11.9.2016

Manteli - superfoodien aatelia?Manteli on kaikkien huulilla. Sitä tunnutaan pidettävän tämän hetken kuumimpana superfoodina. Onko manteli hehkutuksen arvoinen?

Kalorit

Kaloreita mantelissa on ja paljon. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä mantelit eivät kohtuudella nautittuna lihota. Päinvastoin mantelin syöminen saattaa hillitä nälkää ja helpottaa painonhallintaa. Muista kuitenkin kohtuus - 30 grammaa päivässä pähkinöitä ja manteleita tulisi mahtua kenen tahansa ruokavalioon, mutta sitä suuremmat määrät voivat edistää lihomista. Suurempia määriä voi toki nauttia jos ruokavalio on suunniteltu hyvin.

Rasva

Enemmistö mantelin kaloreista, 75 %, tulee juuri rasvoista. Tästäkään ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä manteleiden rasva on pehmeää - juuri sitä rasvan laatua joka hellii sydäntä ja verisuonia. Muista tässäkin että hyväkään rasva ei ole hyvästä jos sitä saa liikaa.

Välttämättömät rasvahapot

Toista välttämätöntä rasvahappoa, omega-6:sta, on mantelissa runsaasti, 12 g/ 100 g. Alfalinoleenihapon eli omega-3:n lähteenä manteli on kuitenkin heikko (0,3 g/ 100 g mantelia). Paljon parempi omega-3:n lähde on saksanpähkinä.

Kuitu

Kuitua mantelissa on enemmän kuin Vaasan ruispaloissa, 12,5 %. Manteli on siis hyvä kuidun lähde. Ja vatsa kiittää.

Hiilihydraatit ja proteiini

Hiilihydraattitietoiselle manteli on oiva osa ruokavaliota: 100 grammaa mantelia sisältää ainoastaan 7 grammaa hiilaria. Proteiininlähteenä manteli on mainio: desistä mantelia saa melkein 20 grammaa proteiinia. Runsas proteiinimäärä selittää osaltaan mantelin edullista vaikutusta kylläisyyteen.

Kivennäisaineet

Manteli on erityisen arvokas elintarvike vegaanille: se sisältää 2,5-kertaa enemmän kalsiumia kuin maito. 100 grammaa mantelia sisältää myös
- Rautaa 5,2 mg (puolet aikuisen miehen päivittäisestä tarpeesta)
- Magnesiumia 280 mg (naisen tarve päivässä)
- Sinkkiä 3,3 mg (noin 30 % tarpeesta)

Vitamiinit

Manteli on kahden tärkeän vitamiinin lähde. Folaattia manteli ei tosin sisällä valtavia määriä, mutta jo 40 grammasta mantelia saa päivittäisen E-vitamiinin tarpeen. Myös mantelimaito on mukava E-vitamiinin lähde.

Tuomio


Manteli on erittäin terveellinen ja ravintorikas elintarvike. Sille on ehdottomasti paikka suomalaisten ruokaympyrässä. Hyvä keino nauttia manteleita on nauttia niitä aamupalalla vaniljajogurtin kanssa. Mantelista saa myös hyvän välipalan, joka kulkee kätevästi mukana vaikka käsilaukussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti