Ahmintahäiriöstä eli binge eatingista on kyse silloin kun syömistä ei pysty lopettamaan vaikka haluaisi. Määritelmän mukaan "huomattavan suurten ruokamäärien ahminta on kohtauksittaista ja se toistuu keskimäärin viikoittain (vähintään kerran viikossa) ja kun sitä on jatkunut useamman kuukauden." Siinä on mukana myös esim. ahminnan salaamista muilta, syömistä vaikkei ole nälkä tai itseinhoa. Ahmintahäiriö kuuluu epätyypillisiin syömishäiriöihin.
Ahmintahäiriöstä kärsivä ihminen on helposti kierteessä: koska ahmiminen nostaa painoa, tähän pyritään vastaamaan tiukoilla laihdutuskuureilla. Ahmitaan, laihdutetaan, ahmitaan, laihdutetaan jne. Tässä käy helposti niin että nälänsäätely menee sekaisin, mikä lisää ahmimista. Jyrkkä vaihtelu dieettien ja runsaan syömisen välillä on asia joka sekoittaa nälänsäätelyn ja ihminen vajoaa yhä syvemmälle suohon.
Yksi yleisiä keinoja laihduttamisen lisäksi on skippailla aterioita. Fakta kuitenkin on että mitä suuremmassa energiavajeessa ihminen on ja mitä pidempi aika viimeisestä ruokailukerrasta on, sitä nälkäisemmäksi ihminen tulee ja riski menettää syömisen hallinta kasvaa. Voi siis olla että ensin ahmitaan, sitten tulee itseinho ja painoa yritetään pudottaa skippaamalla esim aamupala tai välipala. Paino voi alkuun laskea mutta sitten tulee nälkä ja nälkää seuraa vastaisku eli ahmiminen.
Terveyskirjasto suosittelee ahmintahäiriön ykköshoidoksi säännöllistä ateriarytmiä. Käytännössä tämä tarkoittaa täsmäsyömistä. Syödään riittävää, monipuolista ruokaa 3-4 tunnin välein. Laihdutuskuurit tulee lopettaa koska sieltä ratkaisua ei löydy. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala on hyvä rytmi joka toimii useimmille. Tällainen syöminen pitää nälän hallinnassa.
Laihduttaminen tulee lopettaa
On mahdotonta sanoa kauan ahmintahäiriöstä parantuminen kestää mutta kyse ei juuri koskaan ole nopeasta ratkaisusta. Ihminen tietysti haluaisi asian nopeasti kuntoon mutta ainoa paikka jossa onni tulee ennen työtä on sanakirja. Toipuminen vaatii aikaa ja sitoutumista hoitoon. Täytyy olla kärsivällinen. Ehkä tärkeintä on ymmärtää että laihduttamisen lopettaminen on ensiaskel kohti parempaa. Helposti voi kuitenkin käydä niin että kun hommaa ei saada heti kuntoon ja kärsimätön mieli haluaa tuloksia, hoitosuunnitelmasta poiketaan ja palataan siihen että hommaa yritetään hallita laihdutuskuureilla. Toki on luonnollista että repsahduksia sattuu, niiden jälkeen vaan tulee hypätä takaisin satulaan ja jatkaa matkaa ja hyvää työtä kuntoon pääsemiseksi.
Ahmintahäiriön hoito tiivistettynä: syö riittävästi, lopeta tiukka laihduttaminen ja rajoittaminen. |
Ahmintahäiriö voi lähteä ajan mittaan paranemaan itsestään ihan vaan sillä että syödään riittävästi ja säännöllisesti. Sitten jos joskus tarvitsee pudottaa painoa, se tulee tehdä järkevästi riittävällä syömisellä, ei tiukoilla rajoittavilla syömisillä. Ensin tulee kuitenkin hoitaa ahmintahäiriö kuntoon ja vasta sitten pudottaa painoa. Näitä ei voi tehdä samaan aikaan: ahmintahäiriö on syömishäiriö ja syömishäiriön hoito ei onnistu jos syödään kulutusta vähemmän.
Jos säännöllinen ruokarytmi ja riittävä syöminen eivät auta, tulee hakeutua hoitoon eli kannattaa olla yhteyksissä terveysasemaan, työterveyshuoltoon tai lääkäriasemalle. Psykoterapia voi auttaa myös. Mielenterveystalolta löytyy tosi hyvä itsehoito-ohjelma Irti ahminnasta. Myös minun vastaanotolleni voi tulla Terveystaloon, hoidan säännöllisesti ahminnasta kärsiviä potilaita.
LÄHDE
Ahmintahäiriö (BED), Duodecim Terveyskirjasto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti