26.10.2018

Älä hifistele vaan keskity isoon kuvaanTänä vuonna ilmestynyt tutkimus*, jossa todettiin että tietyt riskitekijät omaavat ihmiset ovat suuremmassa riskissä sairastua dementiaan, aivoverenkierron häiriöihin ja Parkinsoniin, on hyvä esimerkki siitä kuinka ihmisten kannattaisi keskittyä terveyden kannalta muutamaan olennaisimpaan juttuun ja unohtaa pieniin yksityiskohtiin tarttuminen.

Kyseisessä tutkimuksessa todettiin että korkea verenpaine, huonot veren kolesteroliarvot ja diabetes lisäävät sairastumista dementiaan, aivoverenkierron häiriöihin ja Parkinsoniin. Tutkimus toimii hyvänä keissiesimerkkinä siitä mihin ihmisten kannattaisi oikeasti omassa terveydessään keskittyä. Terveydessä ei tarvitse keskittyä siihen että onko ruossa lisäaineita, onko ruoka luomua tai vaikka saako nyt varmasti optimaalisen määrän jotain tiettyä vitamiinia. Terveydessä kannattaa keskittyä siihen että laittaa kaikki paukkunsa siihen että muutama terveyden kannalta olennaisin tekijä on kunnossa.

Hyvät kolesteroliarvot ja verenpaine, normaali paino (ehkäisee parhaiten diabetesta), liikunta, tupakoimattomuus ja maltti alkoholinkäytössä on aika hyvä nippu kuudesta terveyden kannalta erittäin oleellisesta jutusta jotka kannattaa laittaa kuntoon ennen kuin ahnehtii yhtään mitään ylimääräistä.

Toki Suomessa on paljon ihmisiä joilla nämä asiat ovat kunnossa. Ja jos nämä asiat ovat kunnossa, voi alkaa hifistelemään. Mutta koska suomalaisilla kokonaisuutena eivät nämä asiat ole kauhean kiitettävällä tasolla, olisi hyvä painottaa enemmän näitä perusjuttuja.

Unohda siis vitamiinihyllyt, superfoodit, ihmedieetit, terveyskaupat, vihersmoothiet ym. - käy mittauttamassa kolesterolisi ja verenpaineesi ja jos ne ovat viitearvojen ulkopuolella, käy ostamassa supermarketista rypsiöljyä sekä vihanneksia ja tee kaverin kanssa tunnin kävelylenkki.

*Lifetime risk of common neurological diseases in the elderly population, Licher ym. 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti