22.3.2020

Ravitsemusterapeutin ja ravintoterapeutin ero


Ravitsemusterapeutti ja ravintoterapeutti ovat
kaksi eri asiaa.

Moni saattaa ajatella että ravitsemusterapeutti ja ravintoterapeutti ovat yksi ja sama asia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan näiden kahden välillä on merkittäviä eroja.

Ravitsemusterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen


Ravitsemusterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, jolle Valvira myöntää luvan harjoittaa ammattia. Ravitsemusterapeutin koko nimike on itseasiassa laillistettu ravitsemusterapeutti. Kuka tahansa voi kutsua itseään ravitsemuksen - tai minkä tahansa muun alan - asiantuntijaksi, mutta lääkäriksi, psykoterapeutiksi, fysioterapeutiksi tai ravitsemusterapeutiksi saa kutsua itseään ainoastaan henkilö jolla on luvat toimia tässä ammatissa.

Jos terveydenhuollon ammattilainen toimii väärin esim. tekee hoitovirheen ja vaarantaa asiakkaan / potilaan terveyden, hän voi menettää lupansa eikä saa enää työskennellä ammatissa. Jos siis menet ravitsemusterapeutin vastaanotolle, tiedät aina että hän on vastuussa antamastaan hoidosta.

Yritin etsiä tietoa ravintoterapeutista, mutten löytänyt mistään varmaa tietoa onko nimike suojattu. Ylen mukaan ilmeisesti ei, sillä kuka tahansa saa kutsua itseään terapeutiksi. Terveydenhuollon ammattilainen ravintoterapeutti ei ainakaan ole. Ravintoterapeutti ei siis voi pitää vastaanottoa terveysasemalla ja lääkäriasemalla. Ravitsemusterapeutti voi. Ravitsemusterapeutti voi myös toimia työterveyshuollossa, jos hän on käynyt työterveyshuoltoon pätevöittävän koulutuksen.

Koulutuksessa on iso ero


Ravitsemusterapeutti on aina opiskellut vähintään maisterin tutkinnon yliopistossa. Pääaineena ravitsemusterapeutilla on kliininen ravitsemustiede. Tutkinto sisältää 300 opintopistettä ja tavoiteopiskeluaika on 5 vuotta.

Ravintoterapeutin koulutus on 108 opintopistettä. Se on siis laajuudeltaan vain noin kolmasosa ravitsemusterapeutin tutkinnosta. Tutkinnon voi suorittaa 3 - 3,5 vuodessa.

Ravitsemusterapeutin tutkinnon laajuus on kolme kertaa
laajempi kuin ravintoterapeutin.

Opetuksen laadussa on suuri ero. Ravitsemusterapian opinnoissa opettajat ovat vähintään maistereita, mutta moni on tohtori ja ravitsemustieteessä tutkimustyötä ja kliinistä työtä tekevä. Ravintoterapian opinnoissa opettajat eivät ole ravitsemuksen koulutettuja ammattilaisia vaan heidän oma koulutustaustansa on kirjavaa.

Ravintoterapeutin tutkinnossa opettajat eivät ole
päteviä ravitsemuksen ammattilaisia.

Ravintoterapeutin koulutuksen sisältö ei täysin nojaa tieteeseen


Siinä missä ravitsemusterapeutin koulutuksen kurssit perustuvat tiukasti tieteeseen, ravintoterapian koulutuksen kursseista osan sisältö on hyvin kyseenalaista. Tämä ei tosin ole mikään ihme koska kouluttajat eivät itsekään ole sen enempää ravitsemuksen kuin tieteenkään ammattilaisia. Näytin ravintoterapeutin koulutusohjelman sisältöä lääkäriystävälleni ja hän oli kauhuissaan. Hänen mukaansa se, mitä kursseilla opetetaan ravitsemuksesta ja sairauksista, voi jopa vaarantaa potilaan terveyden. Esimerkiksi lisämunuaisen vajaatoiminnan, Addisonin taudin, hoito ei missään nimessä kuulu ravintoterapeutille.

Ravintoterapeutin ei kuuluisi hoitaa sairauksia. Sairauksien
hoito kuuluu terveydenhuollon ammattilaisella.

Yhteenveto


Ravintoterapeutin koulutus on suppeampi kuin ravitsemusterapeutin. Ravintoterapeutti ei saa opinnoissaan yhtä hyviä valmiuksia toimia ravitsemuksen parissa kuin ravitsemusterapeutti. Ravintoterapeutin arvio asiakkaan / potilaan ravitsemuksesta ei siis vastaa ravitsemusterapeutin tapaamista. Ravintoterapeutti ei ole terveydenhuollon ammattilainen.

Jos haluat että sinua hoitaa ravitsemusasioissa terveydenhuollon ammattilainen, joka on vastuussa antamastaan hoidosta, kannattaa valita laillistettu ravitsemusterapeutti. Ravitsemusterapeutti on aina vähintään terveystieteiden maisteri, jonka antama hoito nojaa tieteeseen. Ravintoterapeutti ei ole vastuussa antamastaan hoidosta - toisin sanoen, jos hän tekee hoidossa virheen joka vaarantaa terveytesi, olet asian kanssa aika yksin. Minun suositukseni on että mihin vaivaan ikinä haetkaan apua, valitse aina koulutettu ammattilainen.

Oli kyseessä sitten talon rakentaminen tai ravitsemus,
kannattaa palkata hommaan ammattilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti