14.12.2017

Sokeri ei ole myrkky vaan se on tekosyy


Sokeri on erinomainen tekosyy sille ettei tarvitse katsoa itseään rehellisesti peiliin ja miettiä mikä omissa elintavoissa on vikana.

Moni tykkää etsiä ruokavaliosta pahista eli sitä yhtä tekijää jonka korjaamalla saa synninpäästön (= eli voi sanoa että syö terveellisesti). Tämä voi olla sokeri mutta se voi olla myös gluteeni, lisäaineet tai vaikka maito.

Saatetaan tykätä myös etsiä ruokavaliosta pelastajaa eli yhtä tekijää joka pelastaa muuten heikon ruokavalion. Suosittu kandidaatti pelastajaksi on tällä hetkellä superfoodit mutta myös luomu, vitamiinipillerit ja oikeanmerkkinen oliiviöljy ovat suosittuja.

Helposti kauhistellaan kuinka sokeri, transrasvat ja kasvatettu lohi pilaavat terveyden. Tosiasiassa nämä kaikki ovat pieniä yksittäisiä asioita isossa kokonaisuudessa, jota myös elintavoiksi kutsutaan. Yksi tärkeimpiä asioita tässä kokonaisuudessa on normaalipaino. Ylipaino (naisilla vyötärö yli 80 cm, miehillä yli 90 cm) on erittäin haitallista ja lisää riskiä syöpään, diabetekseen ja nivelrikkoon. Toinen tärkeä juttu on liikunta. Jokaisen tulisi ottaa joka päivä vähintään 10 000 askelta. Kolmas tärkeä juttu on alkoholi ja tupakka - jo noin yksi alkoholiannos päivässä lisää riskiä rintasyöpään. Riittävä kasvisten syöminen, kuidunsaanti, fyysisen passiivisuuden ajan minimointi ja riittävä uni ovat myös tosi tärkeitä. Listalta jäi puuttumaan varmaan moni muukin tärkeä asia.

Elintapoja on aivan pirun työlästä laittaa kokonaisuutena kuntoon kun taas sokerin poistaminen ruokavaliosta on huomattavasti helpompaa - ei helppoa, mutta se ei kuitenkaan vaadi samanlaista koko elämäntyylin rukkaamista uuteen uskoon. Lakkaa kuitenkin valehtelemasta itsellesi. Jos haluat terveyttä, älä tartu lillukanvarsiin vaan laita elämä yksi asia kerrallaan kuntoon. Sitä paitsi, sokerin karsiminen ruokavaliosta kokonaan ei ole millään mittarilla tarpeellista. Sokeri ei ole syanidin kaltainen myrkky joka tappaa pieninä määrinä vaan sokerin haittavaikutukset tulevat pääosin suurina annoksina ja silloin kun sokeri syrjäyttää ruokavaliosta laadukkaampia hiilarinlähteitä kuten täysviljaa, hedelmiä ja marjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti