6.1.2019

Lihava ei ole yhtä kuin laiska


Karhu ei ole laiska eläin - välillä täytyy vaan
kerätä voimia että jaksaa taas metsästää.

Olen jo kauemman aikaa puhunut sen puolesta että ihmiset ymmärtäisivät ettei lihavuus tai ylipaino johdu itsekurin puutteesta. Tammikuu on aikaa jona tätä asiaa ei voi liikaa korostaa ja siksi haluan kirjoittaa aiheesta.

Kukaan ei ole lihava koska häneltä puuttuu itsekuria eikä kukaan ole kovassa kunnossa koska hänellä on itsekuria. Huonossa ja hyvässä kunnossa olevia ihmisiä ei erota itsekuri tai laiskuus. Moni hyvässä kunnossa oleva on henkiseltä kantilta aikamoista pullamössöä. Vastaavasti tiedän lukemattomia ihmisiä jotka ovat huonossa kunnossa ja lihavia ja ovat erittäin vahvoja, elämässä pärjääviä rohkeita ihmisiä.

Asia joka erottaa lihavan normaalipainoisesta on erilaiset elämän prioriteetit. Tuskin kellään lihavalla tai ylipainoisella itsestään huolehtiminen ja terveelliseen ruokavalioon panostaminen on elämän prioriteetti nro yksi. Usein elämässä etusijalla on ihan muut asiat: perhe, parisuhde, työ ja vaikka kodinhoito.

Meillä kaikilla voimavarojen yhteenlaskettu summa 100 %. Jos laittaa 33 % perheelle, 33 % työlle ja 33 % kodille, ei itsestään huolehtimiselle jää tilaa. Voimavaroihin voi joskus panostaa yli 100 % mutta tämä kuluttaa ja vie ennemmin tai myöhemmin burnoutiin. Et pysty puristamaan itsestä enempää kuin sinusta irtoaa, ainakin vaarantamatta terveyttäsi.

Haluan korostaa tätä asiaa jokaiselle joka näin vuoden alussa miettii uuden elämän aloittamista. "Uusi elämä" onnistuu parhaiten silloin kun sitä todella haluaa ja laittaa ennen projektin aloittamista päänsä ja olosuhteet sellaiseen kuntoon että elämäntapamuutos on mahdollinen. Jos asia ei ole prioriteettilistasi kärjessä, on todennäköistä että epäonnistut. Jos asia on prioriteettilistasi kärjessä ja lähdet liikkeelle itseäsi kuunnellen, todennäköisyys sille että olet hyvillä fiiliksin projektissa mukana vielä keväällä, kasvaa huomattavasti.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle ravitsemuksesta juttelemaan?


Jos sinulla herää kysymyksiä ravitsemukseen, painonhallintaan tai elämäntapamuutoksiin liittyen, olet tervetullut ravitsemusterapeutin vastaanotolleniAjanvaraus tästä tai soittamalla 030 6000. Hoidan myös kasvisruokavaliota noudattavia, vatsavaivoista kärsiviä ja henkilöitä joilla on korkeat kolesterolitasot. Pidän vastaanottoa Keskuskadun ja Kampin Terveystalossa. Pidän myös etävastaanottoa joten voit varata ajan etänä tai tulla paikan päälle. Jos kysyttävää, ole yhteyksissä petteri.lindblad1204@gmail.com soita Terveystalon ajanvaraukseen 030 6000.

4 kommenttia:

 1. Perhe ja parisuhde on kyllä sidoksissa terveyden kautta ylipainoon.
  Ihmisen ajtusmailman täytyy olla aika matalalla levelillä jos ei ymmärrä terveyden ja hyvinvoinnin liittyvän siihen, miten perheen kanssa voidaan hyvin ja eletään kauemmin kuin 50-kymppiseksi.

  Moni on sanonut, että katuu keskittymistä työelämään perheen kustannuksella, jos tähän vielä lisätään sairaaloinen ylipaino diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet, niin tuskin se perhe on tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

   Hyviä ajatuksia. Vaikka olenkin kanssasi osittain samoilla linjoilla, niin vuosien kokemuksesta tältä alalta voin sanoa että läheskään kaikki eivät jaksa panostaa itseensä riittävästi. Yllättävän helposti elämässä päädytään tällaiseen tilanteeseen. Välillä elämä ja sen haasteet vaan vie ja itsestä huolehtiminen jää. Kenelle tahansa meistä voi käydä niin. Työn, arjen, perheen, ystävien, taloudellisten juttujen ja oman ajan sekä terveyden kanssa tasapainoilu ei aina ole helppoa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

   Mukava kuitenkin kuulla näin myöhässäkin että sait apua/tukea :)

   Poista