21.8.2015

Cheat meal - kuin pettämistä parisuhteessa?Annoin Helsingin Sanomille haastattelun cheat mealista eli siitä että ollaan dieetillä ja sitten yhden aterian ajan syödään vapaammin. Käsitykseni mukaan ideaa sovelletaan myös cheat dayksi eli syödään koko päivä vapaammin. Bodarit ovat käyttäneet cheat meal-päivää aineenvaihdunnan boostaukseen.
Cheat mealia voi siis käyttää monella eri tavalla. En ole fitness-alan asiantuntija, mutta ymmärtääkseni hyvin monelle cheat meal tarkoittaa ainoastaan sitä, että keskellä tiukkaa dieettiä otetaan yksi ateria, jonka aikana voidaan syödä hyvin, muttei kuitenkaan sikailla ja vedetä sokeri- ja rasvaövereitä.
Koitin haastattelussa - toivon sydämestäni että onnistuin siinä, omasta mielestäni ainakin! ;) - painottaa sitä, että painonhallinnan avain on löytää itselleen sopiva ruokavalio, sellainen jota jaksaa noudattaa. Herkuttelu on ok kohtuudella, ja cheat meal - varsinkin jos sen vetää överiksi - kierouttaa koko painonhallinan ajatusta. "Ensin dietataan tiukasti ja sitten päästetään mieli vapaaksi ja vedetään överit".
Tavallisen painonhallitsijan kohdalla vierastan cheat meal-sanan käyttöä, koska sanansa mukaisesti se on fuskausta, pettämistä. Jos pannaan homma astetta filosofisemmaksi, cheat meal pettää ruokavaliota. Vähän sama juttu kun joku joka pettää puolisoaan säännöllisesti - otetaan hetkeksi tauko toisesta ja pidetään hauskaa, sitten jaksetaan taas olla toisen luona. Kun puoliso tuntuu hyvältä, häntä ei tarvitse juosta karkuun toisen sänkyyn. Sama pätee ruokavalioon: kun olet löytänyt hyvän systeemin, jaksat noudattaa sitä. Ei tarvitse kituuttaa. Herkut ja mielihyvää tuottavat ruoat KUULUVAT jokaisen painonhallitsijan ruokavalioon. Ei niistä nauttiakseen tarvitse pettää tai huijata.
Tulipas filosofista pohdintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti