14.10.2016

Seksi ja ravitsemus
Kun googletat sanat seksi ja ravitsemus tai seksi ja ruokavalio, saat pitkän listan ruoista joita syömällä voit parantaa seksin laatua. Syötäväksi suositellaan muun muassa avokadoa, banaania, vesimelonia, manteleita ja ostereita.

Kun näitä neuvoja katsoo tarkemmin, käy ilmi että lähes kaikkia ruokia suositellaan jonkin niiden sisältämän ravintoaineen takia. Ja nämä ravintoaineet ovat niitä samoja joita saadaan ihan tavallisesta ruoasta: kalium, lykopeeni, E-vitamiini ja sinkki, muutamia mainitakseni.

Kukapa ei haluaisi parempaa seksiä! Jos sinua neuvotaan syömään ostereita koska niiden sisältämä sinkki stimuloi sekä miehiä että naisia seksuaalisesti, mielenkiintosi ostereiden syömistä kohtaan luultavasti kasvaa. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi että ihan samaa sinkkiä on runsaasti myös rukiissa, kaurapuurossa, pähkinöissä ja siemenissä. Lykopeenia on tomaatissa, E-vitamiinia rypsi- ja oliiviöljyssä, kaliumia taas kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä ylipäätään.

Mitä enemmän pengon ruokavaliota jolla väitetään parannettavan seksielämää sitä enemmän päädyn johtopäätökseen että laadukasta seksielämää tukee parhaiten ruokavalio joka on muutenkin terveellinen. Tällainen ruokavalio sisältää muun muassa:

- Runsaasti sekä rasva- että vesiliukoisia vitamiineja
- Riittävästi kivennäisaineita
- Monipuolisesti antioksidantteja
- Hyviä rasvahappoja

Käytännössä tämä tarkoittaa päivässä:
- Ainakin puoli kiloa kasviksia, 1-2 dl marjoja, 1-2 hedelmää
- Viljat täysjyvänä
- Pähkinöitä ja siemeniä 30-50 g päivässä
- Maitotuotteita kohtuudella
- Punaista lihaa enintään noin 700 - 1 000 g viikossa
- Rasvaista kalaa 2-3 kertaa viikossa
- 1-2 rkl laadukasta öljyä kuten rypsi- tai oliiviöljyä päivässä, esimerkiksi salaatinkastikkeena

Hyvän fyysisen kunnon ja normaalipainon merkitystä ei voi myöskään korostaa liikaa. Hyvä kunto tarkoittaa parempaa puhtia makuuhuoneessa ja ylipaino voi lisätä miesten erektiohäiriöitä. Tiedän jo pari- ja kolmekymppisiä miehiä joilla lerpahtaa sängyssä koska ylipainoa on liikaa eikä kunto kestä. Voi käydä myös niin ettei mies kunnon pettämisen takia jaksa olla aktiivisessa osassa yhdynnässä ja nainen joutuu joka kerta olemaan päällä. Siinä ei tietysti ole mitään vikaa mutta samassa seksiasennossa pysyttely mieltymyksen takia on eri asia kun pakon sanelemana. Erinomainen neuvo erektiohäiriöistä kärsivälle, ylipainoiselle miehelle on pudottaa muutama kilo painoa ja painua kuntosalille treenaamaan kovaa perustreeniä suurilla painoilla.

Myös alkoholin käytössä kannattaa pitää kohtuus, mutta punaviinin kohtuukäyttö saattaa olla hyvästä punaviinin sisältämien antioksidanttien takia. Tosin samat antioksidantit saa tummista viinirypäleistä.

Yhden ravintoaineen haluan kuitenkin nostaa esille: rasvan. Ilman rasvaa elimistön hormonitoiminta ei käy kunnolla ja naisilla vähärasvainen ruokavalio voi aiheuttaa ongelmia kuukautisissakin. Liian vähäinen rasvansaanti pudottaa elimistön testosteronipitoisuuksia, joten varsinkin jos olet mies jolla on todettu alhainen testosteronipitoisuus, kannattaa huolehtia että saat riittävästi rasvaa. Ei tietysti kannata unohtaa sitäkään että jos proteiinia syö liikaa, voi sekin pudottaa testosteronia. Kuten Sokrates aikanaan lausui, "Kaikkea kohtuudella eikä mitään liikaa". Lienee hyvä ohje tässäkin.

Hyvästä seksielämästä nauttiminen vaatii tietysti muutakin kuin pelkän laadukkaan ruokavalion. Jos kuitenkin haluat parantaa seksielämääsi ruokavalion avulla, pidä huolta että syöt terveellisesti. Yksittäisten ravintoaineiden lisääminen tuskin parantaa seksielämää - kyse on enemmänkin siitä että niiden puutos heikentää seksielämää. Vaali terveyttäsi niin vaalit myös seksielämääsi. Hyvinvointi heijastuu suoraan ihmisen seksuaalisuuteen ja jos on tyytyväinen omaan kehoonsa, on sängyssäkin kivempaa. Toisaalta sairaudet ja kivut voivat vähentää mielenkiintoa seksiä kohtaan ja jos ihminen voi huonosti, saattaa seksinkin nautinnollisuus kärsiä.


Erektiohäiriöt


Tarkoitukseni on kirjoittaa ravitsemuksen vaikutuksesta erektiohäiriöihin myöhemmin oma juttunsa, joten kerron tällä erää aiheesta vain hyvin lyhyesti.

On hyvä tiedostaa, että erektiohäiriöt voivat ennustaa sydän- ja verisuonitauteja. Siten yhdellä ja samalla ruokavaliolla voidaan ehkäistä sekä sydänvaivoja että erektiohäiriötä. Terveellinen ruokavalio, liikunta ja normaalipaino ovat parhaita keinoja erektiöhäiriön pitämiseen loitolla kun taas tupakointi ja runsas alkoholin käyttö tekevät juuri päinvastoin. Mikäli erektio pettää, kannattaa ensimmäiseksi miettiä ovatko elintavat kokonaisuudessa kunnossa. Jos eivät, suosittelen lämpimästi laittamaan ensimmäiseksi ne kuntoon. Viagra voi toimia hätäratkaisuna mutta mieluummin laittaa itsensä kokonaisvaltaisesti kuntoon kuin koukuttaa itsensä impotenssilääkkeeseen.


Liukkautta ja makua ruokaöljyistä?


Ruokaöljy voi sopia liukuvoiteeksi seksiin ja masturbointiin. Kannattaa kuitenkin muistaa että esimerkiksi kookosöljy saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä joten ennen kuin mitään öljyä käyttää seksissä, on parasta kokeilla varovaisesti pienillä määrillä miten paikat reagoivat. Öljyä voi laittaa ensin esimerkiksi kädelle - missään nimessä sitä ei kannata laittaa ensimmäistä kertaa limakalvoille.

Ruokaöljyt sopivat liukuvoiteeksi vain ja ainoastaan vakituisen seksikumppanin kanssa. Öljyt nimittäin rikkovat helposti ainakin lateksista valmistetun kondomin. Ja koska kondomia tulee käyttää aina satunnaisissa seksikohtaamisissa, ei ruokaöljyn käyttöä voida suositella niihin.

Minulta kysytään usein mielipidettä kookosöljystä ja vastaan siihen yleensä näin: kookosöljy sopii parhaiten iholle ja liukasteeksi intiimialueille. Toinen suosittu luonnon liukuvoide on manteliöljy. Molemmat ovat kivan tuoksuisia ja makuisia. Seksikaupasta ja apteekista löytyvät liukuvoidevalmisteet saattavat olla maultaan neutraaleja tai jopa epämiellyttäviä joten suuseksi tuskin on niiden käytön jälkeen kovinkaan kiehtova vaihtoehto. Kookos- tai manteliöljyssä suuseksistä voi löytää uusia ulottuvuuksia ja henkilö joka ei ole ennen suuseksistä välittänyt voi innostua hommasta ihan eri tavalla jos puuha maistuu kookokselta eikä puulta. Jos kumppanisi ei jaksa antaa sinulle suuseksiä, kokeilemisen arvoinen vinkki on ostaa hyvänmakuista öljyä ja kokeilla sitä yhdessä.
Toiset saattavat pitää oliiviöljyn käyttämisestä liukuvoiteena, mutta vaikka tavallisen rypsiöljyn maku onkin yleensä melko neutraali, kannattaa rypsiöljyä laittaa ehkä kuitenkin mieluummin pastan sekaan kuin käyttää seksissä. Makunsa toki kullakin. Legendan mukaan Jim Morrison käytti aikanaan voita liukuvoiteena mutta paha mennä takuuseen tämän tarinan paikkansapitävyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti