- Painonhallinta, vatsavaivat, kolesteroli ja urheilijan ravitsemus - myös etävastaanotto
25.8.2019
Pysyvä elintapamuutos vaatii olosuhteiden ja ympäristön muuttamista
Olen toiminut jo yli kuusi vuotta (20.8.2019) personal trainerina ja ravitsemusterapeuttina ja nähnyt monenlaisia elämäntapamuutoksia ja niiden yrityksiä. Jokaisella, joka kanssani aloittaa, on hyvät mahdollisuudet muuttaa elämäntapojaan. Tämä kuitenkin vaatii yhden asian: jotta elämäntapamuutoksesta tulee pysyvä, tulee olosuhteita muuttaa uutta elämäntapaa tukevaksi.
Aivan liian usein ihmiset muuttavat vain yhtä tai kahta asiaa elämästään: aletaan liikkumaan tai syömään terveellisemmin. Pelkästään lisäämällä liikuntaa voidaan pudottaa monta kiloa painoa. Liikunnan painoa pudottava vaikutus ei tule kuitenkaan olemaan pysyvä jos muutetaan ainoastaan toimintaa: pysyväksi liikunta voi tulla jos muutetaan olosuhteita ja omaa ajattelua.
Annan esimerkin. Hyvin simppeli ja toimiva keino kunnon parantamiseen on alkaa kävelemään 10 000 askelta päivässä. Huonokuntoisella tällä on selkeitä vaikutuksia kuntoon. Moni kuitenkin tekee sen virheen että päättää yhdeltä istumalta alkavansa kävelemään 10K askelta. Voi kuitenkin olla että tämä päätös on tehty miettimättä tavoitteen realistisuutta: jaksanko todella tehdä tämän myös sateisena marraskuun iltana työpäivän jälkeen? Voi myös olla että tavoite ei ole logistisesti tai aikataulullisesti mahdollista. Jos ylimääräistä aikaa ei ole, lenkki päivän jälkeen stressaa ja pitkässä juoksussa se tuskin on kestävällä pohjalla.
Tässä tapauksessa pitäisi ensin miettiä: saanko 10K mahtumaan päivääni? Jos vastaus on ehkä, seuraavaksi mietitään: miten? Sitten yhdessä mietitään miten tuo tavoite onnistuisi. Tyyliin, jätän auton kotiin ja kävelen/pyöräilen työmatkan tiistaisin ja torstaisin. Tai sitten sumplitaan puolison kanssa että ti ja to on hänen vuoronsa hakea lapset harrastuksista, jolloin lenkki onnistuu. Ihan yhtä lailla, jos sinulla on huonot ulkoiluvehkeet, 10K askeleen kävely marraskuun sateessa ei tule nappaamaan.
Sama juttu ravitsemuksessa. Miten mahdollistetaan päiväsi sellaisiksi että pystyt syömään säännöllisen ateriarytmin mukaan? Usein tämä vaatii funtsimista ja esim. aikataulujen miettimistä duunikavereiden kanssa. Entä jos aina on niin kiire ettei koskaan kerkeä monipuoliselle lounaalle? Silloin täytyy miettiä miten lounas voisi onnistua. Vai pitäisikö ottaa eväät mukaan töihin? Tämä vaatii ennakointia ja kauppareissuille enemmän suunnitelmallisuutta.
Nämä kaikki ovat samaa juttua eli olosuhteiden muuttamista elintapoja tukevaan suuntaan. Samaan tapaan voidaan muuttaa ympäristöä: esim. muutetaan paikkakunnalle jossa on paremmat liikuntamahdollisuudet. Itse asun Stadin törkyisessä ja pahamaineisessa Kurvissa, mutta 1,5 km päässä avautuu Mustikkamaan ulkoilumaastot. Asun siis iltalenkkien kannalta ihanteellisessa paikassa. Asuin opiskeluaikoina hetken Puotilassa ja koska en tykännyt alueesta yhtään, myös kävelin vähemmän.
Listaa voi jatkaa: ostetaan polkupyörä, hyvät lenkkitossut, askelmittari, hyvä sänky josta herätään reippaana jolloin jaksetaan liikkua jne. Jos haluat tehdä pysyvän elämäntapamuutoksen, muuta olosuhteita tätä tukevaksi. Uuden mieluisan liikuntaharrastuksen aloittaminen on yksi tällainen. Moni asiakkaani on muuttanut olosuhteita hankkimalla personal trainerin, jolloin kerta-pari viikkoon tulee aina hyvä treeni. Kun treenistä tulee nautinto ja rutiini, sille halutaan raivata kalenterista tilaa, jolloin olosuhteita ja ympäristöä muutetaan automaattisesti elintapamuutosta tukevaksi. Arvojärjestyksen muuttaminen sekin on olosuhteiden muuttamista. Jos ryhdyt elintapamuutokseen ennen kuin olet laittanut arvosi järjestykseen, muutos tuskin on kestävällä pohjalla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti