26.8.2015

Paleoruokavaliosta lisää tutkimustietoaPotilaan Lääkärilehti uutisoi paleoruokavalion tehosta metabolisen oireyhtymän hoidossa (http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kivikauden-ruokavalio-voi-tepsia-metaboliseen-oireyhtymaan/#.Vd1pH_ntmkq). Metaboliseen oireyhtymään kuuluu mm. koholla olevat veren triglyseridiarvot, sekaisin oleva sokeriaineenvaihdunta ja keskivartalolihavuus. Metabolisesta oireyhtymästä voit lukea lisää täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00045.

Kirjoituksessa viitattiin uuteen tutkimukseen (http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/08/12/ajcn.115.113613.abstract), jossa on vedetty yhteen paleosta aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia. Tutkimuksessa tsekattiin, olisiko joko paleota tai ravitsemussuosituksia noudattaneilla ihmisillä ollut eroja terveydessä. Tutkimusten kesto oli aika lyhyt - puoli vuotta. Lisäksi tutkittavien määrä oli pieni, vain 159.

Mutta mikä oli lopputulos?

Paleon terveyshyödyt olivat parempia kuin suosituksia noudattaneilla. Paleo pudotti esimerkiksi tehokkaammin vyötärönympärystä ja veren triglyseridiarvoja kuin suositusten mukainen ruokavalio. Toisin sanoen tämän tutkimuksen perusteella paleon noudattaminen voisi parantaa terveyttä - ainakin lyhyellä ajalla. Tosin tulee muistaa, että tutkijat itsekin toteavat laboratoriotesteissä todettujen tulosten todistusarvon olevan maltillinen.

En päässyt käsiksi koko tutkimukseen joten en voi käydä sitä ja siinä käytyjä tutkimuksia tarkemmin läpi. Mutta, esimerkiksi Jönssonin ym. vuonna 2009 tekemässä tutkimuksessa (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2724493/) paleolla saatiin myös parempia tuloksia terveyteen. Tuloksista kooste tässä:

- Paino ja vyötärönympärys putosivat tehokkaammin kuin perinteisellä ruokavaliolla
- Enemmän kasviksia, hedelmiä, mutta myös enemmän lihaa ja kananmunia
- Vähemmän energiaa, kovaa rasvaa jonka lisäksi ruokien energiatiheys oli alhaisempi
- Enemmän pehmeää rasvaa ja monia vitamiineja kuin perinteinen ruokavalio
- Paleossa myös glykeeminen indeksi ja glykeeminen kuorma alhaisemmat

Eli paleota noudattaneilla ravitsemussuositusten - ylipäätään terveellisen syömisen! - pääteesit toteutuivat paremmin kuin virallisia suosituksia noudattaneilla. Paleota noudattaneet söivät myös vähemmän kaloreita ==> paino putoaa enemmän ==> vaikutukset terveyteen ovat paremmat. Kasvisten ja pehmeän rasvan runsaampi määrä, toisaalta energian ja kovan rasvan alhaisempi määrä ovat aineksia ruokavaliolle, joka edistää tehokkaasti terveyttä.

Näyttääkin siltä, että paleota noudattava henkilö saattaa suhtautua ravitsemukseen niin intohimoisesti (ja ehdottomammin), että ruokavaliosta tulee todella terveellinen. Ravitsemussuosituksia noudattava henkilö saattaa ottaa iisimmin, jolloin myös herkkujen osuus voi olla korkeampi.

Haluan nostaa pari pointtia esille.

Paleon terveysvaikutuksia perustellaan usein sen viljattomuudella ja maidottomuudella. Näin tuskin on, vaan hyödyt perustuvat todennäköisesti ylempänä mainitsemiini tekijöihin. Ruokavalion monipuolisuus on näkemykseni mukaan avain onneen ja pitkäaikaiseen painonhallintaan - hyvänä esimerkkinä tuore tutkimus, jossa maitotuotteet todettiin tulehdusta vähentäviksi (http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2014.967385).

Paleotutkimukset, joista olen tässä kirjoittanut, kestivät puoli vuotta. Jos tietyllä ruokavaliolla syödään vähemmän energiaa kuin toisella, tottakai tulokset ovat parempia. Haluan ottaa esille myös sen näkökulman, että miten moni jaksaa noudattaa paleota? Esimerkiksi vähän hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota noudattavilla ihmisillä hiilihydraatin saanti alkaa usein dieetin keston pidentyessä vähitellen nousta. Korkeaproteiinisessa dieetissä monen on vaikea jaksaa pitää proteiininsaanti korkealla.

Sanoisin että paleo on potentiaalinen valinta henkilön uudeksi ruokavalioksi. Sen terveysvaikutukset esimerkiksi paljon valkoista höttöviljaa, sokeria ja kovaa rasvaa sisältävään ruokavalioon ovat selkeät. Mutta sitten taas toisaalta, maitotuotteiden käytöllä on selkeitä terveyshyötyjä kuten ylempänä kävin läpi, ja maitotuotteet sisältävät runsaasti elimistölle tarpeellisia ravintoaineita kuten kalsium ja D-vitamiini. Täysviljan käyttö taas on yhteydessä alempaan kuolleisuuteen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25559238). Kannattaisiko siis kuitenkin lähteä sallivamman linjan kautta? Voisiko ottaa molempien maailmojen parhaat puolet? Paleosta kotiin vietäväksi runsas kasvisten, hedelmien ja pehmeän rasvan määrä, toisaalta alhainen sokerinsaanti. Mukaan maitotuotteita ja täysviljaa.

Kaikista paras ruokavalio painonhallintaan on sellainen jota jaksaa noudattaa vielä kymmenenkin vuoden päästä. Ja tähän pääsee parhaiten tekemällä ruokavalioon kerralla pieniä muutoksia, sellaisia jotka jaksaa pitää. Ennen kuin paleosta tulee kestoltaan pidempiä tutkimuksia, en ala julistamaan sen nimeen ;)

Kannattaa muistaa, että se, että jollain ruokavaliolla lähtee vyötärönympäryksestä puolen vuoden dieetillä pari senttiä enemmän, ei tee siitä ehdottomasti parempaa sinulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti