14.4.2018

Tarvitseeko kaloreita laskea?



Moni miettii että miten ravintoaineiden laskemiseen kannattaa suhtautua. Onko kaloreiden ja ravintoaineiden laskemiselle perusteita?

Ei ja on.

Ehkä 99 % ihmisistä sille on tuskin mitään tarvetta. Miksi kaloreita ja ravintoaineita pitäisi laskea? Jos ylipainoa on, riittää että tehdään myönteisiä muutoksia nykyiseen ruokavalioon, pidetään muutokset ja paino lähtee kyllä laskuun.

Vitamiinien ja kivennäisaineidenkaan laskemiselle ei ole yleensä tarvetta koska jos käy tsekkauttamassa asian ammattilaisen (=ravitsemusterapeutti) luona, hän näkee kyllä silmämääräisesti tuleeko ravintoaineita riittävästi.

Miksi kaloreita pitäisi laskea? Totta, joillekin se voi tuoda kontrollin tunnetta ja jos energiansaannin ja ravintoainesisältöjen suhteen ollaan aivan pihalla, voi olla paikallaan. Mutta tämäkin on merkitykseltään toissijaista: kun päähuomion suuntaa laadukkaan ravinnon syömiseen, ruoan energiamäärä ohjautuu automaattisesti oikeaksi. Kun teet fiksuja valintoja, sinun on erittäin vaikea syödä liikaa energiaa, väärän energiaravintoainejakauman mukaisesti ja saada liian vähän vitamiineja. Lautasmalli on tähän hyvä apu.

Ps. Urheilijoille on usein hyödyllistä laskea esim. proteiinin ja hiilihydraatin saanti tarkemmin koska jos treenaat joka päivä kovaa tunnin, tarvitset polttoainetta eli hiilaria noin 6 grammaa painokiloasi kohden päivässä.

7 kommenttia:

  1. "Kun teet fiksuja valintoja, sinun on erittäin vaikea syödä liikaa energiaa". entä kun ongelma on se, että kun yrittää irtautua kaloreiden laskemisesta ja kuunnella omaa kroppaa ja syödä intuition mukaan, laihtuu tahtomattaan? Olen tässä pidemmän aikaa laskenut kaloreita ja saanut nostettua painoa 8 kiloa normaalin puolelle. Nyt haluaisin alkaa syömään fiiliksen mukaan enkä enää niin laskeskella. Kokeilin niin että heittäydyin, mutta merkkailin ylös ja heti alkoi paino laskemaan ja ruokamäärät olivat liian pieniä. :( Voivatko signaalit olla jollain ihmisellä vaan ihan pielessä?

    VastaaPoista
  2. Enemmistöllä meistä haaste on että paino pyrkii nousemaan - toisilla asia on toisin päin eli paino meinaa laskea. Sinä kuulut tähän porukkaan ja siinä on omat haasteensa. Näillä tiedoilla vaikea sanoa mikä lienee laihtumisen syynä. Veikkaisin että saatat olla urheilija/aktiiviliikkuja joka treenaa paljon ja kovaa? Kovaa treenaavilla käy helposti niin että kulutus on niin kovaa että vaikka kuinka söisi, ei meinaa pysyä perässä. Vielä jos syö liian terveellisesti, silloin on tosi haasteellista syödä riittävästi jos treenaa paljon. Jos et ole paljon treenaava, en tiedä onko jotain pielessä, ehkä ruoalla ei vaan ole sinulle niin tärkeä asia niin kuin meille muille pulliaisille? Tällöin helposti ajaudutaan tilanteeseen että on muuta tekemistä kuin syödä, jätetään ateria sun toinen väliin ja vietetään vaikka aikaa ystävien kanssa tai tehdään töitä. Toisilla pienikin stressi ja suru pudottaa ruokahalun heti niin alas ettei maistu. Syitä voi olla monia. Yleensä ihmiset tykkää herkutella ja vähän liikaakin mutta monille herkuttelu ei ole niin tärkeä asia elämässä ja sitten kun herkkuja ei syödä ja silloin tehdään muita asioita esim. liikutaan, paino voi mennä aika alas.

    VastaaPoista
  3. Heippa! Asian vierestä vähän, mutta voisitko kirjoittaa joskus lepopäivien merkityksestä. Itse tulee liikuttua salitreenipäivien (2-3x vko) ja joogapäivien lisäksi päivittäin niin, että hikoilee. Esim. asiointimatkat näinä välipäivinä menee puolijuoksua siten, että aina paita kostuu eikä TODELLAKAAN pysty puhumaan puuskuttamatta. :D (Hitusen kiusallista jos on museoon esmes menossa...) Jotenkin en vain osaa olla ja liikunnaksi en edes laske mitään, missä ei oikeasti hengästy. Pidän itseäni aloittelijana vielä kolmen salilla vietetyn vuoden jälkeenkin ja perustelen, että ei se lepopäivä minuun päde, kun en nosta penkistä 200kg ja treenaa bikinifitness-kisoihin. :/ Vaikka kyllä lihaskasvuun ja painon nostamiseen tähtään, kun vielä on inasen alipainoa. Mutta lyhyestä virsi kaunis: kiitos mahtavasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos positiivisesta palautteesta! Mun kirjotukset on olleet ravitsemuksesta ja en oo juurikaan treenistä kirjottanut mutta täytyy laittaa ehdotus mieleen :)

      Poista
    2. Kiva, jos harkitset. ;) Ja ravitsemus toki osana, moni kun syö vähemmän kun ei urheile. iso ongelma aloittelijoilla ja itsellänikin, suht hentoisena naisihmisenä. ;D

      Poista
  4. Löysin googlesta tän ketjun ku etsin vastausta kysymykseen: Pitääkö liikutut kalorit syödä? Tästä käytiin keskustelua tuttavani kanssa ja hän sanoi että pitää, mutta mietin et mitenköhän KUKAAN jaksaa syödä 3500 kcal. Itselläni nyt jää väkisin syömättä 700-1500 kcal, jännä nähdä miten käy; meneekö kroppa säästöliekille vai jatkuuko painon putoaminen

    VastaaPoista
  5. Hei, Pahoittelut, huomasin vasta äskettäin että minulle on tullut iso liuta hyväksymistä odottavia kommentteja, olivat menneet täysin ohi.

    Kyllä olisi hyvä syödä kulutuksen verran. Kun liikut enemmän, sinun pitäisi myös syödä enemmän. Jos syöt 700-1500 kcal alle kulutuksesi ja liikut paljon, näkisin että siinä kyllä aika iso riski. Tuskin palaudut treenistä kunnolla. Oma kulutukseni on jossain 3000-4000 kcal välillä, jos söisin 2000-2500 kcal/vrk niin alkaisi kyllä väsyttämään.

    VastaaPoista