Toiminnallinen dyspepsia ei ehkä ole yhtä yleinen toiminnallinen vatsavaiva kuin ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta myös se voi heikentää elämänlaatua merkittävästi. Toiminnallisen dyspepsian ruokavaliohoito toteutetaan dyspepsian oireiden mukaan, joita on esimerkiksi
- Ylävatsakipua, närästystä, väkevän nesteen nousua suuhun
- Ulkustautiin (maha- ja pohjukaissuolihaava) ei voida merkittävästi vaikuttaa ruokavaliohoidolla
- Yleisin motiliteettihäiriöt: syömisen jälkeen vatsakipua, turvotusta, pahoinvointia ja mahan nopea täyttymisen tunne
- Ummetusta ja ripulia
- Ärtyvän suolen oireyhtymä-tyyppistä oireilua
Ruokavaliohoidon kulmakivet
- Vältetään ruokia jotka aiheuttavat oireita
- Syöminen rauhassa, ilman kiirettä
- Isot ja rasvaiset ateriat lisäävät oireita
- Kaasua tuottavat ruoat pahentavat oireita (kts. alempana)
- Kahvi voi pahentaa oireita joten sen välttäminen tarvittaessa (yksilöllistä)
- Välillä potilas voi syödä melkein mitä vain oireetta, välillä taas oireita tulee vaikka söisi mitä vain
- Potilas saattaa hyötyä FODMAP-rajoituksesta jos hänellä on IBS-tyylisiä oireita
Kaasua tuottavia
ruoka-aineita
|
||
Kaali
|
Paprika
|
Ruis ja vehnä
|
Lanttu
|
Tuore kurkku
|
Täysjyvä ylipäätään, leseet
|
Herneet ja pavut
|
Sitrushedelmät
|
|
Sipuli
|
Omena
|
|
Kaasua voivat aiheuttaa myös:
• Fruktoosi
• Sorbitoli, ksylitoli
• Tuore hapanleipä
• Maissi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti