20.9.2016

Ruokapyramidi väärinpäin?

Aina välillä kuulen sanottavan, että koska ruokapyramidissa neuvotaan syömään niin paljon viljaa ja kaikkea muuta epäterveellistä, tulee koko pyramidi kääntää ylösalaisin. Jos kääntäisimme ruokapyramidin ylösalaisin, näyttäisi se tältä:Jos käännämme ruokapyramidin ylösalaisin, syömme kaikista eniten pitkälle jalostettua, lisäainerikasta ruokaa: karkkia, keksejä, jäätelöä ja muita herkkuja. Kaikista vähiten syödään niitä kaikkein tärkeimpiä - kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Jopa viljatuotteet ovat tärkeämmällä sijalla kuin kasvikset. Oikea ruokapyramidi näyttää sen sijaan tältä:


Kaikista tärkeintä on syödä runsaasti kasviksia, marjoja ja siihen vielä hedelmä tai pari. Ruokapyramidi painottaa lautasmallia eli sitä että ensin lautaselle kasataan kasvikset - vasta sitten viljatuotteet ja liha. Oma ohjeeni on että syö täysviljaa mutta ainoastaan puolet kasvisten määrästä.

Ravitsemussuositusten ja ruokapyramidin sanoma ei ole: syö paljon viljaa ja juo paljon maitoa. Ravitsemussuositusten ja ruokapyramidin sanoma on: syö paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kohtuudella täysviljaa ja maitotuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti