21.9.2015

Onko omegakolmosta vain kalassa?Minulta kysytään tätä aina uudestaan ja uudestaan, joten tässä vastaukseni asiasta minulta kysyneelle henkilölle (henkilön mukaan rypsiöljyn ja pähkinöiden alfalinoleenihappo ei ole omega-3):

"Kiitos hyvästä kommentista! Monella muulla on varmasti samanlainen väärinkäsitys asiasta. Liekö syynä kalasta tehtyjen omega-3-pillereiden tehokas markkinointi vai jokin muu, mutta moni tosiaan uskoo kalan omega-3:n EPA:n ja DHA:n olevan ainoat omegakolmoset.

Omega-3 nimitys tulee puhtaasti kemiasta ja rasvahapon rakenteesta: omega-3-rasvahapossa ensimmäinen hiilten välillä oleva kaksoissidos on metyylipäästä laskettuna hiilessä numero kolme. Alfalinoleenihapossa ensimmäinen kaksoissidos on 3. hiilessä, mikä tekee siitä omega-3-rasvahapon.

On totta, että alfalinoleenihapon muuttaminen elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi tapahtuu aika pienellä hyötysuhteella. Tästä tosin kannattaa tuskin huolestua: kaikki omega-3-rasvahapot, tulivat ne sitten kalasta tai rypsiöljystä, edistävät terveyttä. Jostain kumman syystä ihmiset ajattelevat että koska EPA ja DHA ovat lopputuotteita, niiden täytyy olla kaikista parhaita ja terveellisimpiä ja vain niitä tulee saada suoraan ravinnosta. Kannattaa syödä eri rasvoja monipuolisesti jotta saa sekä alfalinoleenihappoa että EPA:a ja DHA:ta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti