4.12.2020

Säästöliekistä eroon riittävällä syömisellä


Jos haluat ehkäistä säästöliekkiä,
älä laske kaloreita liian alas.

Tämä on ensimmäinen kirjoitukseni lukijan toiveesta. Minulta toivottiin kirjoitusta säästöliekistä ja siitä miten saada ihminen ymmärtämään että ensin pitää opetella syömään riittävä määrä, jotta jotain voi joku kaunis päivä tapahtua.

Hoidan paljon painonhallinnan kanssa kamppailevia ihmisiä. Yksi kestävän painonhallinnan perustavista ajatuksista on että täytyy syödä riittävästi. Riittävä syöminen auttaa kahdella tavalla koska se auttaa hillitsemään mielitekoja, napostelua ja iltasyömistä mutta se auttaa myös pitämään säästöliekin kurissa.

Jos ihminen syö jo valmiiksi liian vähän, laihdutuskuurille ei voi lähteä vähentämällä kaloreita entisestään. Tämä ei ainoastaan lisää säästöliekkiä vaan myös vahvistaa nälkää ja lisää tarvetta herkuttelulle. Riittävä syöminen on paras keino ehkäistä säästöliekkiä ja herkuttelua.

Toki jos ihminen syö 800 kaloria/vrk ja tällä paino jumittaa, kaloreiden laskeminen 500 kaloriin tod näk laskee painoa. Mutta tässä ei ole mitään järkeä. Syömisen taso täytyy nostaa riittäväksi koska - kuten edellä sanottu - riittävä syöminen on kestävän painonhallinnan perusta.

Osalla syömisen lisääminen alhaisista kaloreista hieman nostaa painoa mutta kyllä minä olen useasti todistanut sitä että paino itseasiassa laskee. Tähän on syynä eri mekanismit, joista yksi on perusaineenvaihdunnan vilkastuminen, toinen pienen liikehdinnän, sormien pyörittelyn ym. (ns fidgeting) lisääntyminen.

Jos siis syöt liian vähän, tärkeintä on alkaa syömään riittävästi. Tälle pohjalle rakennetaan kestävä painonhallinta. Mitään muuta tietä ei ole, sillä ellet ole supermies- tai nainen, et jaksa olla lopunelämääsi nälkäkaloreilla. Ja mehän haluamme tehdä muutoksia jotka ovat pysyviä, sellaisia jotka jaksetaan pitää. Hyvällä duunilla tulee hyvät tulokset, välillä tässä voi vaan mennä hetki aikaa. Varsinkin jos stressin ja unen kanssa on haasteita, paketin laittaminen kuntoon vie aikaa. Voit myös varata minulle ajan niin voidaan katsoa, miltä tällainen kestävä painonhallinta näyttää.

1 kommentti:

  1. En tykkää käydä salilla.
    Tykkään käydä Sauvakävely lenkillä.

    VastaaPoista