26.10.2018

Toiminnallinen dyspepsia



Toiminnallinen dyspepsia ei ehkä ole yhtä yleinen toiminnallinen vatsavaiva kuin ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta myös se voi heikentää elämänlaatua merkittävästi. Toiminnallisen dyspepsian  ruokavaliohoito toteutetaan dyspepsian oireiden mukaan, joita on esimerkiksi

  • Ylävatsakipua, närästystä, väkevän nesteen nousua suuhun
  • Ulkustautiin (maha- ja pohjukaissuolihaava) ei voida merkittävästi vaikuttaa ruokavaliohoidolla
  • Yleisin motiliteettihäiriöt: syömisen jälkeen vatsakipua, turvotusta, pahoinvointia ja mahan nopea täyttymisen tunne
  • Ummetusta ja ripulia
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä-tyyppistä oireilua

Ruokavaliohoidon kulmakivet


- Vältetään ruokia jotka aiheuttavat oireita

- Syöminen rauhassa, ilman kiirettä

- Isot ja rasvaiset ateriat lisäävät oireita

- Kaasua tuottavat ruoat pahentavat oireita (kts. alempana)

- Kahvi voi pahentaa oireita joten sen välttäminen tarvittaessa (yksilöllistä)

- Välillä potilas voi syödä melkein mitä vain oireetta, välillä taas oireita tulee vaikka söisi mitä vain

- Potilas saattaa hyötyä FODMAP-rajoituksesta jos hänellä on IBS-tyylisiä oireita


Kaasua tuottavia ruoka-aineita
Kaali
Paprika
Ruis ja vehnä
Lanttu
Tuore kurkku
Täysjyvä ylipäätään, leseet
Herneet ja pavut
Sitrushedelmät

Sipuli
Omena


Kaasua voivat aiheuttaa myös:


Fruktoosi
Sorbitoli, ksylitoli
Tuore hapanleipä
Maissi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti