminohappokoostumuksen omaava proteiininlähde: ”Generally by consuming
high-quality, animal-based products (meat, milk, eggs, and cheese) an
individual will achieve optimal growth as compared to ingesting only plant
proteins” (Jäger ym. 2017). Soijan fytoestrogeenit näyttävät estävän kasvutekijöitä
vaikuttamalla negatiivisesti mTOR:iin. Soija saattaakin siis olla mTOR:n
estäjä. Toisaalta mikä on erittäin mielenkiintoista niin riisiproteiinin on
todettu yhdessä tutkimuksessa olevan jopa yhtä hyvä proteiini kuin heran (Joy
ym. 2013). Tämä on kuitenkin vain yksi tutkimus, joten lisää tutkimuksia
tarvitaan – tähän yhtyvät myös asiaan perehtyneet van Vliet (2015) sekä
Rogerson (2017). Jään mielenkiinnolla odottamaan lisää tutkimuksia
riisiproteiinin hyödyistä.
Oikeastaan ainoa tapa kiertää proteiinin heikompi laatu
vegaaniruokavaliossa on lisätä lihaa ja maitotuotteita ruokavalioon. Tällöin
paranevat sekä aminohappokoostumus että proteiinin imeytyvyys (toki
aminohappokoostumus paranee jo pelkällä proteiinien yhdistelyllä). Soija on
aminohappokoostumukseltaan kovaa kamaa mutta proteiinin laatu on laajempi
kokonaisuus, jossa myös vaikutuksella mTOR:iin saattaa olla merkitystä. Jos
haluaa noudattaa puhdasta kasvisruokavaliota mutta kuitenkin optimoida
proteiinin, kannattaa syödä proteiinia ISSN:n suositteleman 1,4 – 2,0 g/kg/vrk
ohjeen mukaan, mutta kuitenkin lähempänä ylä- kuin alarajaa. Näin määrä
kompensoi laatua. Tulee kuitenkin huomioida että korkeampi määrä on aina pois
muista ravintoaineista, rasvasta ja hiilihydraatista.
3. Rautaa tarvitaan hapen kuljettamiseen
Vegaanilla ei ole yleensä ongelmaa saada riittävästi rautaa. Rogerson
(2017) tosin toteaa olevan yleistä että kasvisruokavaliot sisältävät liian
vähän rautaa. Koska vilja ja palkokasvit sisältävät niin paljon rautaa, vegaani
voi kuitenkin saada helposti rautaa jopa enemmän kuin lihansyöjä.
Vegaaniurheilijan haaste ei olekaan raudan riittävä saanti määrällisesti vaan
laadullisesti. Tästä syystä vegaaniruokavaliota noudattavalla naisurheilijalla,
ei niinkään miehellä, on kasvanut riski raudanpuutokseen ja
raudanpuutosanemiaan (American College of Sports Medicine position stand 2016,
Burke ja Deakin 2015, Rogerson 2017).
Ruoassa on kahdenlaista rautaa: eläinperäistä hemiä ja kasviperäistä
ei-hemiä. Siinä missä eläinperäinen rauta imeytyy paremmin, kasviperäinen on
kehon hyväksikäytettävissä huomattavasti heikommin. Tavalliselle ihmiselle tässä
ei yleensä ole ongelmaa, mutta kova treeni voi lisätä raudantarvetta ja siten
altistaa raudanpuutteelle. Lievä raudanpuute ei välttämättä haittaa
suorituskykyä mutta se voi kehittyä raudanpuuteanemiaksi, joka väsyttää ja heikentää
suorituskykyä. Erityisessä riskiryhmässä ovat naiset joilla on runsaat
kuukautiset ja kestävyysjuoksijat, jotka menettävät rautaa punasolujen
rikkoontuessa kun jalka osuu maahan. Kannattaakin käydä tsekkaamassa omat rauta-arvonsa ja yleensä ferritiini on oiva väline tähän.
Miten vegaaniurheilija ottaa kopin raudasta?
Miten vegaaniurheilija ottaa kopin raudasta?
Koska kasviperäinen rauta on heikommin kehon hyväksikäytettävissä, tulee
tätä hyväksikäytettävyyttä parantaa. Ja se paranee lisäämällä
hyväksikäytettävyyttä edistäviä tekijöitä samaan aikaan kun vähennetään
heikentäviä tekijöitä. C-vitamiini sekä jossain määrin A-vitamiini ja
beetakaroteeni sekä sitrushedelmien orgaaniset hapot parantavat raudan
imeytymistä. Imeytymistä heikentävät fytaatit, kalsium ja erityisesti polyfenoliset
yhdisteet ja tanniinit. Tulee myös huomioida että raudan imeytyminen on
heikentynyt 3-6 tuntia harjoittelun jälkeen. Käytännössä raudan imeytymistä
parannetaan nauttimalla jokaisella rautaa sisältävällä ruokailukerralla
vähintään 50 – 100 mg C-vitamiinia. Täysviljan, palkokasvien ja pähkinöiden
terveyshyödyt ovat niin selkeät että niitä ei kannata vähentää vaikka niissä
fytaattia onkin – päinvastoin niitä tulee syödä monipuolisesti ja satsata
erityisesti ruisleipään, jonka valmistusmenetelmä parantaa raudan imeytymistä.
Tee, kahvi ja kaakao heikentävät raudan imeytymistä joten niitä ei tule nauttia
aterialla jos raudanpuute on todettu. Toisaalta idättäminen ja liottaminen
edistävät raudan imeytymistä.
Mikäli on aihetta epäillä raudansaannin riittävyyttä, kannattaa asia
tsekata osaavan ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa. Tarvittaessa asia
testataan verikokeilla. Vegaaniurheilijan ei automaattisesti tarvitse jättää
esim. teetä aterialta pois vaan ruokavalion rautatilanne tulee arvioida
yksilöllisesti. Ruokavalio on kokonaisuus.
4. Vähemmän tunnetut kreatiini ja beeta-alaniini
Lyhyt, enintään 10 sekuntia kestävä urheilusuoritus käyttää
energianlähteenä lihasten kreatiinifosfaattia. Beeta-alaniini taas on
aminohappo joka lisää karnosiinin pitoisuutta lihaksissa – lihakset jaksavat
työskennellä kauemmin kun karnosiinia on riittävästi. Lihassa ja kalassa on
runsaasti kreatiinia ja beeta-alaniinia. Vegaanilla lihasten kreatiini- ja
karnosiinivarastot ovatkin alhaisemmat (Rogerson 2017, Venderley ja Campbell
2006) ja tällä on todennäköisesti suora vaikutus suoritustehoon. Siinä missä
energiansaannin pystyy korjaamaan runsaammalla öljyjen nauttimisella,
proteiinin melko pitkälle aminohappojen yhdistelylle ja raudan imeytymisen
tehostamisella, vegaanilla ei ole ruokavaliossa keinoja korjata tätä viimeistä
kohtaa.
Onneksi sekä kreatiinia että beeta-alaniinia voi napata lisäravinteena. Ja
näin jokaisen kovaa treenaavan vegaanin kannattaakin tehdä. Koska vegaanin
tasot kreatiinille ja beeta-alaniinille ovat luontaisesti matalammat, hyötyy
hän todennäköisesti muita enemmän niiden käytöstä lisäravinteena.
Yhteenveto
Kasvisruokavalio sopii myös urheilijalle ja sitä noudattamalla on
mahdollista saada hyviä tuloksia. Kasvisruokavalio tulee kuitenkin kasata järkevästi
ja ennen kaikkea monipuolisesti jotta se on ravitseva. Haasteiden ilmetessä
kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.
Olen kirjoittanut myös kasvisruokavaliota ja sen eri muotoja käsittelevän jutun `Kasvisruokavalio urheilijalla`. Pääset lukemaan sen täältä.
LÄHTEET
American College of Sports Medicine position stand. Nutrition and athletic performance.
Burke L, Deakin V, Louise
Burke 2015. McGrawhill Education. Clinical Sports Nutrition.
Hartman JW1, Tang JE,
Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, Lawrence RL, Fullerton AV, Phillips SM. Consumption
of fat-free fluid milk after resistance exercise promotes greater lean mass
accretion than does consumption of soy or carbohydrate in young, novice, male
weightlifters. Am J Clin Nutr. 2007; 86: 373-81.
Joy JM, Lowery RP, Wilson
JM, Purpura M, De Souza EO, Wilson SM, Kalman DS, Dudeck JE, Jäger R. The
effects of 8 weeks of whey or rice protein supplementation on body composition
and exercise performance. Nutr J. 2013; 12:86.
Lis DM, Stellingwerff T,
Kitic CM, Fell JW, Ahuja KDK. Low FODMAP: A Preliminary Strategy to Reduce
Gastrointestinal Distress in Athletes. Med Sci Sports Exerc. 2018; 50: 116-123.
Ralf Jäger, Chad M. Kerksick,
Bill I. Campbell, Paul J. Cribb, Shawn D. Wells, Tim M. Skwiat, Martin Purpura,
Tim N. Ziegenfuss, Arny A. Ferrando, Shawn M. Arent, Abbie E. Smith-Ryan,
Jeffrey R. Stout, Paul J. Arciero, Michael J. Ormsbee, Lem W. Taylor, Colin D.
Wilborn, Doug S. Kalman, Richard B. Kreider, Darryn S. Willoughby, Jay R.
Hoffman, Jamie L. Krzykowski and Jose Antonio. International Society of Sports
Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International
Society of Sports Nutrition 2017, 14:20
Rogerson D. Vegan diets:
practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr. 2017
14:36.
van Vliet S1, Burd NA1,
van Loon LJ2. The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus
Animal-Based Protein Consumption. J Nutr. 2015; 145(9): 1981-91.
Venderley AM1, Campbell
WW. Vegetarian diets: nutritional considerations for athletes. Sports Med.
2006; 36: 293-305.
Woo KS1, Kwok TC2,
Celermajer DS3. Vegan diet, subnormal vitamin B-12 status and cardiovascular
health. Nutrients. 2014; 6(8): 3259-73.
Hyvä kirjoitus! Etsinkin tietoa kun kasvisruokaan siirto kiinnostaa. Proteinin lähteitä tiesinkin olevan hyvin myös kasveissa. Saako omega-öljyä myös kasveista?
VastaaPoistaHei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.
VastaaPoistaKasvikunnan tuotteissa on erinomaisia omegoiden lähteitä. Varmaan parhaat veren kolesteroliarvot olen nähnyt vegaaneilla. Omegoita saat mm: pellavarouhe- ja öljy, rypsiöljy ja saksanpähkinät.