17.9.2015

Voi ja rypsiöljy vertailussa


Millaisia eroja on voin ja rypsiöljyn välillä?

Moni pitää voita terveellisenä koska se on "luonnollista". Onko voin luonnollisuus kuitenkaan niin kova valtti, että sitä kannattaa nauttia mieluummin kuin rypsiöljyä? Katsotaan millaisia nämä rasvat todellisuudessa ovat.

Ensimmäisenä vuorossa voi.

Voi sisältää kovaa rasvaa enemmän kuin rypsiöljy.

Seuraavaksi kylmäpuristettu rypsiöljy.

Rypsiöljyssä on pehmeää rasvaa enemmän kuin voissa..

Voissa on enimmäkseen tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa - 54 g 100 g voita kohden. Kovaa rasvaa saa ja kannattaakin syödä, mutta sen määrän tulisi olla balanssissa pehmeiden rasvojen kanssa. Näin ei ole meillä Suomessa, jossa kovan rasvan saanti suhteessa pehmeisiin on turhan korkea. Jos haluat lukea kovan rasvan vaikutuksista sydänterveyteen, tsekkaa tästä. Totesin jo aiemmassa, rypsiöljyä ja oliiviöljyä vertailleessani kirjoituksessa että pehmeää rasvaa eli mono- ja polytyydyttymättömiä rasvahappoja rypsiöljyssä on paljon, jopa yli 90 g per 100 g öljyä. Kovaa rasvaa rypsissä on vain viitisen grammaa. Sydänterveyttä ajatellen näyttääkin vahvasti siltä, että tästä tulee erävoitto rypsiöljylle.

Rypsiöljyssä on parempi rasvan laatu kuin voissa.

Voin terveellisyyttä perustellaan usein sen sisältämien vitamiinien perusteella. Kuitenkin ainoa vitamiini, jota voista löytyy, on A-vitamiini. 100 g:ssa voita on noin 700 mikrogrammaa A:ta. Naisen saantisuositus on 700, miehen 900 mikrogrammaa vuorokaudessa. Odottaville ja imettäville määrät ovat korkeammalla.

Voi sisältää runsaasti A-vitamiinia, rypsiöljy ei yhtään.

Rypsiöljyssä ei ole A-vitamiinia vaan E-vitamiinia. 100 grammassa rypsiä on 30 mg E-vitamiinia eli kolme kertaa aikuisen tarpeen verran.

Rypsiöljy sisältää paljon E-vitamiinia, voi hyvin vähän.

Saadakseen riittävästi A-vitamiinia, aikuisen miehen tulee syödä voita 130 g päivässä. Tämä on yli 900 kaloria. Saadakseen riittävästi E-vitamiinia, aikuisen miehen tulee syödä rypsiöljyä 33 g, joka vastaa alle 300 kaloria. Tämä on noin kaksi ruokalusikallista.

Mutta voissahan on muitakin vitamiineja? Toki, mutta määrät ovat täysin mitättömiä. Esimerkiksi E-vitamiinia 100 grammassa voita on 1,5 mg. Voit halutessasi tsekata asian tästä.

On tietty hassua vertailla kahta eri vitamiinia, mutta mikäli terveellisyyttä perustellaan vitamiinipitoisuudella, rypsiöljy hakkaa voin sata-nolla.

Voissa väitetään olevan elimistölle välttämättömiä rasvoja. No onko siinä?

Vastaus on karu ei. Elimistölle on olemassa kahdenlaisia välttämättömiä rasvahappoja, alfalinoleenihappoa ja linolihappoa. Alfalinoleenihappoa voissa on noin 0,4 g (per 100 grammaa voita), linolihappoa noin yksi gramma. Saadakseen kaksi grammaa alfalinoleenihappoa tulee voita syödä puoli kiloa. Kaksi grammaa linolihappoa tulee täyteen helpommin - 200 grammalla. Kaloreita tässä on kuitenkin yli 1 400.

Kylmäpuristetussa rypsärissä on alfalinoleenihappoa 12 g, linolihappoa 20 g. Saadakseen kaksi grammaa alfalinoleenihappoa, tulee rypsäriä napata 17 grammaa, joka on vähän yli yhden ruokalusikallisen verran. Kaksi grammaa linolihappoa ylittyy reippaasti (2,7 g) yhdellä ruokalusikallisella rypsiöljyä. Kaloreitakaan ei tule ylenmäärin. Voi onkin täysi vastaankävelijä, mitä välttämättömiin rasvahappoihin tulee.

Rypsiöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, voi taas ei yhtään.
Entä sitten? Jonkun korvaan tämä voi kuulostaa pelkältä teoreettiseltä näpertelyltä - ihan sama mitä joku tarkka rasvakoostumus näyttää! Näinkö? Ei aivan.

Otetaan joko 37,5 g voita tai 35 ml kylmäpuristettua rypsiöljyä ja nautitaan niitä päivittäin. Voin vaihtaminen rypsiöljyyn alentaa veren kolesterolia 8 % ja LDL-kolesterolia 11 %. Mikä erityisen tärkeää, rypsiöljy alentaa hapettunutta LDL-kolesterolia 16 %. Moni perustelee rypsiöljyn huonoutta sen sisältämillä monityydyttymättömillä rasvahapoilla, jotka mukamas hapettuvat superherkästi ja ovat siksi vaarallisia. Liekö syynä sitten nämä monityydyttymättömät rasvahapot vai jokin muu, mutta voin vaihtaminen kylmäpuristettuun rypsiöljyyn näyttää olevan erittäin terveellinen valinta. Myös ihan käytännössäkin.

Kun voin vaihtaa rypsiöljyyn, kolesteroli laskee selvästi.

2 kommenttia: