5.8.2021

Miksi laihdutuskuurit voivat joskus lihottaa?

Mikä on ikävämpää kuin olla tahtomattaan ylipainoinen? Olla ylipainoinen, laihtua 10 kg ja sitten huomata että paino nouseekin taas -> tulee helposti epäonnistunut fiilis, mikä on epämotivoivaa, luovutaan laihduttamisesta, paino nousee. Sitten kun ollaan lihottu useampi kilo ja varsinkin kun ollaan vanhassa painossa, pettymyksen ja epäonnistumisen tunne voi olla niin kova että pannaan läskiksi, "en kykene laihduttamaan".

Laihduttaminen voi olla niin karu kokemus että se vie innon kaikkeen järkevään elintavan noudattamiseen.

Jos kroppaa näännyttää liian vähällä syömisellä, kroppa on kuin tiukalle vedetty kuminauha -> vastareaktio tulee olemaan kova ja syöminen otetaan takaisin korkojen kera. Vähän niin kuin jos et saa pitkään aikaan nukuttua kunnolla, sitten kun taas saat niin sitten nautit siitä; jos lapsena ei ollut rahaa niin jos aikuisena rikastuu, rahankäyttö menee helposti yli.

Nopeissa muutoksissa on myös se haaste että jos ylipainoinen ottaa fitnessruokavalion, paino voi kyllä laskea mutta pää on edelleen sama, ei ole tapahtunut muutoksia siellä. Ideana olisi ottaa pari muutosta kerrallaan ja totutella elämään ja arkeen niiden kanssa, kuulostella, katsoa miltä tuntuu; onko tämä minun juttu?

Kuten kaikkiin muihinkin vastoinkäymisiin: painonnousuun kannattaa suhtautua oppituntina. Lihominen aiheuttaa sinussa tiettyjä tunteita - se ei määrittele sinua ihmisenä, laihduttajana eikä tee sinusta epäonnistujaa. Kaikki mokaavat elämässä välillä, myös ravitsemusterapeutit.

Miten päästään takaisin oikeille raiteille?

Kun tehdään asiat järkevästi. Se, että miten paljon painoa putoaa, ei aina ole täysin henkilön omassa vallassa: se, minkälaisia valintoja arjessa tekee, on omassa vallassa. Voisiko keskittyä mieluummin siihen että tekee hyviä juttuja joka päivä ja luottaa että se riittää mihin riittää? Hyvä aamupala, riittävä lounas, selkeä välipala 2-3 h lounaasta esim hedelmä + pähkinät, kasvispainotteinen päivällinen, riittävä arkiliikunta, kunnon yöunet ja pari kertaa viikossa puntille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti